Na de opleiding Human Resource Management (HRM) beschik je over de vaardigheden om mensen en organisaties effectief samen te brengen.
Binnen de opleiding HRM richt je je op de mensen binnen de bedrijfskundige processen. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor werkgevers steeds moeilijker om geschikte medewerkers aan te trekken. Mensen wisselen nu vaker van baan en maken bewustere loopbaankeuzes. Organisaties zoeken naar het beste personeel. Wanneer is er sprake van een goede match? En als ze al samenwerken, hoe kunnen ze dit nog beter doen? Kortom, de juiste persoon op de juiste plek vinden en behouden wordt jouw taak. Is de opleiding Human Resource Management, met al jouw zakelijke en sociale skills, de juiste match voor jou?
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Human Resource Management
Het eerste jaar volg je voor een deel samen met studenten van andere businessopleidingen. Daarna staat HRM centraal en is er aandacht voor jouw professionele ontwikkeling. Van een breed scala aan human resource-vakken, gastdocenten van (internationale) bedrijven tot de broodnodige theorie en natuurlijk ook vaardigheidsvakken. En de projecten die je doet? Die doe je altijd samen met bedrijven.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Welke kansen en mogelijkheden liggen er voor jou? Dit ontdek je vanzelf als jij uitgebreid kennismaakt met het brede werkterrein van HRM in het eerste jaar van je opleiding Human Resource Management in Zwolle. Dus die basiskennis, daarmee gaan we snel aan de slag. Samen met alle studenten van de businessopleidingen volg je in het eerste halfjaar deels hetzelfde programma: want om mens en organisatie te matchen moet jij een bedrijf van binnen en buiten kennen.
Projecten in het eerste jaar
In de eerste twee projecten van de opleiding, ga je in een klein team aan de slag. Je analyseert tijdens deze projecten de in- en externe processen van een bestaand bedrijf. Als je dit met succes hebt afgerond, focus je je vervolgens met jouw studiegenoten van de Human Resource Management-opleiding op je allereerste echte HRM-opdracht voor een bedrijf.
Thema’s in het eerste jaar
Je leert in dit eerst studiejaar alles over organisaties, mensen en de arbeidsmarkt. Ook ontwikkel je de skills die je later in je vak nodig hebt, zoals adviseren en coachen. De lesstof sluit aan op alle praktijkopdrachten die op je rooster staan en waaraan je in groepjes werkt. Zo blijft studeren leuk en interessant!
Voorbeelden van vakken
- Werkveldoriëntatie
- In- en externe bedrijfsanalyse
- Professioneel communiceren
- Bedrijfsvoering en advies
- HR-Instrumenten en processen
- Internationale omgeving
- Arbeidsrecht
- Diversiteit en inclusie
- Loopbaananalyse
Doorstroomnorm
Bij deze hbo-opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je straks de ontbrekende punten wilt gaan behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Je gaat aan de slag met een mix aan diverse werkvormen die variëren van werkcolleges tot trainingen, hoorcolleges en opdrachten. Je kiest een minor, gaat stage lopen of geeft een andere invulling aan jouw ontwikkeling.
Doordat je breed wordt opgeleid, weet jij precies hoe je veranderingen op tijd signaleert. We vinden het belangrijk dat je niet alleen op de hoogte bent van HRM-thema’s, maar dat je ook dwarsverbanden leert zien. Je toekomstige werkgever zal dat van je verwachten, maar het maakt je werk ook een stuk uitdagender.
Praktijkervaring opdoen in opdrachten en stage
Naast alle theorievakken doe je in de hbo-opleiding flink wat praktijkervaring op. Zo kun je meteen de link leggen met je toekomstige baan. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met een project als HRM in Bedrijf 2. Dit project voer je uit voor een echt bedrijf. Je merkt dan al snel dat je werk alles te maken heeft met wat er binnen en buiten de organisatie gebeurt.
Zowel in het tweede als het derde jaar loop je een half jaar stage. In totaal loop je een jaar stage.
Voorbeelden van vakken
- HR- in Bedrijf
- Recruitment
- Talentmanagement
- HR Internationaal
Minor kiezen
In het derde jaar kun je je opleiding een eigen accent meegeven. Je volgt dan een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar waarmee je je specialiseert of juist verbreedt. Denk aan een minor als Vernieuwend organiseren. Of je volgt bijvoorbeeld vakken bij een andere opleiding of zelfs een andere hogeschool.
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden verzameld en je bent klaar om te laten zien wat je bij ons geleerd hebt. Dit doe je in je laatste jaar tijdens je afstudeerproject. Zo ben jij straks goed voorbereid op de slotfase: de bachelorproef.
Afstudeeropdracht
Bij het afstuderen toon je aan dat je onderzoek kunt doen. Je laat zien dat je een kritische houding hebt en dat je zowel bestaande als nieuwe informatie kunt toepassen op een HR-vraagstuk. Dit doe je voor een echte opdrachtgever buiten Windesheim of voor een lectoraat van onze hogeschool. Je gaat zelf op zoek naar de afstudeeropdracht die het best bij je past. Op deze manier kun je je talenten laten zien en krijg je de kans om je te profileren als echte HRM-professional.
Afstudeeronderwerpen
Je kunt bij de opleiding Human Resource Management afstuderen op verschillende beroepsproducten. Daarbij kun je denken aan een advies, een ontwerp, een handeling of een combinatie hiervan. Daarnaast zijn er nog tal van voor de HRM-professional gangbare onderwerpen, zoals beloning, aanpassing van de cao en medewerkerstevredenheid.
Begeleiding tijdens het afstuderen
Het afstuderen bij ons doe je straks deels zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en trucs van jouw begeleider uit de praktijk. Heb je nu alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar studeren een Bachelor of Arts noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Praktijk? Jazeker! En veel ook tijdens de opleiding Human Resource Management. Want niets is zo leuk en leerzaam als echte praktijkopdrachten, het afleggen van bedrijfsbezoeken en het bijwonen van gastcolleges.
Stage
Je stage is het moment om te ontdekken hoe het er echt aan toegaat in de HRM-praktijk. Je kiest zelf of je 1 stage van een jaar wilt gaan doen of 2 verschillende stages van elk een halfjaar. Je loopt in totaal 40 weken stage. Je werkt dan aan een gerichte stageopdracht die je zelf uitkiest en die je samen met jouw studiecoach en stageorganisatie vaststelt.
Je kunt tijdens jouw hbo-opleiding stage lopen bij een bureau dat gespecialiseerd is in human resource-vraagstukken. Bijvoorbeeld een re-integratie-, recruitment- of uitzendbureau. Ook interessant is een middelgrote tot grote organisatie waar ze HR-professionals in dienst hebben om hun personeelsbeleid in goede banen te leiden.
Studeren in het buitenland
Je kunt jouw stage of afstudeeropdracht ook in het buitenland gaan doen. Of kies ervoor om een tijdje in het buitenland te studeren en deel te nemen aan een Engelstalig programma. We hebben zeer goede contacten met scholen in onder meer Frankrijk, Engeland, Finland, Litouwen en Oostenrijk. Aan jou de keus waarheen je vertrekt!
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Aan de slag met HRM in bedrijf 1 (operationeel niveau) en HRM nader bekeken met vakken als: HRM in bedrijf 2 (tactisch niveau) Werken in de praktijk HRM in bedrijf 3 (strategisch niveau) Werkveldoriëntatie HR- in Bedrijf Onderzoekende houding Project HRM in bedrijf 3 In- en externe bedrijfsanalyse Recruitment Veranderen en leiderschap Professioneel communiceren Talentmanagement Strategisch HRM Bedrijfsvoering en advies HR International Ontwikkelen en matchen HR-instrumenten en processen Stage Internationaal HRM Internationale omgeving Arbeidsrecht Arbeidsrecht Persoonlijke en professionele ontwikkeling Diversiteit en inclusie Keuzevakken: analytics, coaching of recruitment Loopbaananalyse Afstuderen
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights HRM
- Je doet veel praktijkervaring op door te werken aan projecten voor echte opdrachtgevers, excursies naar verschillende bedrijven en stage.
- Ervaar HRM in het buitenland tijdens je stage of een deel van je studie in een ander land te doen, bijvoorbeeld in Frankrijk, Engeland, Finland, Litouwen of Oostenrijk.
- Na het 2e jaar ga je je specialiseren door middel van een stage en een minor.
- De opleiding Human Resource Management in Zwolle is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2025).
Maak kennis met de opleiding HRM
Windesheim én de studentenstad Zwolle! Van gezellige terrasjes tot leuke kroegen: het bruist in Zwolle. En al helemaal tijdens de Bruisweek, de jaarlijkse introductieweek. Tijdens deze week leer je de hr opleiding, de stad en je toekomstige studie- en stadsgenoten kennen. Bekijk de video waarin we je in vogelvlucht meenemen over de campus. Zie jij jezelf hier al rondlopen? In gebouw B (en soms gebouw X) worden de lessen van Human Resource Management gegeven.
Na je opleiding Human Resource Management
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Human Resource Management.
-
-
Beroepen
Je start na de studie Human Resource Management vaak in een juniorfunctie om dan na een tijdje door te groeien naar een adviseursfunctie. Maar welke beroepen kun je nu precies met je hbo-diploma uitoefenen? Denk eens aan:
- HR-medewerker, -adviseur of - consulent
- Intercedent, recruiter of medewerker werving en selectie
- Loopbaanadviseur of re-integratieadviseur
- Beroepskeuzeadviseur of opleidingsfunctionaris
-
Werkveld
Je kunt veel kanten op met je kennis. Bij bedrijven of organisaties, van groot tot klein. Je bent dé HR-gesprekspartner voor management, regelt en helpt bij arbeidsveranderingen, contracten én beoordelen en belonen van personeel. Jij laat mensen goed functioneren, zodat de organisatie lekker loopt.
Of help je liever bij een carrièrestap of die passende baan of studie? Dan is loopbaanontwikkeling en mobiliteit voor jou weggelegd. Je speelt een rol bij het ontwikkelen van de talenten en skills van mensen en adviseert individuele cliënten of organisaties. Naar het buitenland? Ook daar ben je klaar voor na jouw HRM opleiding.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Human Resource Management in Zwolle? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Personeelswetenschappen
- Master Human Resource Studies
- Master Organisation Studies
- Master Beleid, Communicatie en Organisatiekunde
-
Baankans
86%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.560,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)