Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Van zon naar schone tractie (ZST)

Van zon naar schone tractie (ZST)

  •   Energietransitie
  •   1 september 2021 - 1 juni 2023

Het doel van dit onderzoek is het doorbreken van het kip-en-ei-dilemma rond de overstap naar waterstof. 

  • Lectoraat: Energietransitie
  • Status project: afgerond
  • Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
  • Looptijd: 1-9-2021 t/m 01-06-2023
  • Penvoerder: Stadsboerderij Almere
  • Partners: Stadsboerderij Almere; H2Trac BV; Orion Impact
  • Mede mogelijk gemaakt door: Kansen voor West(opent in nieuw tabblad)

Aanleiding Van zon naar schone tractie

Dit project richt zich op de meest energieverbruikende activiteiten in de (biologische) akkerbouw: namelijk tractoren en onkruidbranden. Alle technologische componenten hiervoor zijn beschikbaar en ze moeten nu worden geïntegreerd tot een samenhangend systeem en vervolgens in de praktijk worden toegepast.

Doelstelling en uitvoering

Het doel van dit onderzoek is het doorbreken van het kip-en-ei-dilemma rond de overstap naar waterstof. Ook willen we een energierevolutie in de landbouw in gang zetten, door de technische haalbaarheid van een duurzame energieketen op lokale schaal te demonstreren.

Het project richt zich op de meest energieverbruikende activiteiten in de (biologische) akkerbouw: namelijk tractoren en onkruidbranden. Alle technologische componenten hiervoor zijn beschikbaar en ze moeten nu worden geïntegreerd tot een samenhangend systeem en vervolgens in de praktijk worden toegepast.

ZST beoogt een eerste volledige waterstofketen te demonstreren die begint bij de lokale productie van waterstof en die doorgaat tot en met de aandrijving van een landbouwtrekker door middel van waterstof. Tussen productie en gebruik van waterstof, zijn opslag, distributie en overslag van waterstof onderdelen van de waterstofketen. Een aantal vraagstukken wordt hierin meegenomen:

  • Inpassing in het elektriciteitssysteem
  • Efficiency
  • Opslag
  • Vergunningen

Onderbouwing van de businesscase met praktijkcijfers en distributie van groene waterstof worden hierbij meegenomen.

Naast het gebruik in de waterstoftractor, verkennen wij de verdere toepassingen in de agrarische sector. Schaalgrootte is hierbij een aandachtpunt. De bredere toepassing van waterstof haalt een goede businesscase dichterbij. Zo bekijken we ook de vervanging van propaanbranders door waterstof voor onkruidbestrijding. Onze onderzoekers en studenten zullen de resultaten en ervaringen monitoren, vastleggen en beschikbaar maken voor alle geïnteresseerden.

ZST

Van zon naar schone tractie (ZST) is een samenwerkingsverband van vier partijen. De initiatiefnemer en penvoerder van het project is de Stadsboerderij Almere(opent in nieuw tabblad), een biologisch werkend bedrijf met korte ketens en hele directe contacten met een grote groep consumenten. Het steeds verder ontwikkelen van duurzaamheid in de eigen bedrijfsvoering is een belangrijke drijfveer en een onderscheidend kenmerk binnen de markt. De ambitie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in de bedrijfsvoering te verminderen is een lang gekoesterde wens, waaraan in samenwerking met een viertal andere agrarische ondernemingen in Zuidelijk Flevoland (Flevo Electric Farmers) al enkele jaren wordt gewerkt.

In ZST zal de Stadsboerderij Almere de eerste 100% waterstoftractor inzetten binnen de bedrijfsvoering: de EOX op waterstof.  De projectpartners gaan samen aan de slag om op de Floriade 2022 het gehele traject van “van zon naar schone tractie” te demonstreren

Kansen voor West

Kansen voor West(opent in nieuw tabblad) is een samenwerkingsverband van de vier randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Deze acht hebben voor de tweede keer gezamenlijk een programma gemaakt om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Dit gebeurt door het geven van subsidies aan het bedrijfsleven in de regio. Het programma wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Meer weten? Neem contact op met:

Jakob Buist, onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: j.buist@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)