Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ga er vanaf dag één vol voor, als je overstapt van mbo naar hbo

Ruben Slot Over de overstap van mbo naar hbo
Banner image

Vanuit het mbo doorstromen naar het hbo, dat heb ik altijd graag gewild. Het mbo ging me redelijk makkelijk af, daarom wilde ik graag doorstuderen. En ik was vrij jong toen ik klaar was met mijn opleiding Marketing en Communicatie op het mbo.    

Ondertussen ben ik 21 jaar en derdejaarsstudent op Windesheim. De studie die ik hier doe is Communicatie. Dat sluit goed aan bij mijn opleiding op het mbo: Marketing en Communicatie. 

Een droomjob

Communicatie is een brede opleiding, daarom heb ik ervoor gekozen. Je kunt er verschillende kanten mee op. Binnen een organisatie ben je een echte spin in het web. Omdat het vak Communicatie overal te vinden is kun je het makkelijk met een sport of hobby combineren. Zo werk ik nu naast mijn studie onder andere op de communicatieafdeling van een voetbalclub. Hobby en werk gaan zo hand in hand. Als dit werk zou uitmonden in een volledige baan, dat zou een droom zijn!  

Mijn tips voor als je overstapt naar hbo

Stroom jij ook van het mbo door naar het hbo? Ga er dan vanaf dag één vol voor. In vergelijking met het mbo is het meer werk, meer theorie en het studietempo ligt misschien hoger dan je gewend bent. Begin daarom op tijd met het voorbereiden van tentamens. Schrijf je eigen samenvattingen (of koop deze) en begin vroeg met leren. Op deze manier zorg je dat je je eerste tentamens haalt en voorkom je dat je dan al een achterstand opbouwt. 

Maak een goede planning

Merk je dat het leren je makkelijk afgaat? Dan kun je jezelf altijd wat meer ruimte geven. Daarbij kan het helpen om een duidelijke planning voor jezelf te maken. Bouw hierin ook  rustmomenten in. Met een goede balans tussen in- en ontspanning haal je het beste uit je studententijd! 

Je krijgt je eigen studentbegeleider

De begeleiding vanuit Windesheim is goed geregeld. Vanaf het eerste studiejaar heb je je eigen studentbegeleider. In mijn geval was dat Harm de Jong. Hij wist veel, was betrokken én oprecht geïnteresseerd. Dat is heel fijn als je aan een nieuwe studie begint. 

Zo neem je een goed besluit

Een nieuwe opleiding is altijd spannend. Gelukkig zijn er veel open dagen, open avonden, meeloopdagen en kun je proefstuderen op Windesheim. Dat maakt dat je zeker van je zaak bent, als je je keuze maakt. 

Lees meer over de overstap van mbo naar hbo