Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Leven Lang Ontwikkelen Innovatiehub Oost-Nederland

Leven Lang Ontwikkelen Innovatiehub Oost-Nederland

 •   Leven Lang Ontwikkelen
 •   1 mei 2022 - 30 september 2025

We werken aan LLO vraagstukken op het gebied van grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de digitale transformatie en de energie- en zorgtransitie.

 • Lectoraat: Leven Lang Ontwikkelen
 • Betrokken onderzoekers: Tijmen Schipper & Chiel van Dijk
 • Opdrachtgever: TechYourFuture
 • Partners: Saxion hogescholen, ROC van Twente, Universiteit Twente, een aantal grote bedrijven en sociale partners in Oost-Nederland

LLO-onderzoeksprogramma

In dit project worden de vele initiatieven op het gebied van een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) die plaatsvinden in de regio Oost-Nederland met elkaar verbonden in een samenhangend en meerjarig LLO-onderzoekspogramma. Deze integrale aanpak voorziet in een belangrijke behoefte van veel organisaties aangezien zij worstelen met het vormgeven van LLO in hun organisatie en met het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie, digitale transformatie en de zorgtransitie. In dit project worden publiek-private leerwerkgemeenschappen, ook wel ‘Learning Communities’, ingezet om te komen tot innovaties en LLO interventies die gelijk toepast kunnen worden in de praktijk. In deze Learning Communities gaat het om actief samenwerken (co-creëren) en het benutten van de verschillende perspectieven om te komen tot doorbraken op het gebied van LLO. Technologie speelt daarbij een belangrijke rol. Het gaat ons in dit project om het daadwerkelijk transformeren van gedrag van mensen zodat zij actief aan de slag gaan met technologie om de transitie binnen verschillende sectoren mogelijk te maken.

Doel

In dit meerjarige LLO-programma staan de volgende doelen centraal:

 1. Het vormgeven van een integraal LLO-framework en bijbehorende toolbox voor het duurzaam in beweging krijgen van mensen voor, met en door technologie in Learning Communities.
 2. Het ontwerpen, implementeren en inbedden van samenhangende innovatieve LLO-interventies in Learning Communities rondom de vier grote maatschappelijke transities in onze regio Oost-Nederland: (1) Leven in goede gezondheid; (2) Energietransitie en circulariteit; (3) Digitale transformatie en (4) Veiligheid.
 3. Een LLO Lab met een continue stroom van praktijkproducten, events en publicaties.

Werkwijze

Het project bestaat uit drie programmalijnen waar de verschillende partijen uit het genoemde consortium aan werken:

 1. Integraal framework LLO in Learning Communities: In dit programmaonderdeel ontwerpen we een integraal framework met ontwerprichtlijnen en een evaluatie-aanpak voor het duurzaam in beweging krijgen van mensen voor, met en door technologie via een set van LLO-interventies in learning communities.
 2. Interventies voor een LLO: In dit programmaonderdeel gebruiken we netwerken in de regio om daadwerkelijk aan de slag te gaan met een geïntegreerde set van interventies die bevordert dat mensen duurzaam in beweging komen voor, met en door technologie
 3. LLO lab: In dit programmaonderdeel realiseren we een continue stroom van praktijkproducten, webinars, publicaties en instrumenten samen met de onderwijskundige medewerkers van TechYourFuture.

Meer weten? 

Neem contact op met: Tijmen Schipper, senior onderzoeker Leven Lang Ontwikkelen.

Stuur Tijmen een mail(opent in nieuw tabblad)