Waarom kom jij nu zo graag in dat ene eettentje? Vanwege het eten of ook door de goede service? Door de gastvrije medewerkers voel je je welkom en blijf je graag komen. En die medewerkers, dáár draait het om bij de opleiding Human Resource Management in Almere.
Jij zet je in voor dé succesfactor van organisaties: de mens. Je coacht talent, zorgt dat mensen vitaal blijven en adviseert het management. Heb jij die overtuigingskracht om ervoor te zorgen dat mensen en bedrijven elkaar naar een hoger niveau tillen?
Studieprogramma Human Resource Management
Het eerste jaar volg je deels samen met studenten van andere economische opleidingen. Jouw eigen HRM-klas bestaat uit ongeveer 20 studenten. Je werkt individueel en in kleine groepjes aan projecten en opdrachten. Alle docenten en studenten leren elkaar zo goed kennen en je wordt dus intensief begeleid.
-
-
jaar 1: de basis leggen
Ontdek het brede werkveld van Human Resource Management. In dit eerste jaar van jouw opleiding leer je de ins en outs over de arbeidsmarkt kennen en je gaat actief aan de slag met organisatiekunde en het coachen van mensen. Je bezoekt meerdere bedrijven en werpt zo een blik in de (bedrijfs)keuken. Zo kom je erachter of het vakgebied écht iets voor je is.
Vakken in het eerste jaar
In de eerste helft van het jaar ga je samen met medestudenten actief aan de slag met vakken gericht op professionele communicatie, interne en externe organisatieanalyse en leer je ook welke HRM processen en diensten er allemaal zijn. In de tweede helft van het jaar ga je meer de diepte in. Je leert alles over arbeidsvoorwaarden en loopbanen van medewerkers. Daarnaast ga je praktisch aan de slag met feiten, cijfers en data over personeel. Tijdens deze vakken krijg je ook les van verschillende gastdocenten. Deze professionals staan midden in de praktijk, dus daar kun je het één en ander mooi van leren!
Gesprekstechnieken oefenen
In het HRM-vak is communicatie erg belangrijk. Daarom oefenen we dus vaak met gesprekstechnieken zodat je (nog) vaardiger wordt. Als het gaat om je eigen gedrag en houding vinden we het belangrijk dat je een beschaafd brutale HRM’er wordt; iemand die oplettend, gedreven, pro-actief en leidend is en de mens als succesfactor van het bedrijf ziet.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar bouw je voort op alle kennis uit het eerste jaar. Je zoekt actief de verdieping op meerdere aspecten van het HRM-vak.
Vakken in het tweede en derde jaar
Tevreden mensen zijn gelukkiger en productiever, terwijl ontevreden medewerkers juist slechtere resultaten laten zien en ook mede zorgen voor ontevreden klanten. Denk maar aan dat ene eettentje!
In het tweede en derde jaar leer je meer diepgaande kennis over de belangrijkste HRM onderwerpen zoals werving en selectie (recruitment), verzuim, leren en ontwikkelen in organisaties. Naast het opdoen van kennis leer je ook meer (gespreks)vaardigheden, kun je met data bestaande uit feiten en cijfers je mening onderbouwen Ook leer je hoe organisaties in elkaar zitten, op welke manier mensen samenwerken en hoe je dit beter en slimmer kan doen.Minors en stages
Je kunt volop keuzes maken in je studie. Dit doe je door zelf je stage in het tweede jaar en Comakerships (opdrachten in het werkveld) uit te zoeken. En door je minor in het derde jaar. Je verdiept je daarmee in een thema naar keuze. Dat kan bij ons, maar je mag ook bij andere opleidingen en hogescholen kijken. Denk aan:
- Loopbaanmanagement
- Diversiteit en inclusie
- Duurzame inzetbaarheid
Studeren in het buitenland
Wil je graag naar het buitenland? Dat kan! We hebben afspraken met zo’n 250 hogescholen en universiteiten over de hele wereld. Als je na een half jaar studeren in het buitenland eenmaal de smaak te pakken hebt en nog niet terug naar Nederland wilt, dan kun je ook nog afstuderen in het buitenland. De wereld ligt aan je voeten!
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat HRM-ervaring verzameld en bent klaar om jezelf te bewijzen. In jouw laatste jaar buig je je over HR-beleid, coaching, recruitment en arbeidsrecht. Daarna is het tijd voor je afstudeer-Comakership: een opdracht die je zelf werft en uitvoert. Kortom, hét moment waarop je laat zien dat je alles in huis hebt om als professional het HR-vak te betreden. Je gaat zelfstandig aan de slag voor een bedrijf of organisatie en adviseert over hoe jij denkt dat je opdrachtgever zijn personeelsbeleid kan verbeteren. Natuurlijk sta je er niet alleen voor: vanuit zowel de opleiding als de opdrachtgever krijg je een begeleider met wie je altijd kunt sparren.
Voorbeelden van afstudeeropdrachten
Je studeert bijvoorbeeld af met:
- Een onderzoek naar de inzetbaarheid van zwaarbelaste medewerkers in het ziekenhuis.
- Een advies over hoe een financiële instelling makkelijker stagiairs kan werven.
- Een advies over hoe een organisatie flexkrachten en zzp’ers aan zich kan binden.
- Een onderzoek naar het terugdringen van verzuim bij de gemeente.
- Een plan om interculturele samenwerking te verbeteren bij een IT-bedrijf.
Heb je aan het eind van dit jaar alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar studeren Bachelor of Arts noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Om ervaring op te doen in verschillende situaties, ga je tijdens je studie aan de slag met allerlei projecten voor echte opdrachtgevers. Dit doe je door middel van een stage en Comakerships. Dat is leerzaam, goed voor je cv én leuk!
Stage
In het tweede jaar loop je stage bij een bedrijf dat je zelf uitkiest. Je werkt mee in de organisatie en gaat aan de slag met een concrete vraag over een personeelskwestie. Op basis van je bevindingen stel je een adviesrapport op voor deze organisatie. Zo leer je hoe je theorie kunt toepassen in de praktijk.
Comakerships
Vanaf het derde jaar doe je Comakerships. Dit zijn opdrachten die je uitvoert voor echte bedrijven en die je zelf uitzoekt en opzet. Zo kun je werken aan vraagstukken die volledig bij jouw interesses passen. Vaak werk je een paar dagen per week bij het bedrijf. Waar studenten voor jou Comakerships deden? Onder meer bij KLM, Gemeente Almere, Instituut voor Beeld & Geluid, Rabobank, ING, USG People en de politie. Wat voorbeelden van vraagstukken:
- Ontwikkelen van een traject om medewerkers te coachen.
- Verbeteren van de online wervingsstrategie om personeel te vinden.
- Onderzoek naar de invoer van nieuw personeelsbeleid, bijvoorbeeld door het beoordelingssysteem aan te passen.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Professioneel communiceren Meewerken als HRM professional (Stage) Comakership HR-beleid Organisatieanalyse Lean HR-procesmanagement Integraal personeelsmanagement Arbeidsrecht HR processen en instrumenten Arbeidsbemiddeling Veranderkunde Strategisch talentmanagement Arbeidsvoorwaarden Werven en selecteren van medewerkers: onderwijs in de beroepspraktijk HR-marketing Recruitment Duurzame businessinnovatie Gedrag in organisaties Afstudeer-Comakership Loopbaananalyse Operationeel personeelsmanagement Diversiteit, houding en gedrag Communicatie, coaching & advies Minor Data gedreven organisatie Duurzame benutten van talent in organisatie: Aan de slag met doorstroom, uitstroom en re-integratie van medewerkers
-
jaar 1: de basis leggen
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- Je doet vanaf dag 1 praktijkervaring op. Zo loop je stage en werk je aan projecten voor én met echte opdrachtgevers.
- Specialiseer je vanaf jaar 2 in een richting naar keuze, bijvoorbeeld international business, HRM-advies of HR Analytics.
- Doe een deel van je studie in ander land, zoals Engeland, Finland of Suriname.
- We leiden je op tot een beschaafd brutale HRM’er: iemand die leidend, oplettend, proactief en gedreven is en de mens als succesfactor van het bedrijf ziet.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Human Resource Management in Almere
Benieuwd waar je straks alles leert over personeelszaken? En hoe het is om in Almere te studeren? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag.
Studentenstad Almere Meelopen/proefles Opleidingsvideo bekijken(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je HRM-opleiding
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van deze studie Human Resource Management.
-
-
Beroepen
Je bent dé gesprekspartner als er ontwikkelingen in de organisatie zijn. Je begeleidt het management bij vragen over werving & selectie, de beloning, werkbalans en het talentmanagement. Ook ondersteun je bij reorganisaties of opleidingstrajecten. Er zijn dus genoeg functies waarin jij je als HRM-professional kunt ontwikkelen. Welke past bij jou?
- HR(M)-medewerker of -adviseur
- Intercedent, recruiter of medewerker werving en selectie
- Loopbaanadviseur of re-integratieadviseur
- Beroepskeuzeadviseur
- Personeelsadviseur
-
Werkveld
Organisaties zoeken naar het beste personeel. Mensen wisselen vaker van baan en maken bewuster loopbaankeuzes. Jij leidt dit in goede banen. Aan het begin van jouw carrière ben je vooral bezig met de uitvoering van beleid, als recruiter of intercedent. Na een aantal jaar kun je als HR-adviseur zelf het beleid meebepalen. Misschien ontwikkel je dan een online opleidingstraject bij een bank of verbeter je de sollicitatieprocedure van een theater.
Wil je liever mensen helpen bij een nieuwe carrièrestap? Of bij het vinden van een geschikte baan of opleiding? Dan is loopbaanontwikkeling voor jou weggelegd. Je speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van talent en adviseert individuele klanten en/of organisaties. Genoeg opties dus!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Human Resource Management in Almere? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Human Resource Studies
- Master Recht & Arbeid
- Master Business Administration
- Master Beleid, Communicatie en Organisatiekunde
-
Beroepen
Baankans
88%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.767,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
2 september 2024
Introductie
Op 28 en 29 augustus 2024 vindt (onder voorbehoud) de Almeerse Take Off plaats! Maak kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Gebouw de Landdrost
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de voorzieningen op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips
Download flyer(opent in nieuw tabblad)