Wil je HBO-Rechten gaan studeren en leren hoe recht in de praktijk werkt? Dan zit je bij de opleiding HBO-Rechten in Almere goed!
Tijdens de start van je studie mak je kennis met de basisbeginselen van het recht. Je leert over verschillende rechtsgebieden, zoals het privaatrecht, strafrecht en bestuursrecht. In het tweede jaar zoek je de verdieping en maak je kennis met de praktijk. Je krijg tijdens de opleiding ook voldoende ruimte om het heft in eigen hand te nemen. Je kleurt je studie en dus je eigen toekomst voor een deel zelf in. Na het afronden van de opleiding HBO-Rechten heb je dus praktijkervaring en beschik je over een flinke portie kennis van het recht!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma HBO-Rechten
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Het eerste jaar bestaat uit 4 blokken waarin telkens 1 juridisch thema aan de orde komt. Gedurende dit jaar maak je kennis met alle rechtsgebieden en verschillende gerechtelijke procedures.
- Blok 1: Je begint met een inleiding in het recht, de ontwikkeling van je juridische vaardigheden en oriëntatie op he beroep als jurist. Hoe zit ons rechtssysteem in elkaar? En hoe leer je zoeken in een wettenbundel?
- Blok 2: Je gaat aan de slag met regels die gelden tussen de burger en de overheid. Voor welke handelingen heb je een vergunning nodig? En welke gedragingen zijn strafbaar?
- Blok 3: In dit blok ga je aan de slag met het privaatrecht zoals het vermogensrecht en het personen- en familierecht. Hoe ontstaat een overeenkomst tussen personen? En hoe wordt een erfenis verdeeld?
- Blok 4: Het jaar sluiten we af met het procesrecht. Hoe kun je een gerechtelijke procedure starten? Hoe verloopt deze procedure en wie zijn daarbij betrokken?
Praktijkopdrachten en vaardigheden
Door het uitvoeren van opdrachten breng je de geleerde theorie meteen in de praktijk. Zo schrijf je een juridisch advies en leer je hoe je succesvol bezwaar maakt tegen het bouwen zonder vergunning. Je werkt ook aan het verbeteren van je mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden. Je leert debatteren, bemiddelingsgesprekken voeren en onderhandelen.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Na het eerste jaar richt de studie zich op het juridische beroep. Je verdiept je in verschillende rechtsgebieden en levert producten op die juristen in de praktijk ook opleveren.
Tweede jaar: Comakerships
In het tweede studiejaar werk je aan een Comakeropdracht. Dit is een echte opdracht uit de praktijk die je zelf werft, uitvoert en oplevert. Voorbeelden van Comakeropdrachten zijn:
- het schrijven van een juridisch advies voor een organisatie
- het maken van bezwaar tegen het niet verlenen van een bouwvergunning
- het opstellen van algemene voorwaarden voor een webshop
Derde jaar: stage en minor kiezen
In het derde jaar loop je een halfjaar stage en kies je een minor. Je kunt je verdiepen of juist verbreden – zo geef je invulling en kleur aan je studie. In Almere kun je kiezen voor de minor Data, Digitalisering en Recht en in Zwolle voor de minor Veiligheid en Recht. Zie je een interessante minor bij een andere studie of hogeschool? Dat kan ook! Of ga internationaal en doe meer kennis op van wetten en regels in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of op Curaçao.
-
Jaar 4: afstuderen
In de eerste helft van jouw laatste studiejaar, kun je je specialiseren in het publiekrecht of het privaatrecht. Bij de specialisatie publiekrecht verdiep je je in het toeslagenrecht en het openbare orderecht. Bij de specialisatie privaatrecht verdiep je je in het aansprakelijkheidsrecht en het insolventierecht. In beide gevallen voer je opdrachten uit die rechtstreeks uit de praktijk komen. Ook neem je deel aan de studentenrechtbank. Na de laatste inhoudelijke vakken, begint het sluitstuk van je opleiding: de afstudeerperiode. In het laatste halfjaar van je studie, laat je zien wat je geleerd hebt en welke kennis en skills je in huis hebt door het uitvoeren van de afstudeeropdracht.
Afstudeeropdracht
Jouw afstudeeropdracht voer je uit bij een organisatie die jij zelf kiest. Je overlegt met de opleiding en met het bedrijf welke opdracht je uitvoert en voor welk vraagstuk je een oplossing zoekt. Voorbeelden van afstudeeropdrachten:
- voor een verzekeringsmaatschappij onderzoek je hoe de privacy van de verzekerden kan worden beschermd
- voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onderzoek je het recht op verblijf binnen het uitzettingsbeleid
Begeleiding
Afstuderen bij de opleiding HBO-Rechten doe je deels zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt feedback van je begeleidende docent, de nodige tips en trucs van je begeleider uit de praktijk en waardevolle input van je medestudenten tijdens intervisie. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je vanaf dat moment Bachelor of Laws noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Al vanaf dag één van je hbo-opleiding voer je samen met medestudenten projecten uit. Ook organiseren we excursies, bijvoorbeeld naar de rechtbank, naar de Penitentiaire Inrichting Almere en naar Brussel.
In het derde jaar van je studie staat er een stage van een halfjaar op het programma. Je loopt vier dagen in de week stage bij een bedrijf of organisatie en voert daar een opdracht uit. Denk aan een gemeente, een advocatenkantoor of een internationaal bedrijf in de regio Almere. Zo kom je meer te weten over bijvoorbeeld merkenrecht, internationaal recht of contractenrecht.
In het vierde jaar kun je kiezen in welk rechtsgebied jij je wilt specialiseren.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe vier jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Inleiding recht Bijzondere overeenkomsten Stage Openbare-orderecht Staatsrecht Goederenrecht Minor Toeslagenrecht Project Collegetour Project Beslissen Insolventierecht Strafrecht Socialezekerheidsrecht Aansprakelijkheidsrecht Bestuursrecht Arbeidsrecht Legal Audit Project Klare Taal Ondernemingsrecht Studentenrechtbank Vermogensrecht Project Belangen Behartigen Eindopdracht (afstuderen) Personen- en familierecht Vreemdelingenrecht Bestuursrecht Omgevingsrecht Burgerlijk procesrecht Project Adviseren Project Moot Court Privacy- en ICT-recht Nederlands Internationaal en Europees recht Juridische vaardigheden Nederlands Studentbegeleiding Juridische vaardigheden Studentbegeleiding Comaker
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Tijdens de opleiding HBO-Rechten in Almere werk je aan Comakerships (comaker, stage, afstuderen). Je voert opdrachten uit voor echte bedrijven die je zelf uitkiest.
- Jouw interesses zijn leidend. Door middel van de stage, de minoren en het afstuderen kies je zelf in welk onderwerp je je specialiseert.
- Je kunt kennis maken met een ander rechtssysteem door je stage of een deel van je studie in het buitenland te doen.
- Ga mee op excursie, bijvoorbeeld naar de rechtbank, de Penitentiaire Inrichting (PI) Almere of Brussel.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool
- En bij de HBO-Rechtenopleiding met de hoogste studentwaardering van Nederland!
Maak kennis met HBO-Rechten in Almere
Benieuwd waar je straks alles leert over de verschillende rechtsgebieden? Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag. Vanaf 2027 zal je studeren in het meest duurzame pand van Nederland! We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Check hier de voortgang van de bouw. Volg het Instagram-account van de opleiding(opent in nieuw tabblad) voor updates over studiereizen of toffe projecten. Of neem een kijkje op de Instagram van het 2e-jaarsprogramma Street Law(opent in nieuw tabblad).
Na je rechtenstudie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding HBO-Rechten.
-
-
Beroepen
Je start na je opleiding vaak op het niveau van juridisch medewerker of junior juridisch adviseur. Is het je doel om straks een togaberoep uit te oefenen of wil je gewoon verder leren? Dan is de universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid een logisch vervolg.
Met je diploma HBO-Rechten kun je in ieder geval aan de slag als:- Juridisch medewerker of medewerker advocatuur
- Adviseur arbeidsrecht
- Medewerker deurwaardersbedrijf
- Mediator (bemiddelaar bij geschillen)
- Griffiemedewerker (ondersteunend voor een gemeenteraad)
-
Werkveld
Als hbo-jurist beschik je over veel praktische vaardigheden. Dit geeft je een sterke positie op de arbeidsmarkt. Je kunt dan ook bij veel verschillende soorten organisaties werken, zoals een rechtbank, deurwaarderskantoor of gemeente. Na je studie geef je binnen deze organisaties advies over bijvoorbeeld verblijfsvergunningen, milieuwetgeving of arbeidsrecht.
Ook kun je particulieren bijstaan. Je geeft dan bijvoorbeeld advies over ontslag, contracten of testamenten. En als mensen een conflict hebben, dan pak jij de rol van bemiddelaar op. Zonder tussenkomst van de rechter zoek jij een oplossing.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na je studie HBO-Rechten in Almere? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) bachelor of je (pre)master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n bachelor of master volgt. Alvast wat voorbeelden:
- Master Nederlands Recht
- Master Ondernemingsrecht
- Master Arbeidsrecht
- Master Publiekrecht
-
Baankans
81%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.512,-
bruto, op basis van 34 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor bijvoorbeeld boeken (€ 400,-).
Startdata
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Circus
Stadhuisstraat 18 in Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)