Tijdens de opleiding HBO-Rechten in Zwolle buig je je over wetten en regels en vul je jouw eigen dossier met een flinke portie theorie.
Je leert alle ins en outs van de wet en ontdekt hoe je alle regels toepast. Je zoekt problemen tot op de bodem uit: hoe zit het nu ook alweer met een contract of je rechten bij schade? En wat mag Instagram nu wel of niet van je weten? Je leert hoe gerechtelijke procedures werken en hoe je een betoog houdt. Je zoekt antwoorden, geeft advies en leert hoe je dit op papier vastlegt.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma HBO-Rechten
Als hbo-jurist word je breed opgeleid. Tijdens HBO-Rechten op Windesheim maken we je dan ook volop wegwijs in de basisbeginselen van alle soorten recht(en): van het arbeidsrecht tot familierecht. Je krijgt veel kennis van diverse rechtsgebieden. Na een oriëntatie op je toekomstige beroep kies je de richting waarin jij straks zou willen werken. Je specialiseert je vervolgens in een bepaald vakgebied door het volgen van een minor, de persoonlijke profileringsruimte, je stage en de afstudeeropdracht.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Je start het eerste studiejaar van HBO-Rechten met de basis van het recht: de theorie van verschillende rechtsvormen en gerechtelijke procedures. En je brengt deze theorie meteen in de praktijk door alle praktijkopdrachten die je uitvoert.
Indeling en onderwerpen in het eerste jaar
Jouw eerste studiejaar bestaat uit vier blokken waarin telkens één thema aan de orde komt. Je begint met oriëntatie op recht, schriftelijke vaardigheden en projectmatig werken. Dit is namelijk een belangrijke basis voor het vervolg van jouw studie. Je werkt ook aan het verbeteren van je mondelinge en schriftelijke communicatie en managementvaardigheden.
Andere onderwerpen die je tegenkomt in het eerste jaar van de opleiding HBO-Rechten zijn: Hoe werkt het recht van de overheid? Hoe is het nu eigenlijk allemaal geregeld met rechten van de burger? En hoe werkt het strafrecht precies? Je ontdekt niet alleen welke rechtsvormen er bestaan, maar je leert ook hoe je je juridische kennis omzet in een advies.
Praktijkopdrachten
Samen met je medestudenten werk je in het eerste jaar van je opleiding aan verschillende projecten. Daarnaast maak je zelf diverse opdrachten. Alle opdrachten die je maakt zijn gericht op de dagelijkse praktijk van de hbo-jurist. Je schrijft bijvoorbeeld een juridisch advies. Of je leert hoe je succesvol bezwaar maakt tegen het bouwen zonder vergunning.
Doorstroomnorm
Bij deze hbo-opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je straks de ontbrekende punten wilt gaan behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Na je eerste studiejaar ga je meer de diepte in en doe je veel praktijkopdrachten. Zo krijg jij een zeer goed beeld van je toekomstige werk(plek) en kun je bepalen welke richting jou het meest aanspreekt. Je kunt als jurist echt alle kanten op.
Onderwerpen in het tweede jaar
In het tweede jaar van je hbo-opleiding staat het beroep van jurist centraal. Het jaar is opgedeeld in vier themablokken. In elk blok maak je uitgebreid kennis met een ander thema: burgers en bedrijven, werk en sociale zekerheid, het openbaar bestuur en de digitale wereld. In elk blok doe je een project waarbij je met andere studenten een casus behandelt. Daarnaast volg je allerlei ondersteunende vakken, zoals goederenrecht en arbeidsrecht.
Minor kiezen in het derde jaar
In het derde jaar heb je meer keuzevrijheid en kun je een minor kiezen die past bij jouw eigen interesses: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Kies voor een minor van de opleiding (bijv. Veiligheid en Recht) of een minor waarmee je kennis verbreedt, zoals minor Professioneel omgaan met diversiteit en inclusie. Een minor bij een andere hogeschool is ook een optie. Ook is het mogelijk om zelf een pakket van keuzevakken samen te stellen.
-
Jaar 4: afstuderen
In het eerste semester richt je je op het thema: de juridische professional aan het werk. Je oefent dit semester met de verschillende beroepsrollen die je na je opleiding kunt gaan uitoefenen bijvoorbeeld belangenbehartiger, adviseur, beslisser en mediator.
Eindopdracht in de praktijk
Hierna rond je je opleiding af met het uitvoeren van een praktijkopdracht binnen een organisatie die je zelf kiest. Denk hierbij aan een rechtbank, een verzekeringsmaatschappij of een gemeente. Je gaat aan de slag met beroepsproducten of richt je op het uitvoeren van een onderzoek en advies.
Begeleiding
Het laatste jaar van je studie bij de opleiding HBO Rechten doe je deels zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en tricks van je begeleider uit de praktijk. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je vanaf nu Bachelor of Laws noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Naar antwoorden zoeken, contacten leggen, dingen regelen en juridische adviezen schrijven. Tijdens de opleiding HBO-Rechten in Zwolle ben je vanaf de eerste dag van je studie volop met de praktijk bezig.
Praktijksituaties naspelen
In de lessen die je volgt tijdens de opleiding worden geregeld praktijksituaties nagespeeld. Zo schrijf je bijvoorbeeld een advies aan een wethouder. De docent stelt daarover vervolgens kritische vragen, zoals een wethouder dat zou doen. Een mooie manier om te toetsen of je de theorie onder de knie hebt.
Bedrijfsbezoeken
We bezoeken bedrijven en organisaties die zich bezighouden met juridische zaken. Je krijgt zo een beter beeld van jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Wat maakt een advocaat, deurwaarder of politierechter bijvoorbeeld allemaal mee?
Stages
In het derde jaar van je hbo-opleiding loop je stage. Je kiest zelf een bedrijf en de stageopdracht. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen bij een gemeente, bij een juridische afdeling van een bedrijf of een advocatenkantoor. Of bij bierbrouwer Grolsch om meer te weten te komen over merkenrecht, internationaal recht of contractenrecht.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van HBO-Rechten in Zwolle. Zo krijg je een beeld van hoe vier jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Het recht in Nederland bijv. publiek- en privaatrecht, juridische vaardigheden
Burgers en bedrijven bijv. goederenrecht, bijzondere overeenkomsten
De juridische professional in de praktijk 1 (stage)
De juridische professional aan het werk 1
Het recht en de overheid bijv. bestuursrecht, strafrecht
Werk en sociale zekerheid bijv. arbeidsrecht, sociaalzekerheidsrecht
Minor: Persoonlijke profileringsruimte
De juridische professional in de praktijk 2
Het recht en de burger- bijv. vermogensrecht, personen- en familierecht
Het openbaar bestuur bijv. omgevingsrecht, vreemdelingenrecht
Keuzeonderwerpen
Het recht in de rechtszaal bijv. burgerlijk procesrecht, bestuursprocesrecht
De digitale wereld bijv. privacy – en IT-recht, internationaal en Europees recht
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Om een goed beeld van de arbeidsmarkt te krijgen organiseren we regelmatig gastcolleges door bedrijven en organisaties die zich bezig houden met juridische zaken.
- Je kiest zelf de plek waar je stage wilt lopen of je eindopdracht wil doen, bijvoorbeeld bij een gemeente, advocatenkantoor of een bierbrouwerij. Als jurist kun je alle kanten op!
- De studenttevredenheid van de studie hbo rechten op Windesheim ligt boven het landelijk gemiddelde.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding HBO-Rechten
Benieuwd waar jij straks je lessen gaat volgen? En hoe het is om de studie Rechten te volgen in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus of bekijk het Instagramaccount van de opleiding. En wil je alvast zien waar je straks les krijgt? Bekijk dan de video van gebouw X, de thuisbasis van de opleiding.
Studentenstad Zwolle Instagram HBO-Rechten Zwolle(opent in nieuw tabblad)LinkedIn HBO-Rechten Zwolle(opent in nieuw tabblad) Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je opleiding HBO-Rechten
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding HBO-Rechten.
-
-
Beroepen
Je start na je opleiding vaak op het niveau van juridisch medewerker of junior adviseur. Wil je straks een togaberoep uitoefenen of wil je verder leren? Dan is de universitaire opleiding Rechten een logisch vervolg op het hbo. Met je diploma HBO-Rechten kun je bijvoorbeeld aan de slag als:
- Juridisch medewerker of adviseur
- Adviseur arbeidsrecht
- Griffiemedewerker (ondersteunend voor een gemeenteraad)
- Schade-afhandelaar rechtsbijstand of medewerker deurwaardersbedrijf
Bekijk ook de ervaringsvideo van oud-student Lesly Brons op YouTube(opent in nieuw tabblad). Lesly is nu eigenaar van juridisch adviesbureau Meester en Meester. Daar helpen hij en zijn team particulieren, het bedrijfsleven en de overheid met uiteenlopende juridische- en veiligheidsvraagstukken.
-
Werkveld
Als hbo-jurist beschik je over veel praktische vaardigheden. Dit geeft je een sterke positie op de arbeidsmarkt. Je kunt dan ook bij veel verschillende soorten organisaties werken, zoals een rechtbank of een advocatenkantoor, deurwaarderskantoor of een gemeente. Na je studie adviseer je organisaties over bijvoorbeeld verblijfsvergunningen, milieuwetgeving of arbeidsrecht.
Met je diploma op zak, kun je ook particulieren bijstaan. Je geeft dan bijvoorbeeld advies over ontslag, contracten of over testamenten. En als mensen een conflict hebben, dan pak jij die rol van bemiddelaar op. Zonder tussenkomst van de rechter zoek jij een oplossing.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na HBO-Rechten? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n (pre)master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Nederlands Recht
- Master Ondernemingsrecht
- Master Arbeidsrecht
- Master Publiekrecht
-
Baankans
81%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.512,-
bruto, op basis van 34 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)