Weten hoe je écht zingeeft met jouw opleiding?
Wil jij weten hoe het zit met spiritualiteit en religie in de wereld? Ben jij een mensen-mens? Observeer en luister je graag en stel je verdiepende vragen om meer over de ander te weten te komen? In de opleiding Hbo Theologie in Zwolle kom je op het spoor wat mensen drijft. Je leert alles over wereldreligies en de invloed van geloof op het leven van mensen. Tegelijk doe je onderzoek naar jouw eigen spiritualiteit en je rol in de maatschappij. Zo geef je écht zin aan je studie!
Opleidingsvideo aanvragen (opent in nieuw tabblad) Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad) Open dag
Studieprogramma Theologie
In het eerste jaar volg je de lessen samen met de studenten van de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing. Op maandag heb je ook college met deeltijdstudenten. In het tweede jaar ga je verder met de opleiding waarvoor je gekozen hebt: Hbo Theologie. Je kunt daarna kiezen voor een richting die bij jou past, want er is veel ruimte voor eigen verdieping en verbreding. Zo geef jij zin én richting aan jouw eigen studie!
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Tijdens het eerste jaar van de opleiding Hbo Theologie ontwikkel je als student een brede basiskennis van theologie en levensbeschouwing. Je verdiept je in de vraag: wat is geloof eigenlijk en hoe omschrijf je dat? Je volgt colleges over de betekenis van rituelen in onze samenleving en de veelkleurigheid van religieuze groepen. Je oefent je je in gesprekstechnieken, gaat met regelmaat op excursie en ontdekt hoe geloof en zingeving een plek hebben in onze samenleving. Ook nadenken over jezelf vinden wij van belang. De opleiding biedt dus een compleet pakket: theorie, praktijk en reflectie.
De diepte in
Je volgt tijdens het eerste jaar verschillende vakken, zoals Religie in meervoud, Heilige boeken en Leren met kunst en inspiratie en communicatie. Het gaat bij deze vakken om vragen als: wat betekenen begrippen zoals zingeving en levensbeschouwing eigenlijk en hoe ziet de leefwereld van de wereldgodsdiensten eruit? Hoe leer je op een professionele en inspirerende wijze een levensbeschouwelijke groep kennen en hoe communiceer je daarover in het publiekelijke domein?
Proeven aan het werkveld
Minimaal eenmaal per week proef je het werkveld. Tijdens het eerste jaar bezoek je een aantal stageplekken om te ontdekken wat het vak van hbo-theoloog allemaal inhoudt. Op vrijdagen maken we een omgekeerde beweging. Dan nodigen we regelmatig mensen uit het werkveld uit tijdens onze Ateliers, om te vertellen over hun werkervaringen.
Starten in september of februari?
Bij deze opleiding kun je zowel in september als in februari starten. Als je in februari start, dan sluit je aan bij de groep die in september is gestart. De volgorde van jouw opleiding zal er dan iets anders uitzien, maar je kunt nog steeds binnen 4 jaar je diploma halen! Met name als jij wegens werkervaring of vrijstellingen de studie flexibel kunt volgen, of als je via een aangepast of verkorte studieroute kunt deelnemen, is starten in februari een mooie optie. Ben jij niet in die gelegenheid? Dan raden we je aan om in september te starten.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Na de basis over theologie en levensbeschouwing zoek je de verdieping op. Je voert discussies, bestudeert teksten en je maakt opdrachten. Goed luisteren en kijken naar mensen is ook belangrijk. Je leert hoe je pastorale gesprekken voert over levensbeschouwelijke thema’s en hoe jij je beweegt in een groep. De rode draad door je studie is reflectie. Je ontwikkelt jezelf, ontdekt en je groeit in jouw eigen spiritualiteit.
Belangrijke thema’s in jaar 2
In het tweede jaar leer je hoe je rituelen en vieringen vormgeeft met muziek en kunst. Je onderzoekt de diepere betekenis van begrippen als verantwoordelijkheid en zorg. Ook leer jij veel over mensen en de thema's waar je ze in jouw toekomstige beroep straks in kunt begeleiden. Het belang van identiteit en hoe dit samenhangt met waarden is eveneens een belangrijk thema. Je leert dit jaar ook hoe de belevingen van identiteit kunnen botsen en wat je dan als professional kunt doen om conflicten op te lossen of zelfs te voorkomen.
Specialiseren met een minor
We ruimen veel studietijd in voor je minors. Zo kun jij je ook echt specialiseren. In het derde jaar kies je daarom een verdiepende minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Wil jij bijvoorbeeld werk maken van je inspiratie in de PKN, Evangelie- of Baptistengemeenten of Molukse kerken? Dan kun je speciale minors volgen die hierbij passen. Of je kiest een minor bij een andere hbo-opleiding of een andere hogeschool. Je kunt zelfs een minor in het buitenland volgen. Zo ervaar je hoe mensen in andere culturen betekenis geven aan het geloof.
Een premaster - de wetenschappelijke theoloog
In plaats van een minor kun je tijdens je opleiding ook al een premaster aan de universiteit volgen. Door zo'n premaster maak je kennis met een wetenschappelijke manier van denken en leer je hoe je onderzoek doet. Door het volgen van een premaster kun je in veel gevallen na je afstuderen direct doorstromen naar een universitaire masteropleiding.
Stage in jaar 2 en 3
De praktijk is in jaar 2 en 3 een essentieel onderdeel van je studie. Als opleiding vinden wij het belangrijk dat jij daarbij zelf de regie hebt. Jij bepaalt wat je op je stageplek wilt leren, wat je wilt doen en hoe je dat aanpakt.
-
Jaar 4: afstuderen
Je bent bijna klaar! Maar hoe zit het laatste jaar eruit? In het vierde jaar kies je een minor naar keuze. Je kunt kiezen voor een minor binnen Hbo Theologie en meer verdieping geven aan je studie. Maar een minor volgen bij een andere opleiding of zelfs hogeschool is ook mogelijk, evenals het volgen van een premaster? We helpen je graag bij je keuze.
Afstudeerstage en afstudeeronderzoek
In het laatste halfjaar van je studie studeer je af. Tijdens je stage voer je een onderzoek uit waarover je je bachelorscriptie schrijft. Voorbeelden van onderwerpen waarop onze studenten Hbo Theologie afstudeerd zijn. zijn:
- Hoe ziet de leefwereld van kerkelijke jongeren eruit?
- Hoe zorg je ervoor dat je als geestelijk verzorger zichtbaar bent in de organisatie?
- Wat betekent aandacht voor ouderen?
- Wat zijn zingevingsvormen in een stadsklooster?
Geslaagd?
Gefeliciteerd! Dan mag je jezelf nu Bachelor of Theology noemen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Je kunt snel laten zien wat je geleerd hebt doordat je al vanaf je eerste jaar meeloopt in de praktijk. Tijdens je tweede en derde studiejaar loop je minimaal 1 dag in de week stage. Je kiest een organisatie waar jij in de toekomst wilt gaan werken. Denk aan stages als een inloophuis, een religieuze onderneming, een kerk of een stichting die zich bezighoudt met geloofscommunicatie. Aan jou de keuze!
Praktijkopdrachten
Samen met jouw medestudenten voer je een aantal praktijkopdrachten uit tijdens de opleiding. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Het organiseren en uitvoeren van een kerkelijk project voor jongeren
- Een ritueel uitvoeren voor een zorginstelling.
Excursies
Leren in de praktijk vindt ook plaats door het deelnemen aan excursies. Je gaat tijdens je opleiding regelmatig op excursie. Zo bezoek je bijvoorbeeld een conferentie of een zorginstelling. Er is elk jaar ook een excursie naar het buitenland, waar je bijzondere plekken in een stad onderzoekt en met diverse mensen in gesprek gaat over zingeving. Goed voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling én voor je cv!
-
Rooster en vakken
Hieronder zie je in grote lijnen het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er ongeveer uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Religie in meervoud Onderzoek en innovatie Existentiële zorg 2 Professioneel spiritueel profiel 8 GPW Ritueellab Ethiek Zorgethiek Onderzoek 1 – methodiek en opzet Pluraliteit en dialoog Exposure Identiteit en organisatie Religie en gender Leren met kunst Spirituele ontwikkeling Anders ontmoeten Zingeving en verhalen over de toekomst Inspiratie en communicatie Hulp op maat Ondernemen in context Onderzoek 2 – uitvoeren en scriptie Heilige boeken Religieuze bewegingen Communicatie over het goede leven Identiteit in professionaliteit Professioneel spiritueel profiel 1 t/m 4 Professioneel spiritueel profiel 5 Professioneel spiritueel profiel 7 GPW Afstuderen Minor (verdiepend of verbredend) Minor (verdiepend of verbredend)
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- Naast theorie en praktijk is er in bij de opleiding Hbo Theologie op Windesheim ook veel ruimte voor reflectie.
- Minimaal één keer per week nodigen we mensen uit het werkveld uit om te vertellen over hun werkervaringen.
- We ruimen bij Hbo Theologie veel studietijd in voor minors zodat jij je ook echt kunt specialiseren.
- In plaats van een minor kun je ook een al een premaster aan de universiteit volgen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Toelating en aanmelden
Beroepen
Met je diploma Hbo Theologie heb jij straks ruime keuze in het werkveld. Je kunt gaan werken in een kerkelijke gemeente, in de geestelijke verzorging, bij een missionair project of als zelfstandig ondernemer. Welke functie het ook wordt, het contact met mensen speelt een grote rol. Je kunt aan de slag als:
- Pastoraal werker in de kerk
- Jongerenwerker
- Projectmedewerker bij missionair-diaconale projecten
- Ritueel begeleider
- Adviseur op het gebied van vragen over identiteit en religie
- Geestelijk verzorger in de zorg
- Voorganger in een evangelische of baptistengemeente
Werkveld
Met jouw kennis van zingeving, ethiek en communicatie kun jij na je opleiding als geen ander een brug slaan tussen religie en de samenleving.
Als pastoraal werker begeleid je straks mensen die zich geestelijk in een moeilijke situatie bevinden. Je bezoekt zieken en organiseert activiteiten voor jongeren. Of je gaat aan het werk bij missionair-diaconale projecten, bezoekt daklozen op straat en ontpopt je tot luisterend oor voor mensen die dit nodig hebben. Een andere mogelijkheid is het opzetten van een onderneming als ritueel begeleider: je begeleidt dan mensen bij rituelen rondom geboorte, huwelijk en overlijden? Je kunt je kwaliteit ook inzetten bij het begeleiden van organisaties in hun zoektocht naar identiteit, voor de levensbeschouwelijke begeleiding van bewoners in tehuizen of als voorganger in een kerk.
Doorstuderen
De smaak te pakken na Hbo Theologie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of (universitaire) master! Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je een master kunt volgen. Alvast een voorzetje van ons:
- Master Theologie
- Master Religiewetenschappen
- Predikantenopleiding
- Hbo-master Leraar Godsdienst
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
Baankans
34%
van starters had snel een vast contract
Startsalaris
€ 2.195,-
bruto, per maand (uurloon € 16,07)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2022-2023 is dat € 2.209,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Overige kosten
- Boeken eerste jaar: € 400
- Introductieweek (vrijwillig): € 125
Startdatum
- 5 september 2022
- Februari 2023
Introductie
Van 29 tot en met 31 augustus is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Meer informatie
Hulp bij studiekeuze
Studiebegeleiding
Startersinformatie
Maak kennis met...
Windesheim én de opleiding Hbo Theologie! Bekijk een dag uit het leven van Nynke. Ze vertelt je over waarom ze voor deze opleiding heeft gekozen en welke vakken ze volgt. Maar ook over de wat voor werk je ná de studie kunt gaan doen. Liever alles even nalezen? Download dan de opleidingsflyer(opent in nieuw tabblad). Daar hebben we alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.
Studeren in Zwolle Nieuwsbrief Theologie en Levensbeschouwing(opent in nieuw tabblad)