Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dit is dé tijd om ervaring op te doen bij verschillende bedrijven

Miriam van der Groen afgestudeerd, Human Resource Management
Banner image

Tijdens mijn afstuderen bij de opleiding Human Resource Management, kon ik bij zorgorganisatie ExpertCare mijn specialisatie Arbeid en Gezondheid meteen goed inzetten. Onder de verpleegkundigen heb ik een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd en een aantal adviezen uitgebracht. En met succes! Mijn adviezen zijn geïmplementeerd, ik ben afgestudeerd met een 8,9 én was genomineerd voor de Flevopenning 2020.

De zorgsector kwam per toeval op mijn pad. Terwijl ik nog een afstudeerplek zocht, had mijn klasgenoot een gesprek bij ExpertCare in Nieuwegein. Zij vond uiteindelijk de reistijd te ver, maar raadde mij aan om contact op te nemen. Het gesprek bij ExpertCare voelde heel goed, er was meteen een klik. Eerder had ik al stage gelopen bij een productiebedrijf en een Comaker gedaan bij een overheidsorganisatie. Ervaring opdoen bij een zorginstelling leek me een leuke aanvulling. Je studietijd is de beste manier om in aanraking te komen met veel facetten uit het bedrijfsleven, dus daar heb ik ook gebruik van gemaakt.

Tevreden medewerkers zorgen voor lagere uitval

ExpertCare is gespecialiseerd in zorg voor kinderen en volwassenen die niet meer thuis kunnen wonen. De organisatie draait voor het overgrote deel op verpleegkundigen en op dit moment heerst er een flinke krapte op de arbeidsmarkt onder deze beroepsgroep. Dit zorgt voor concurrentie en daardoor is het extra belangrijk om medewerkers te binden aan een organisatie. Omdat het personeelsverloop bij ExpertCare hoog was, moest er onderzocht worden hoe dit verloop teruggebracht kon worden. Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen medewerkerstevredenheid en personeelsverloop. Daarom onderzocht ik hoe ExpertCare de tevredenheid kon vergroten, zodat medewerkers zich verbonden voelen én daardoor bij de organisatie blijven. Het doen van het onderzoek vond ik erg leuk, omdat het me dwong om alles wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, in de praktijk te brengen. Ik merkte dat ik goed was in het leggen van verbanden tussen resultaten en verschillende theorieën en dat gaf een kick!

Leuk team: we hebben veel met elkaar gelachen!

Mijn afstudeerbegeleider vanuit de organisatie werd in de eerste week langdurig ziek en er was niemand die haar taak als begeleider overnam. Soms vond ik dit lastig, maar het gaf ook veel vrijheid om dingen op mijn eigen manier aan te pakken. Gelukkig had ik vanuit school een hele fijne begeleider waarmee ik kon sparren en die mij uitdaagde het meest haalbare uit mijn onderzoek te halen. Ook zat ik in een ontzettend leuk team met twee lieve HR-medewerkers. Ze waren heel behulpzaam en we hebben ook ontzettend veel met elkaar gelachen! De regelmaat van mijn werkdagen bracht veel rust. ’s Avonds werkte ik bewust niet aan mijn onderzoek, maar ging ik sporten, deed ik het huishouden of werkte ik aan mijn Spaans. Zo zorgde ik ervoor dat ik elke dag weer fris verder kon.

ExpertCare gaat met mijn advies aan de slag

De resultaten uit mijn onderzoek moest ik goed onderbouwen met cijfers en theorieën. Ook moest er goed nagedacht worden over mogelijke oplossingen, die ook getoetst moesten worden. Mijn advies was heel concreet, waardoor ExpertCare gelijk aan de slag kon met de aanbevelingen. Ik voel me vereerd dat ze de resultaten echt gebruiken en het rapport niet in de la is beland. Ik wil de organisatie graag bedanken dat ze hun bedrijf hebben opengesteld voor mijn afstudeeronderzoek. Daarnaast wil ik mijn afstudeerbegeleider vanuit school bedanken voor de geweldige begeleiding. Dankzij hun medewerking heb ik zo’n succes kunnen maken van mijn scriptie. Ik ben ontzettend trots op dit resultaat!