Ben jij een ondernemend type met een passie voor marketing, sales en business? Dan is de hbo-opleiding Commerciële Economie in Almere precies wat je zoekt!
Deze dynamische opleiding bereidt je voor op een toekomst vol kansen in de commerciële wereld. Je leert alles over hoe je een product op de markt kan brengen, hoe je geweldige promotie campagnes kan ontwikkelen, hoe je sales gesprekken moet voeren en hoe je het beste kan onderhandelen.
Met een praktijkgerichte aanpak, stages en begeleiding door ervaren professionals, biedt déze opleiding de perfecte springplank naar een succesvolle carrière. Kies voor Commerciële Economie in Almere en bouw aan jouw toekomst in het hart van de Nederlandse zakelijke wereld!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma hbo Commerciële Economie
In de hbo-opleiding Commerciële Economie maak je al vanaf het eerste jaar direct kennis met het echte werkveld. Met verschillende opdrachten sta je gelijk met beide benen in het marktonderzoek en de marketingpraktijk. Je bent dus direct in business!
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar leggen we een stevige basis voor jouw succes in de commerciële wereld én jouw studiecarrière. Naast uitdagende vakken op het gebied van marketing en sales, investeren we ook sterk in studievaardigheden en professionele ontwikkeling. Wij begrijpen dat succesvol studeren meer is dan alleen vakkennis. Daarom helpen we je met het ontwikkelen van essentiële vaardigheden zoals plannen, tijdmanagement en effectief samenwerken. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen goed voorbereid bent op je studie, maar ook op een succesvolle loopbaan. Samen bouwen we aan jouw toekomst als commercieel professional!
Enkele vakken uit het eerste jaar:- Marketing & Sales
- International Business
- Duurzaam ondernemen
- Business innovatie
- Professionele en HBO vaardigheden
In het eerste jaar maak je volop kennis met verschillende specialismen binnen de commercie. Al onze docenten komen uit het werkveld en hebben zelf ruime werkervaring binnen Marketing en Sales. Je gaat met je klasgenoten verschillende bedrijven bezoeken en er worden regelmatig gastsprekers uit het werkveld uitgenodigd. Aan het einde van jaar een hopen we dat je goed beeld hebt van commerciële werkveld en wat je daarmee kan doen.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar ga je meteen aan de slag met externe opdrachten bij bedrijven. We noemen dit Comakerships. Dit zijn opdrachten die je uitvoert voor een echte opdrachtgever.
Het eerste halfjaar van tweede jaar leggen we een stevige basis op het gebied van sales. Tijdens deze periode wordt je geïntroduceerd in de dynamische wereld van verkoop, waarbij zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden centraal staan. Je leert hoe je een sales gesprek moet voeren, hoe je succesvol kan onderhandelen, hoe je klanten kan binnen halen maar vooral ook hoe je die kan behouden.
In het tweede semester van tweede jaar ga je verdiepen in marketingcommunicatie, een essentieel onderdeel van het commerciële vakgebied. Tijdens dit leerproces ontdek je hoe bedrijven effectief kunnen communiceren met hun doelgroep en leer je hoe je een succesvolle marketingcampagne kunnen ontwikkelen.
De opdrachten zijn altijd voor een echte opdrachtgever. Je gaat met een clubje studenten aan de slag met een uitdaging voor een bedrijf die jullie zelf gevonden hebben. Je bent vaak een dag per week bij het bedrijf aanwezig. Zo heb je aan het einde van jaar twee al meerdere bedrijven van binnen gezien, je bezig gehouden met echte uitdagingen binnen sales en Marketing en werk je alvast aan je netwerk en je CV.Stage of minor en Marketing strategie
In het derde jaar kun je zelf kiezen hoe je een halfjaar wilt invullen. Doe je een meeloopstage en ga je echt aan het werk in een bedrijf? Of verdiep je in een bepaald vakgebied met een minor. Een minor is een onderwijsprogramma dat je zelf kiest. Je houdt je dan een halfjaar lang met een thema bezig. Dat kan bijvoorbeeld ondernemerschap, eventmanagement of consumenten psychologie zijn. Een minor kun je ook volgen bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Studenten volgden bijvoorbeeld een minor in Amerika of Scandinavië
In het tweede helft van derde jaar ga je je verdiepen in Markering strategie. Je leert hoe een bedrijf kan opvallen en groeien in een concurrerende markt. Je onderzoekt bijvoorbeeld wie de klanten zijn, wat het bedrijf uniek maakt en hoe je de klanten het beste kunt bereiken. Wat marketingstrategie zo leuk maakt, is dat je zowel creatief kunt zijn als logisch moet nadenken. Je bedenkt originele ideeën, maar baseert ze op feiten en cijfers. Het is spannend om te zien hoe jouw plan helpt om een merk of product succesvol te maken. -
Jaar 4: Digital marketing en afstuderen
In het vierde en laatste jaar verdiep je je in digital marketing. Dit is een onderdeel van marketing waarbij je online kanalen gebruikt om klanten te bereiken en te overtuigen. Denk hierbij aan websites, social media, zoekmachines, e-mail en online advertenties. Het grote voordeel van digital marketing is dat je heel gericht mensen kunt bereiken en snel kunt inspelen op hun behoeften. Je kunt bijvoorbeeld advertenties tonen aan mensen die interesse hebben in bepaalde producten of diensten, of je kunt via social media een directe relatie opbouwen met je doelgroep. Doel van deze half jaar is om je kennis te maken met alle nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Digital Marketing.
In de laatste half jaar van je studie ga je afstuderen. Je studeert af met een grote marketing- of salesopdracht die je uitvoert voor een bedrijf. Je formuleert een probleemstelling, doet onderzoek en geeft een advies. Heb je een eigen bedrijf? Doe daar je afstudeeronderzoek! Wat voorbeelden van recente afstudeerprojecten:- Studenten introduceerden een nieuw concept bij een Amsterdamse sportschool.
- Studenten onderzochten doelgroepen voor Leaseplan en bedachten een salesstrategie om bestaande klanten te benaderen.
- Studenten adviseerden een horecabedrijf om 20% meer omzet te draaien via een nieuw verkoopkanaal.
Diploma
Uiteraard hoef je het afstuderen bij ons niet helemaal alleen te doen, want vanuit zowel de opleiding als de opdrachtgever krijg je een begeleider met wie je kunt sparren. Wanneer zowel jij, jouw begeleider en de opdrachtgever tevreden zijn, ben je afgestudeerd en mag jezelf na 4 jaar studeren een Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Al vanaf het eerste jaar duik je de praktijk in. Elk jaar doe je verschillende projecten en/of Comakerships en in het derde jaar van je hbo-opleiding kun je kiezen voor een stage.
Projecten
Tijdens je studie werk je in teamverband aan meerdere projecten. Op die manier maak je kennis met alle verschillende werkzaamheden die je kunt doen. Om je een idee te geven. Onze eerstejaarsstudenten werkten onder andere aan:
- De salesstrategie van Nestlé Chocolade
- De marketingstrategie van McDonalds
- Een plan om de omzet van fietsenmerk VanMoof te vergroten
Comakership
In het tweede jaar van je opleiding doe je twee Comakerships. Dit zijn opdrachten die je uitvoert voor opdrachtgevers die je zelf uitkiest. Onze studenten hebben eerder onder andere meegewerkt aan de introductie van een nieuw beautyproduct in Nederland en hebben er in het verleden voor gezorgd dat er meer zakenreizen naar Japan werden verkocht.
Stage
In het derde jaar van je studie kun je kiezen voor een meeloopstage van een halfjaar. Je gaat dan werken voor een bedrijf (in binnen- of buitenland) dat goed bij je interesses past. Bijvoorbeeld op de marketing- of salesafdeling.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Marketing & sales Salesvaardigheden Marketing strategie formuleren en uitvoeren Comakership Digital Growth Business innovatie Accountmanagement Art of persuation Online marketing, SEA, SEO Duurzaam ondernemen Salesmanagement Stage of minor naar keuze Afstuderen Professionele vaardigheden Persoonlijk leiderschap Project Bedrijfseconomie Marketing communicatie International Business Online Marketing Data analyse Concept en creatie Bedrijfskunde
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights Economie opleiding
- Je krijgt regelmatig gastcolleges van experts uit het werkveld.
- Ga aan de slag voor echte opdrachtgevers, denk aan een salesstrategie voor Nestlé of Leaseplan.
- In het derde jaar bepaal je zelf of je stage wilt lopen of een verdiepende minor wilt volgen.
- Een eigen bedrijf? Binnen de opleiding Commerciële Economie is er genoeg ruimte voor zelfstandig ondernemerschap.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Commerciële Economie in Almere
Benieuwd waar je straks alles gaat leren over Commerciële Economie? En hoe het is om te studeren in Almere? Check de video van de Campus in Almere, beleef een dagje als meeloper, kom langs op een open dag of snuffel rond op de Instagram van Commerciële Economie(opent in nieuw tabblad)!
We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Vanaf 2027 zal je studeren in het meest duurzame pand van Nederland! Check hier de voortgang van de bouw.
Studentenstad Almere Meelopen/proefles Bekijk de opleidingsvideo(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je opleiding Commerciële Economie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Commerciële Economie.
-
-
Beroepen
Je wordt breed opgeleid, waarna je je specialiseert in marketing, verkoop, inkoop of marketingcommunicatie. Na je opleiding vorm je dé schakel tussen onderneming en klant en kun je aan de slag als:
- (Online) marketeer
- Salesmanager
- Productmanager
- Marktonderzoeker
- Accountmanager
-
Werkveld
Van kleine(re) bedrijven tot multinationals: ze zoeken allemaal deskundige professionals die hun product of dienst aan de man kunnen brengen. Van hippe marketingbureaus tot de overheid en van de financiële wereld tot een zorginstelling: allemaal hebben ze commercieel advies nodig. En met jouw hbo-diploma op zak draai jij voor zulk advies straks je handen niet om!
Liever eigen baas na je studie? Wil je bijvoorbeeld direct je eigen start-up beginnen? Ook op het zelfstandig ondernemerschap ben je tijdens je hbo-opleiding al goed voorbereid. Genoeg opties dus!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na het afronden van onze hbo-opleiding? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Bedrijfscommunicatie
- Master Bedrijfswetenschappen
- Master Bestuurskunde
- Master Marketing Management
- Master Communicatie- en Informatiewetenschappen
-
Baankans
86%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.517,-
bruto, op basis van 38 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop en studiemateriaal.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Gebouw de Landdrost
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)