Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik ben het levende bewijs dat het kan!

Naoufal Bouazza Over de overstap van mbo naar hbo
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Ervaringen(opent in nieuw tabblad) / Naoufal Bouazza overstap mbo naar hbo

Mijn naam is Naoufal en ik studeer Communicatie & Media in Almere. Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding. Hiervoor deed ik de mbo-opleiding Mediavormgever. Toen ik tijdens mijn mbo-opleiding een heel jaar stage had gelopen wist ik het: ik ben nog niet klaar met studeren! Het had me waarschijnlijk ongelukkig gemaakt als ik toen fulltime ergens aan het werk was gegaan. Omdat ik nú de tijd heb om verder te ontdekken wat ik echt leuk vind, ben ik door gaan studeren na mijn mbo-opleiding.​

Overstap was chill

Tijdens de eerste weken van mijn studie merkte ik al een verschil. Je krijgt hier de vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Alleen is het wel je eigen verantwoordelijkheid om je opdrachten op orde te hebben. Ik had enige moeite met het leren voor tentamens, ik was dit niet gewend vanuit mijn vooropleiding. Maar de hoeveelheid lesuren die je in een week hebt viel me dan weer erg mee. Het grootste verschil? Voor mij is het dat je meer op jezelf bent aangewezen en het aantal lesuren. Waar ik op het mbo de hele dag op school zat, heb ik nu meestal 3 à 4 uurtjes les. En mag je op het hbo gewoon in de klas drinken en eten zonder dat een docent moeilijk doet.

Twijfel je er aan om door te studeren? 

Doe je nu mbo en zit je te denken aan een vervolgstudie op hbo-niveau? En twijfel je of je het aankunt? Ga proefstuderen of loop een dagje mee met een eerstejaarsstudent. Kijk ook eens in je omgeving of je mensen kent die hbo studeren of hebben gestudeerd. Zij kunnen je vast ook op weg helpen. Daarnaast, ik ben het levende bewijs dat het kan!

Over Communicatie & Media

Mensen die deze opleiding niet doen weten meestal niet wat Communicatie inhoudt, of maken de cringe grap: “Oh dus je kan goed praten hahaha”… Voordat ik aan de opleiding begon, wist ik al dat het een hele brede opleiding zou zijn. Ik krijg vakken als Mediatraining, Online Marketing, Branding en Creatief Communiceren. Wat me wel verrast is dat er voor mijn gevoel weinig marketing in voorkomt. Ik heb eerlijk gezegd geen favoriete vak, ik vind vakken als Inleiding Recht en Kwantitatief/Kwalitatief Onderzoek het moeilijkst, maar dat zijn vakken die je voornamelijk in de eerste twee jaren van je opleiding krijgt.

We werken veel aan opdrachten en Comakerships. Onze Comakerships worden uitgevoerd voor een opdrachtgever die een serieus communicatieprobleem wil oplossen. Het leukste wat ik tot nu toe heb gedaan is de Comaker voor Het Gooi's Bouwbedrijf, waarvoor ik met mijn studiegenoten een communicatieadvies presenteerde, en waarbij de eigenaren zelfs zijn komen opdagen om te zien hoe we het hebben gedaan. We hebben trouwens iets van 30 mensen in de klas. De verhouding meisje/jongen is heel erg gelijk en de meeste in onze klas zijn begin tot halverwege de 20 jaar.

De studiedruk is prima te doen, vooral als je gewoon op tijd met opdrachten begint en op tijd voor het tentamen leert. Na mijn lesuren hoef ik niet heel veel huiswerk te maken, meestal 2 à 3 dingen die ik af moet hebben voor de volgende lessen. Ik heb op vaste dagen les, dus het is goed te combineren met een bijbaan.