Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Opleiding Elektrotechniek scoort vier keer goed

  • 16 juli 2019
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Opleiding Elektrotechniek scoort vier keer goed
De voltijdopleiding Elektrotechniek heeft bij de zes-jaarlijkse visitatie een bijzonder positieve beoordeling ontvangen. De opleiding in Zwolle scoorde op alle punten ‘goed’ en is hiermee samen met Hogeschool Rotterdam de enige hbo Elektrotechniek in Nederland met zo’n hoge beoordeling.
Het beoordelingspanel is vooral te spreken over de sterke kwalitatieve groei van het docententeam: ‘De opleiding heeft een sterk, betrokken en gepassioneerd team van docenten. De docenten zijn zowel inhoudelijk als didactisch deskundig om het onderwijs te verzorgen.’ De studenten kunnen zich hier goed in vinden, zo zegt tweedejaars studente Samira: ‘De docenten komen uit het bedrijfsleven en zijn echt gedreven om hun ervaringen over te brengen. Zo hebben we een docent die tijdens een uitleg over hoe wrijving werkt, een grote tafel door het lokaal heen begon te duwen. Op de tafel stonden bepaalde objecten. We keken naar manieren waarop deze objecten omvallen of juist blijven staan. Dit is zo’n leuke manier om de theorie te vertalen naar de praktijk. Het prikkelt de verbeelding en het zorgt ervoor dat ik met plezier naar de lessen ga.

Ook liet het panel haar waardering blijken voor de manier waarop de opleiding haar studenten de ruimte geeft om een eigen leerroute te bepalen. Zo zegt het panel over de toetsing: ‘De student heeft de mogelijkheid om bij practica te kiezen voor opdrachten van toenemende complexiteit waardoor het cijfer wordt gedifferentieerd. Dat deze keuze invloed heeft op de becijfering vindt het panel een mooie uitwerking van dat de student zelf regie kan voeren over zijn eigen leerproces.’
Vanzelfsprekend is de opleiding blij met deze beoordeling, maar de mening van studenten is minstens zo belangrijk. Lees hieronder hoe studenten Joran, Samira en Jeroen over de opleiding denken.

Ik voelde me al heel snel op mijn plek bij de opleiding elektrotechniek. De docenten vragen regelmatig wat je graag zou willen weten. Op deze manier kun je de les sturen naar projecten waar je zelf al mee bezig bent. Natuurlijk komt de vaste tentamenstof ook voorbij. Maar ik heb nooit het idee dat er simpelweg een lijstje wordt afgewerkt. Samen met mijn vader heb ik een eigen bedrijf.

Laatst liepen we tegen een probleem aan wat te maken had met keurmerken voor elektrische apparatuur. Dit was stof die ik pas later in de opleiding mee zou krijgen. Maar een docent bood aan om die lesstof alvast naar me toe te sturen zodat ik het toen al in de praktijk kon brengen. Dit soort flexibiliteit is erg fijn. Binnen de modules die je hebt gekozen, kun je weer aparte keuzevakken kiezen. Zo zijn er meerdere momenten waarop je je leerroute kunt personaliseren.

Wat de opleiding elektrotechniek zo mooi maakt, zijn vooral de enthousiaste docenten. Zij komen uit het bedrijfsleven en zijn echt gedreven om hun ervaringen over te brengen. Zo hebben we een docent die tijdens een uitleg over hoe wrijving werkt, een grote tafel door het lokaal heen begon te duwen. Op de tafel stonden bepaalde objecten. We keken naar manieren waarop deze objecten omvallen of juist blijven staan. Dit is zo’n leuke manier om de theorie te vertalen naar de praktijk. Het prikkelt de verbeelding en het zorgt ervoor dat ik met plezier naar de lessen ga.

Ook hebben we dit jaar een aantal vrijdagmiddagen een ‘knutselmiddag’ gehad. Je gaat dan samen met docenten iets knutselen. Denk hierbij aan solderen, schakelingen maken of het bouwen van een zo efficiënt mogelijke versterker. Door dit soort initiatieven blijf je als student in contact met de praktijk.

Na elk semester is er een feedbackmoment. Dan gaat een docent met de studenten die er behoefte aan hebben om tafel zitten om per vak te bespreken wat beter kan. Dit koppelt de docent weer terug aan het docententeam. Vaak wordt hier echt iets mee gedaan. Dit is fijn om te zien en het geeft ons het gevoel dat er echt naar ons geluisterd wordt.

Ik heb hiervoor een mbo-opleiding gevolgd. Als mbo’er wordt je vaak bang gemaakt voor de overstap naar het hbo. Zelf vond ik deze overstap goed te doen. Je krijgt vaak te horen dat het hbo heel theoretisch is, maar bij elektrotechniek zijn de theorie en de praktijk goed in balans. Ik denk dat we zo’n 60% theorie en 40% praktijk hebben.

De lesstof krijg je vaak in het begin van de week mee. Zodat je deze theorie nog in dezelfde week kunt toepassen in de praktijk. Zo hebben we laatst voor het vak ‘wireless communication’ een radio ontvanger gebouwd. Ik stond toen gewoon muziek uit te zenden die ik kon ontvangen op de radio. Dit was echt gaaf.

Delen via: