Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Op het hbo ben ik als persoon echt gegroeid

Iris Eppinga Over de verschillen tussen havo en hbo
Banner image

Het was niet makkelijk, maar uiteindelijk heb ik mijn havodiploma gehaald. Toch voelde het als een logische vervolgstap om naar het hbo te gaan. Ik werd enthousiast toen ik van de opleiding Communicatie hoorde en daardoor wist ik het ook zeker. Ik wilde het hbo sowieso proberen!

Even wennen

De eerste paar weken was even wennen. Er werd niks meer voorgekauwd wat je wel of niet moest doen qua leren. Het initiatief lag nu echt helemaal bij jezelf. Het duurde even voordat ik regelmaat had gevonden in het bijhouden van de zelfstudie en het leertempo, maar na de eerste periode ging het al een stuk beter. Over het algemeen heb ik snel mijn draai gevonden!

De verschillen tussen havo en hbo

  • Het hbo is anders dan de havo omdat je nu zelf een studie kiest gebaseerd op wat je leuk lijkt, je interesses en je persoonlijkheid. Dit maakt studeren ook een stuk leuker!
  • Persoonlijk vind ik het grootste verschil dat je op het hbo zelf het initiatief hebt in je leerontwikkeling. Je volgt de opleiding echt voor jezelf.
  • Daarnaast is er veel ruimte om meer te leren dan alleen de stof van de studie zelf. Dit uit zich in praktijkgerichte projecten, maar ook buiten de studie om biedt Windesheim veel kansen en mogelijkheden aan. Het hangt allemaal van jezelf af of je daar iets mee wilt doen én wat je ermee doet.
  • Op het hbo werk je ook veel meer in groepsverband. In het begin was ik dit niet gewend en vond ik samenwerken in groepen nog best lastig. Nu heb ik al in zoveel verschillende groepen gewerkt dat het mij een stuk beter af gaat.
  • Ook was het even wennen dat ik veel meer tijd kwijt was aan reizen.

Persoonlijke groei

Op het gebied van zelfontwikkeling heb ik op het hbo veel grote stappen gemaakt. Dit komt omdat je meer verantwoordelijkheid hebt over je zelfontwikkeling. Zoals ik al zei, volg je de opleiding echt voor jezelf. Ik ben daardoor als persoon echt gegroeid! Een voorbeeld hiervan is dat ik vroeger echt niet voor een groep durfde te presenteren. Nu gaat me dat een stuk beter af. Daarnaast moet je veel zelfreflecties schrijven, waardoor ik veel over mezelf als persoon heb geleerd.

Mijn tip voor jou

Probeer een studie te vinden die je echt leuk lijkt en laat je daarin niet tegenhouden door zaken zoals een hoge BSA-norm, vakken die je moeilijk lijken of andere dingen waar je tegenop ziet. Omdat je misschien denkt dat je het niet kunt... Als je een studie écht leuk vindt, krijg je ook de motivatie om de moeilijke dingen aan te pakken. Daarnaast heb je bijna bij elke studie wel iets wat minder leuk is, dus laat je vooral niet door één ding tegenhouden!

Meer horen over de verschillen tussen havo en hbo? Tijdens onze open dagen zijn er vaak aparte sessies over dit onderwerp waarvoor je je kunt aanmelden.