Voel jij je thuis in een wereld vol cijfers en analyses? Dan is de opleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie) in Almere iets voor jou!
In alle organisaties en bedrijven speelt geld een rol. Dat is zo voor het lokale administratiekantoor, maar ook voor de grote multinationals als Shell, Nike of Apple. Ze hebben allemaal te maken met cijfers, begrotingen en geldstromen. Als bedrijfseconoom heb jij straks een spilfunctie: van kosten en opbrengsten tot de beschikbare geldmiddelen, zodat bedrijven verantwoord investeren en wat risico’s betreft in control zijn.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Finance & Control opleiding
Met de blokken bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie en management & organisatie leg je een stevige basis. Maar ook kostprijsmodellen, onderzoek, jaarrekeningen en informatiemanagement staan op jouw rooster. Net als projecten waarin je werkt aan concrete en praktische adviesproducten. Zo leer je de economische en financiële wereld goed kennen en werk je al aan je cv!
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar leg je een solide basis waar je tijdens en na je opleiding veel aan hebt. Je krijgt les van deskundige docenten met veel ervaring, vaak afkomstig uit het bedrijfsleven. Zij verzorgen lesblokken als:
- bedrijfseconomie
- bedrijfsadministratie
- management & organisatie
- diverse projecten
Vaardigheden
Je verdiept je in de opleiding Finance & Control niet alleen in het economisch werkveld. Je ontwikkelt ook vaardigheden die je straks als afgestudeerde professional nodig hebt. Denk aan: presenteren, zakelijke communicatie, Business English en Excel.
Bedrijfsleven in projecten
Maar hoe pas je de theorie nu eigenlijk toe? Bijna elke periode van het eerste jaar werk je aan een andere opdracht. Zo maak je kennis met alle verschillende werkzaamheden die in het takenpakket van een bedrijfseconoom horen. Je voert meerdere projecten uit. Denk aan een project over:
- kostprijsmodellen
- de financiële haalbaarheid van een bedrijf, product of dienst
- jaarrekeningen
- investeringen
Mix van theorie en praktijk
Er wordt dus gelijk een beroep gedaan op jouw financiële skills. Maar daar krijg je van ons meer dan genoeg hulp bij! Niet alleen van de docenten, maar ook in alle colleges die je op de hogeschool volgt. Je doet tijdens de colleges de nodige kennis en vaardigheden op die passen bij het project dat op dat moment op je rooster staat. Zo verbind je de theorie met de praktijk en bereiden we je voor op het echte werk!
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Het tweede jaar van de opleiding Finance & Control in Almere staat in het teken van de financiële afdeling en stage. Je krijgt ook daar weer een aantal opdrachten in projectvorm. Op het programma staan vakken als:
- ondernemings- en fiscaal recht
- data-analyse
- accounting information systems
- management accounting
Financiële verdieping en risico’s managen
In jaar 3 en 4 staan de thema's financiële besluitvorming en risk centraal. Met welke (financiële) risico’s moet je als organisatie rekening houden en hoe help je het management om slimme bedrijfseconomische beslissingen te nemen? Je krijgt een aantal pittige rekenvakken:
- economische wiskunde
- finance
- financial accounting
Zo leer je te werken met wiskundige modellen, zodat je in staat bent om beslissingen rondom eigen en vreemd vermogen te kunnen maken. Daarnaast leer je over externe verslaglegging. Door veel te oefenen, krijg je dit onder de knie. Ook is er nadrukkelijk aandacht voor strategie, duurzaamheid en risicomanagement.
Comakership, stage en minor
Je bepaalt zelf waar je je stage en Comakerships (opdracht voor een echt bedrijf) doet. Daarnaast kies je ook een richting (minor) in het derde jaar. Je verdiept je dan een halfjaar in een thema waarin jij interesse hebt, zoals Audit & Advice. Je kunt dat in Almere of Zwolle doen, maar je mag ook bij andere opleidingen en hogescholen rondkijken.
Studeren in het buitenland
Wil je liever naar het buitenland? Wij hebben afspraken met zo’n 250 hogescholen en universiteiten over de hele wereld. Zo volgden onze studenten al minors in China, Finland, Japan, Canada, de Verenigde Staten en op Curaçao. Ook je afstuderen kun je in het buitenland doen. Dit is dé kans om kennis te maken met het internationale bedrijfsleven en andere culturen. Zo hebben we goede contacten met accountantskantoren met vestigingen over de hele wereld.
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en skills verzameld! Je weet hoe je in een organisatie aan alle financiële knoppen draait én je hebt alles in huis wat je als afgestudeerd bedrijfseconoom nodig hebt. In je laatste jaar toon je dit aan!
Afstuderen
Het afstudeer-Comakership is hét moment waarop je laat zien dat je in staat bent om zelfstandig een onderzoek uit te voeren en een beroepsproduct te maken. Een Comakership is een echte opdracht die je zelf werft en uitvoert. Ook hier kies je zelf bij welke organisatie je dat doet. Wat voorbeelden:
- Een onderzoek naar de juiste kostprijzen van een nieuw product of dienst
- Een onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw verdienmodel van een organisatie
- Een adviesrapport om de informatiestromen en financiële situatie van een bedrijf te verbeteren
Diploma
Uiteraard hoef je het afstuderen bij Finance & Control niet helemaal alleen te doen, want vanuit zowel de opleiding als vanuit de opdrachtgever krijg je een begeleider met wie je altijd kunt sparren. Wanneer zowel jij, je begeleider als de opdrachtgever tevreden zijn over de kwaliteit van je werk, ben je afgestudeerd en mag je je na 4 jaar studeren een Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Praktijkervaring staat bij ons voorop. Daarom kom je al vanaf de start van jouw opleiding Finance & Control direct in contact met het werkveld. Je werkt in je studie aan verschillende opdrachten, je doet Comakerships en loopt stage.
Projecten
Bijna elke periode werk je met je medestudenten aan een project waarin je bedrijfsvraagstukken oplost. Dat doe je vaak met en voor échte opdrachtgevers. Aan de hand van thema’s kruip je elke keer in een andere rol. Ben jij diegene die van een chaotische doos met bonnetjes een sluitende boekhouding maakt? Of juist de riskmanager die alle risico’s op tijd ziet? Of stuur jij als controller de financiële cockpit van een organisatie aan en voer je analyses uit voor de directie?
Stage
In het tweede jaar van je opleiding loop je stage op de financiële afdeling van een bedrijf. Je kunt zelf kiezen waar je dit doet. Ga bijvoorbeeld aan de slag bij een accountantskantoor, een internationaal bedrijf, een adviesbureau of een bank. Je werkt mee in de organisatie en voert zelfstandig opdrachten uit. Zoals het verbeteren van het bedrijfsproces, het controleren van de jaarrekening of het doorrekenen van een investering. Veel opties! De vraag is: waar zie jij jezelf over een aantal jaar?
Comakership
Vanaf het derde jaar doe je Comakerships. Comakerships zijn echte opdrachten en projecten voor bedrijven, scholen of instellingen die je zelf werft, uitvoert en oplevert. Je werkt meerdere dagen in de week bij de organisatie aan de opdracht. Zo ontdek je waar je goed in bent én bouw je al een netwerk op. Voorbeelden van Comakerships:
- het in kaart brengen van de informatiestromen en knelpunten in een IT-bedrijf;
- het schrijven van een advies om risico's te beheersen voor een onderneming die CO2-neutraal wil worden.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 en 4 Bedrijfseconomie Data-analyse Minor Onderzoek Kostprijsmodellen Accounting Information Systems Economische Wiskunde & Finance Management & Organisatie Ondernemings- en Fiscaal Recht Comaker Financiële Besluitvorming Bedrijfsadministratie Persoonlijk- en professioneel leiderschap Financial Accounting Zakelijke communicatie Project Tax Control Framework Compliance & Risk Managament Jaarrekening Management Accounting Strategisch Management & Circulaire Economie Informatiemanagement Persoonlijk en Professioneel Leiderschap Afstuderen Stage
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met bedrijfseconomie of economie of management en organisatie én wiskunde A of wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG) met bedrijfseconomie of economie of management en organisatie
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Finance & Control in Almere is een kleinschalige opleiding waar de docenten altijd voor je klaar staan.
- Je werkt bijna elke periode aan een project voor een echte opdrachtgever.
- Bepaal je eigen richting door zelf te kiezen waar je stage of opdrachten doet. Daarnaast kies je ook een specialisatie (minor) in jaar 3.
- Loop stage of volg een minor in het buitenland, bijvoorbeeld in China, Finland, Japan, Canada, de Verenigde Staten of op Curaçao.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met hbo Finance & Control
Klaar om te ontdekken waar je alle ins en outs van finance en control gaat leren? En benieuwd naar het studentenleven in Almere? Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Vanaf 2027 zal je studeren in het meest duurzame pand van Nederland! Check hier de voortgang van de bouw.
Studentenstad Almere Bekijk opleidingsvideo(opent in nieuw tabblad) Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je opleiding Finance & Control
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Finance & Control.
-
-
Beroepen
Of jij nu een financial of business controller, financieel adviseur of assistent-accountant wordt, je werk is altijd boeiend en afwisselend. Omdat Finance & Control een brede opleiding is, kun je als afgestudeerde op diverse plekken verschillende functies uitoefenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Financieel controller
- Financieel manager
- Financieel adviseur
- Bedrijfseconomisch stafmedewerker
- Assistent-accountant
-
Werkveld
Finance & Control-professionals werken in het hart van elke organisatie. Vaak breng je advies uit aan het management of de directie over de financiën van of bedrijfseconomische processen in de organisatie. Ook kun je financiële rapportages en jaarverslagen opstellen.
Je kunt bijvoorbeeld werken op financiële afdelingen van multinationals, de overheid, bij banken, accountantskantoren of in het midden- en kleinbedrijf. De baankansen zijn goed, dus met een hbo-diploma Finance & Control ligt de wereld voor je open!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Finance & Control? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een master, post-hbo of lerarenopleiding. Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je een master volgt. Alvast een voorzetje:
- Post-bachelor Controlling
- Master of Business Administration (MBA)
- Master Accountancy and Control
- Master Accounting and Finance
- Master Financial Management and Control
- Master Risicomanagement
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Baankans
89%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.600,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop en boeken.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)