Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Verduurzaming van materiaalgebruik door omdenken in de zorgprocessen thuis

Verduurzaming van materiaalgebruik door omdenken in de zorgprocessen thuis

  •   Supply Chain Finance
  •   1 juni 2022 - 1 mei 2023

Op naar een groenere toekomst in de zorg! We onderzoeken hoe we duurzaamheid kunnen integreren in de groeiende zorgverlening in de thuissituatie.   

  • Lectoraat: Supply Chain Finance
  • Betrokken onderzoekers: Paulien de Graaf-Muller, Monique Mensen
  • Partners: Flynther en Carinova
  • Mede mogelijk gemaakt door: SIA KIEM-CE
     

Aanleiding

In Nederland is er een belangrijke ontwikkeling gaande in de zorg, waarbij steeds meer zorgverlening van instellingen naar huis wordt verplaatst. Vroeger bezocht de cliënt een zorginstelling wanneer de zorgvraag te groot of complex was, maar tegenwoordig blijven steeds meer mensen thuis. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder de hogere levensverwachting en toename van chronische aandoeningen, wat leidt tot sterk toenemende zorgkosten. Daarnaast spelen persoonlijke behoeften en de wens om langer zelfstandig te blijven ook een belangrijke rol in deze veranderingen.

Duurzaam omgaan met grondstoffen

In Nederland groeit de vraag naar zorgverlening in de thuissituatie, maar de roep om duurzaam omgaan met grondstoffen wordt eveneens groter en belangrijker dan ooit.

Het 10R model, gericht op weigeren, heroverwegen en verminderen, biedt mogelijkheden om de uitgaande materiaalstroom van het zorgproces thuis te verminderen. Dit is waar het project op inspeelt. Het project richt zich op het hoogste niveau van de R-ladder en sluit aan bij de doelen van de transitieagenda kunststoffen uit het grondstoffen akkoord.

Doel

Een vooronderzoek bevestigt dat er op het terrein van verspilling een wereld te winnen is, maar de samenwerking tussen partijen in de keten is beperkt. Dit project brengt verschillende partijen uit de keten samen om gezamenlijk te kijken naar de bestaande situatie van de materiaal-, informatie- en financiële stromen rondom het gebruik van materialen in de zorgverlening thuis. Door samen te werken kunnen ze omdenken en nieuwe mogelijkheden ontdekken om de zorgverlening thuis te verduurzamen.

Opzet

In vier cases worden oplossingen ontwikkeld voor specifieke innovatievragen van praktijkpartners. In elke case wordt samengewerkt door studenten, deskundigen uit het werkveld en docent-onderzoekers. Uit de cases worden algemene lessen getrokken hoe tot succesvolle duurzame innovaties te komen is in vergelijkbare contexten. De kennis uit dit onderzoek wordt actief verspreid onder relevante stakeholders, via onderwijs, publicaties in vaktijdschriften en presentaties op evenementen van het netwerk van het consortium

Meer weten? 

Neem contact op met: Paulien de Graaf-Muller.

Paulien de Graaf-Muller(opent in nieuw tabblad)
p.de.graaf-muller@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)