Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik denk dat doorstuderen altijd goed is om je te ontwikkelen in je vak

Mark Dooijeweerd Over de doorstroom van Associate degree naar bachelor
Banner image

Het leven loopt soms anders dan gepland. Tijdens mijn eerste studie Bedrijfskunde liep ik een zware blessure op. Na een operatie en zes weken op krukken, ging ik maar weinig naar school. Ik liep steeds verder achter en besloot uiteindelijk te stoppen met de opleiding. Uiteindelijk heb ik de Associate degree E-Commerce gedaan en inmiddels doe ik de bachelor Commerciële Economie (CE).

Toen ik stopte met Bedrijfskunde heb ik veel nagedacht over wat ik wilde. Ik twijfelde of ik nog wilde studeren of dat werken beter zou zijn. Uiteindelijk wees een collega me op de Associate degree E-Commerce. Hij gaf aan dat het een hele goede opleiding was waar ik veel aan zou hebben. Door zijn kennis en expertise in het werkveld, wist ik dat ik erop kon vertrouwen dat E-Commerce de juiste keuze zou zijn.

In twee jaar op hbo-niveau

Het is fijn dat je in twee jaar een opleiding op hbo werk- en denkniveau kan halen. De opleiding sluit goed aan op de praktijk en er worden bruikbare handvatten en tools gegeven. De koppeling van de theorie naar de praktijk is ijzersterk!

Doorstromen naar een bachelor

Tijdens de Associate degree wordt er vanaf het eerste jaar al aandacht gegeven aan de mogelijkheid om door te stromen naar een bachelor. Omdat ik het niveau van E-Commerce goed aankon, wist ik al vrij snel dat ik wilde doorstromen. Hiervoor moest ik contact opnemen met mijn loopbaanbegeleider Tineke. Zij heeft mij in contact gebracht met de juiste mensen. Ik werd op tijd geïnformeerd en het is goed geregeld, maar ik moest zelf wel initiatief nemen en er achteraangaan. 

Ik heb mijn diploma in februari behaald en de aansluiting met Commerciële Economie verliep soepel. Ik kon na een maand direct starten in het derde jaar met het marketing-semester van CE. Er is elk semester een andere groepssamenstelling waardoor ik niet de enige nieuwe persoon in de klas was.

Momenteel ben ik met mijn derde semester bezig en volg ik de minor Financiële Besluitvorming. Er is een brede keuze aan minors, deze staan op SharePoint en er wordt voorlichting over gegeven. Naast de minor heb ik ook een specialisatie marketingmanagement gedaan en een semester waarbij ik een opdracht voor een opdrachtgever moest doen.

Verschil Ad en bachelor

Ik had verwacht dat het niveau van de vakken moeilijker zou zijn, maar dit verschilt per vak. Het niveau van ICT vind ik bijvoorbeeld hetzelfde, maar andere bachelorvakken zijn juist makkelijk dan bij de Ad.

Op dit moment ben ik bezig met afstuderen en daarin merk ik wel een groot verschil. Afstuderen bij E-Commerce vond ik makkelijker dan nu bij CE. Ik moet nu een organisatie vinden met commercieel probleem. Hieraan zijn hogere eisen gesteld waardoor het complexer wordt om een passend bedrijf te vinden.

Daarnaast is CE theoretischer en minder praktijkgericht dan E-Commerce. Bij E-Commerce specialiseer je je meer op een vakgebied, terwijl je bij CE meer brede kennis opdoet.

De studielast verschilt ook per semester, ik moet voor de minor veel meer doen omdat dit een nieuw onderwerp voor mij is. Voor marketingmanagement was is minder tijd kwijt aan studeren, omdat dit ook bij E-Commerce is behandeld.

Wat mij verrast is dat ik makkelijker het werkveld binnenkom nu ik een bachelor volg. Ik heb ook het gevoel dat ik serieuzer word genomen vanwege de naam die een bachelor heeft. Gesprekken vinden plaats op strategisch niveau. Een Ad is wat dat betreft toch nog wat minder bekend bij bedrijven.

Tips van Mark

  • Kijk goed of de bachelor aansluit bij je Associate degree. Dat komt ten goede van de doorstroom. Kijk daarnaast ook of je zelf genoeg affiniteit hebt met de bachelor.
  • Zorg dat je voldoende doorzettingsvermogen hebt.
  • En kijk waar je nu staat in je leven, wat je in de toekomst wil en of het financieel haalbaar is om nu door te studeren.

Ik zou mensen zeker aanraden om deze weg te volgen. Je kunt vanaf de Ad doorstromen naar een bachelor en binnen hetzelfde tijdsbestek je bachelordiploma halen als studenten die met de bachelor starten. Daarnaast heb je na twee jaar al een diploma op zak en zou je direct kunnen gaan werken. Je kan er ook voor kiezen om nóg verder door te stromen door na de bachelor een master op de universiteit te doen. ​​​​​​

Lees meer over de opleidingsvorm Associate degree