Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Energetisch Beter met BIM: de gebouwen van de toekomst

  • 5 juli 2023
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Energetisch Beter met BIM: de gebouwen van de toekomst

Op hogeschool Windesheim vinden wij het belangrijk om bij te dragen aan een succesvolle transitie van bestaand vastgoed naar energiezuinige en goed presterende gebouwen. Wij doen daarom onderzoek naar een efficiënte gegevensoverdracht via BIM (Bouwwerk Informatie Model). Hierbij worden niet alleen gegevens voor de verbouwing van woningen vastgelegd, maar ook voor het realiseren van een optimaal installatie-advies. Het uiteindelijke doel? Gebouwen met goed functionerende installaties die bijdragen aan een duurzame toekomst.

BIM staat oorspronkelijk voor een Bouwwerk Informatie Model, een 3D-computermodel van een gebouw waarin gedetailleerde informatie aanwezig is. Het heeft zich ontwikkeld tot een visuele database waarin veel waardevolle gegevens kunnen worden vastgelegd en gedeeld tussen verschillende partijen. Daarom staat BIM ook wel bekend als Bouwwerk Informatie Management.

Drie onderzoekslijnen

Binnen het onderzoek ‘Energetisch beter met BIM’ van lectoraat Energietransitie zijn er drie belangrijke onderzoekslijnen geformuleerd:

  • Wat zijn de specifieke eisen van de opdrachtgever om gebouwen en installaties effectief te kunnen beheren?
  • Welke informatie kan worden opgenomen voor het opstellen van een optimaal installatie-advies?
  • Welke gegevens zijn nodig om woningen en bijbehorende installaties te kunnen monitoren?

Het is ons doel om onder andere een informatieleveringsspecificatie voor de energietransitie op te leveren. Aangezien de energietransitie andere gegevens vereist dan bij nieuwbouw, kan de ontwikkeling van een ILS (Informatie Levering Specificatie) voor Energietransitie een belangrijke bijdrage leveren aan de noodzakelijke veranderingen in woningen. Daarover lees je hier meer(opent in nieuw tabblad).

De eerste resultaten

Het onderzoek loopt nu ruim een jaar en de eerste veelbelovende resultaten worden nu zichtbaar. Een belangrijk aspect van het onderzoek is het uitwisselen van gegevens tussen BIM-modellen en energetische rekensoftware. Helaas blijkt dit niet succesvol te zijn. Waarom? Dat lees je hier(opent in nieuw tabblad).

Het belang van monitoring

Tijdens het onderzoek hebben we ook veel aandacht besteed aan de werkzaamheden van de bouwfysicus en de installatie-adviseur. Een energietransitie is namelijk geen eenmalige verbetering. De installaties hebben namelijk een grote invloed op het presteren van de woning en de kosten gedurende levensduur. Daarom heeft monitoring een belangrijke plaats gekregen in ons onderzoek. In de komende tijd gaan we dit onderwerp verder verkennen. Daarover delen wij meer in de volgende nieuwsbrief! later meer

Meer weten?

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van energiezuinige gebouwen en de rol van BIM? Neem contact op met onderzoeker Wiechert Eschbach: w.eschbach@windesheim.nl (opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024
Teaser image

Prijs voor onderzoek naar alarmvermindering op de NICU

3 december 2024
Teaser image

Duurzaam hergebruik van moeilijk te recyclen kunststof

2 december 2024
Teaser image

Hoe je generatieve AI slim inzet: drie do’s en drie don’ts

2 december 2024