Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik wilde iets ontwerpen wat een kans heeft om echt gebouwd te worden

Nick Rots afgestudeerd, Bouwkunde
Banner image

Mijn naam is Nick Rots en tijdens mijn studie Bouwkunde deed ik mijn afstudeer-Comakership bij Arc2 architecten. Ze vroegen mijn expertise voor een specifieke opdracht: de ZenTree. Tijdens de Floriade 2021 kan je op 13 meter hoog in een boom ontsnappen aan de drukte. 

Succesvolle samenwerking 

Al eerder tijdens mijn studie deed ik een Comakership bij dit bedrijf. Toen werkte ik samen met medestudent Maro de duurzame Spiral Tower bouwkundig uit. Deze toren is toen daadwerkelijk gebouwd op het Esplanadeplein in Almere. De samenwerking beviel zo goed dat Gert-Jan de Jong, Arc2-oprichter mij vroeg om óók zijn afstudeer-Comakership bij het architectenbureau te doen. Deze keer voor het ontwerpen van de ZenTree voor de Floriade. Deze ‘boom’ is een platform dat met staalkabels wordt opgehangen en afgespannen in een bestaande boom op locatie. Het wordt een plek midden in de natuur waar bezoekers van de Floriade en bewoners van Almere kunnen ontsnappen aan de drukte van de stad. 

Van lijnen en rondjes naar codes

Het ontwerpen is niet op traditionele wijze gedaan door het tekenen van bijvoorbeeld lijnen en rondjes, maar met codeertaal. Door het samenstellen van scripts in de software wordt data omgezet naar een geometrie. Dit vormt vervolgens een bouwtekening. Dit relatief nieuwe ontwerpproces heet parametrisch ontwerpen. Met data en relaties tussen delen van een bouwwerk, kan een ontwerper meteen een bouwtekening maken. Ook als er wijzigingen zijn. Hij hoeft hierdoor niet alles steeds opnieuw te tekenen.

Door de ZenTree op deze wijze te ontwikkelen, heb ik kunnen onderzoeken of de methode geschikt is voor toekomstige projecten van Arc2 architecten. Ik wilde tijdens mijn afstuderen iets ontwerpen wat niet op papier blijft, maar een reële kans heeft om écht gebouwd te worden. Daarnaast vond ik het erg leuk om het project vanaf het begin uit te werken tot een definitief ontwerp. Ik ben erg nieuwsgierig naar ontwikkelingen binnen de ontwerpsoftware voor bouwkundig tekenaars. Parametrisch ontwerpen is iets wat ik graag wilde uitproberen en het is leuk te ontdekken dat er zoveel mogelijk is.

Aan het werk 

Inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik als 3D-modelleur bij Arc2 architecten. Ik ben nog steeds betrokken bij de realisatie van de ZenTree. Het architectenbureau is in overleg met Floriade B.V. hoe het ontwerp daadwerkelijk gebouwd kan worden op het Floriadeterrein.