Weten hoe jij straks het een en ander gaat ontcijferen?
Als accountant analyseer je alle financiële cijfers en de bedrijfsvoering van organisaties en adviseer je het management daarover. Dus heb je plezier in nauwkeurig werken, houd je van puzzelen én ben je ook nog communicatief sterk? Dan zit je goed bij de opleiding Accountancy in Zwolle. Je krijgt vakken over administratieve dienstverlening, belastingen en controle en je leert hoe je deskundig kunt adviseren. Naast het controleren van jaarrekeningen en het toetsen daarvan aan de feitelijke situatie, leer je ook hoe je die cijfers samenstelt en goed kunt presenteren. Doe jij dat straks tot in detail?
Ontdek (het in) de opleiding Accountancy
Direct in het eerste jaar maak je grondig kennis met het beroep van accountant. Je volgt algemene vakken van de businessopleidingen en de belangrijkste accountancyvakken. Samen met je medestudenten onderzoek je in projectgroepen echte praktijkcases van een accountantskantoor. Jij bent dus direct in business! De opleiding sluit je af met een landelijk examen, waarna jij klaar bent om in de praktijk in al die cijfers te duiken!
-
-
Het startschot in je eerste jaar
Zodra je start met je hbo-opleiding Accountancy in Zwolle leg je eerst een stevige basis. Daarop kun je tijdens jouw opleiding én daarna altijd weer teruggrijpen en voortbouwen. Je volgt colleges en werkt aan projecten waarbij je je verdiept in bedrijfseconomische vakken en de accountantspraktijk.
Vakken in het eerste jaar
In het eerste jaar van je opleiding staan onder andere de volgende vakken op je rooster:
- Bedrijfsadministratie
- Economische bedrijfsomgeving
- ICT-basics
- Schriftelijke en mondelinge communicatie
- Audit & assurance
- Recht
- Financiering
- Management accounting & control
- Bestuurlijke informatievoorziening
- Marketing
- Onderzoek
Afwisselende werkvormen
Het ene moment volg je een college in een lokaal, het andere moment ben je in de praktijk actief bezig op een kantoor – de werkvormen bij de opleiding Accountancy zijn heel afwisselend. Naast het volgen van hoorcolleges en werkcolleges werk je aan groepsopdrachten, praktijkopdrachten en projecten. Elke studieperiode sluit je af met tentamens.
Project De Startende Onderneming
Een mooi voorbeeld van teamwork tussen studenten is het project De Startende Onderneming. In een projectgroep werk je gezamenlijk aan een ondernemingsplan en een financieringsaanvraag voor een echt bedrijf. Tijdens het project kom je in aanraking met alle bedrijfsprocessen die een rol spelen in de praktijk en maak je een kwalitatieve analyse.
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
Accountant word je niet zomaar: er worden wettelijke eisen gesteld aan dit beroep. Daarom hebben we de vakken die je tijdens je opleiding krijgt geclusterd rondom de vier beroepstaken van de accountant:
- Administratieve dienstverlening
- Fiscaliteit
- Advisering
- Accountantscontrole
Administratieve dienstverlening
Je leert hoe je een jaarrekening opstelt en daarbij een accountantsverslag en managementrapportage maakt. Een paar voorbeelden van vakken die je gaat volgen zijn: belastingrecht, bedrijfsadministratie en financial accounting.
Fiscaliteit
Je werkt aan de fiscale jaarrekening, winstaangifte/vennootschapsbelasting, loonadministratie/verzamelloonstaat, de aangifte van loonbelasting en bezwaarschriften. Ook business English, auditing en financiering staan op je rooster.
Advisering
Je schrijft een advies voor de optimale inrichting van een organisatie, stelt een adviesrapport op met daarin je adviezen over de interne beheersing en management control en je doet een financieringsaanvraag voor een onderneming. In dit semester volg je onder meer de vakken bestuurlijke informatieverzorging, ondernemingsrecht en statistiek.
Accountantscontrole
Voor de financiële controle van een bedrijf breng je eerst alle risico’s van het bedrijf in kaart. Daarna ga je aan de slag met de controle van alle cijfers, met gebruik van data-analyse. Deze controle sluit je af met de controleverklaring. Je verdiept je ook in (ethische) dilemma’s bij opdrachten en klanten. In deze periode komen de kernvakken bestuurlijke informatieverzorging (IC_AIS), financial accounting en auditing aan de orde.
Ben jij communicatief sterk?
Naast talent voor cijfers is het in de accountancy ook belangrijk dat je goed communiceert over financiële informatie. Daarom werken we gedurende de hele opleiding aan de ontwikkeling van jouw communicatieve vaardigheden.
Stage
In het tweede semester van het tweede jaar staat er ook een stage op het programma in de accountantspraktijk. Een belangrijk moment want hier maak je kennis met je toekomstige beroep in de praktijk.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
Nu komt het erop aan: ben jij klaar voor het echte werk? Tijdens je afstudeeropdracht in het vierde jaar ga je als (bijna) afgestudeerde voor een bedrijf of een organisatie aan de slag. Je laat zien dat je een probleem binnen een organisatie herkent en kunt analyseren. Ook zoek je naar een oplossing voor het probleem. Zo kom je zelfstandig tot waardevolle conclusies en aanbevelingen voor het bedrijf. Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. De begeleidende docent geeft je feedback en ook van de tips en tricks van je praktijkbegeleider steek je veel op.
Landelijk examen
Omdat aan het accountantsberoep wettelijke eisen zijn gesteld, sluit je deze hbo-opleiding af met een landelijk examen. Zodra je het diploma hebt behaald, mag jij jezelf Bachelor of Science noemen.
Verder studeren?
Het bachelordiploma geeft een uitstekende start voor de vervolgopleiding tot mkb-accountant (AA) bij Windesheim of de opleiding tot registeraccountant (RA) die je aan een universiteit kunt volgen.
-
Off campus in de praktijk leren
De praktijk speelt in jouw hbo-opleiding een belangrijke rol, denk aan stages, projecten en het bezoeken van bedrijven.
Tot in de puntjes verzorgd
In het tweede jaar van je studie loop je een halfjaar stage bij een mkb-praktijk, een registeraccountantspraktijk of bij een gecombineerde praktijk. Je verzorgt of controleert de administratie voor een bedrijf. Daarbij pas je alle kennis toe die jij hebt verworven over wetgeving, belastingen en administratieve dienstverlening. Zo maak je kennis met de professionele en zakelijke cultuur van een accountantsorganisatie.
Op excursie naar bedrijven
Externe praktijkopdrachten vormen een belangrijk onderdeel van jouw programma. Je loopt stage, volgt praktijkgerichte colleges en je bent tijdens deze opleiding veel bezig met projecten. Bij de projecten krijg je begeleiding van de betrokken accountantsorganisatie. Om het gevoel met de praktijk te intensiveren, bezoek je regelmatig een accountantskantoor.
Geeft jouw team het beste advies?
‘De Uitdaging’ is een initiatief van de Jong & Laan Accountants samen met de hbo-opleiding Accountancy in Zwolle. Als vierdejaarsstudent krijg je de uitdaging om in teams een strategisch en financieel advies te geven aan een bedrijf. Een deskundige jury kiest het team dat het beste advies geeft en dit het beste weet te presenteren. Ga jij de uitdaging aan?
Duaal traject
Sta jij te springen om aan het werk te gaan? Na 1,5 jaar kun je overstappen naar het duale traject. Je werkt dan 3 dagen in de week op een kantoor en combineert dat met je studie. Vanuit ons en op je werkplek krijg je veel begeleiding.
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
In jaar 1 volg je vakken van het thema De startende ondernemer Jaar 2 richt je je op administratieve verplichtingen van de groeiende onderneming en je stage In jaar 3 staan dan fiscaliteit, controle en advies centraal In jaar 4 studeer je af en maak je de landelijke eindtoets Accountancy Bedrijfseconomische vakken Opstellen van een jaarrekening Belastingrecht Landelijke overall toets (OAT) Accountancy-vakken Bestuurlijke informatieverzorging Business English Financiering Communicatieve vaardigheden Financiering Financiering Management Control ICT Belastingrecht Strategisch leiderschap Strategisch leiderschap Schrijven van een ondernemingsplan Bedrijfsadministratie Financial accounting Bedrijfsadministratie Financieringsaanvraag Management control Bestuurlijke informatieverzorging Recht Administratie van de startende ondernemer Audit & assurance Audit & assurance Economie Financial accounting Onderzoek Onderzoek Afstudeeropdracht Praktijkstage -
Combineer werken & studeren
Het is mogelijk om na 1,5 jaar over te stappen naar het duale traject. Dan werk je 3 dagen bij een kantoor en studeer je 2 dagen per week. Die 2 dagen gebruik je voor het maken van verslagen of voor het voorbereiden of volgen van colleges.
Zelf een werkplek vinden
Om aan het duale traject te kunnen meedoen moet je zelf zorgen voor een duale werkplek. Meestal is dat geen probleem: in jouw eerste jaar ben je op allerlei manieren in contact gekomen met accountantsorganisaties. Je hebt dus al een goed beeld van jouw opties. Aan het begin van het tweede jaar organiseren we een kantorenmarkt. Hier kom je in gesprek met studenten die ervaring hebben met de duale opleiding en kun je afspraken maken om kennis te maken met het kantoor.
-
Het startschot in je eerste jaar
Wanneer kun je starten?
Welk beroep zet jij op je cv?
Met je hbo-bachelordiploma op zak begint je carrière meestal als assistent-accountant. Veel afgestudeerden kiezen ervoor om verder te studeren voor een van de twee wettelijk beschermde beroepstitels: registeraccountant (RA) of accountants-administratieconsulent (AA). Banen die op je wachten zijn:
- Assistant-accountant
- Financieel administrateur
Hier zet jij straks je skills in
Na jouw hbo-opleiding ben jij klaar voor de arbeidsmarkt! Je gaat aan de slag in bijvoorbeeld een openbare accountantspraktijk, een accountantsdienst van de overheid of bij een interne accountantsafdeling van een bedrijf.
Heb je de duale variant gevolgd, dan heb je al mogen proeven aan het echte werk. Veel studenten blijven vaak werken op hun duale werkplek. Maar ook studenten van de voltijdopleiding vinden snel een uitdagende baan op niveau.
Baankans
93%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.480,-
bruto, op basis van 38 uur per week
Slagingskans
30%
haalt binnen 5 jaar bij ons een hbo-diploma
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.143,- voor 2020-2021. Ook maak je kosten voor je laptop en literatuur in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na Accountancy? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of (universitaire) master! Je kunt na je opleiding nog een jaar lang doorstuderen in Zwolle en je tweedegraadslesbevoegdheid halen. Je kunt dan lesgeven in een verwant vak in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. Heb je tijdens je studie de Educatieve Minor behaald en komt je vooropleiding voor op de verwantschapstabel (staatscourant), dan kan je 6 maanden je tweedegraadsbevoegdheid halen. Hierbij is het wel van belang dat je je stage tijdens de minor op LWS3 niveau hebt afgerond. Anders duurt dit traject wat langer.
Check www.studiekeuze123.nl om te zien waar je een master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Post-hbo-opleiding Accountancy MKB
- Executive Master of Accountancy (WO)
- Master Accountancy and Control (WO)
- Master Accountancy and Controlling (WO)
- Master Accounting, Auditing and Control (WO)
- Lerarenopleiding via Kopopleiding