Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Als iemand aan AI denkt, moeten ze denken aan Sonny

Sonny de Leeuw is ondernemer en student Commerciële Economie
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Sonny de Leeuw

Tijdens mijn studie Commerciële Economie startte ik een vergelijkingssite voor AI-tools, waarmee bedrijven eenvoudig producten kunnen vergelijken. Ik heb me volledig verdiept in generatieve AI en heb meer dan 100 reviews geschreven voor al die verschillende tools. Inmiddels ontwikkel ik zelf AI-tools en verzorg ik lezingen en trainingen samen met Wouter de Vries, een docent op Windesheim en gerenommeerd spreker.

In mijn beginfase als ondernemer maakte ik lange dagen, gedreven door mijn passie om alles over AI te leren. Soms zat ik wel 10 tot 14 uur achter mijn laptop. Helaas werd mijn site kort na de oprichting gehackt, waardoor ik een groot deel opnieuw moest maken. Om bezoekers op de site te krijgen, experimenteerde ik daarna flink met marketing en werd actief op LinkedIn. Toen raakte ik in contact met Wouter, die vroeg hoeveel ik over AI wist. 'Alles!' antwoordde ik vol vertrouwen. Vanaf dat moment is het heel snel gegaan.

Studeren en ondernemen combineren

Ik heb de vergelijkingssite en lezingen lang naast mijn studie gedaan zonder daarvoor iets te regelen op school. Het was hard werken, weinig vrij tijd en zuinig leven omdat ik geen tijd had voor een bijbaan. School gaat me gelukkig makkelijk af en zolang ik naar de lessen ga en de presentaties doorneem, haal ik alle toetsen en verslagen. Een docent van mijn vorige studie, de Associate degree Ondernemen, wees mij op de Topondernemersregeling van Windesheim. Normaal gesproken zou ik voor het afstuderen vijf dagen per week bij een werkgever moeten werken, maar dat zou in combinatie met mijn onderneming lastig zijn. Nu mag ik onderzoeken hoe ik thought leader kan worden op het gebied van AI door middel van lezingen en trainingen. Hier zal ik ook een marketingplan voor opstellen. Als iemand aan AI denkt, moeten ze denken aan Sonny in Nederland!

Samenwerking

De samenwerking met Wouter is heel waardevol. Hij heeft de contacten, ik de kennis van AI. Samen bezoeken we bedrijven als de Belastingdienst, Rabobank en Univé, zowel op hun hoofdkantoren als op events in de Jaarbeurs. Onze lezingen bestaan uit een uitleg over AI en daarna laat ik verschillende toepassingen zien die relevant zijn voor het bedrijf. Bijvoorbeeld voor de klantenservice, marketing of sales. Hoewel het spannend is om voor professionals te spreken, biedt deze nieuwe technologie een leerzame ervaring voor iedereen. En mensen vinden het superleuk dat een zestiger en een 19-jarige samen op het podium staan! Leeftijd vormt geen barrière voor samenwerking en kennisdeling.

Advies uit verschillende hoeken

Al op mijn 12e wist ik dat ik ondernemer wilde worden, maar ik had nooit verwacht dat ik iets met AI zou doen. Het is mijn passie geworden toen ik ontdekte welke impact het op de toekomst zal hebben; het gaat zoveel automatiseren. Ik ben opgegroeid in een ondernemersfamilie en mijn vader nam me al op jonge leeftijd mee naar zakelijke gesprekken. Hij is nu nog steeds degene met wie ik praat als ik advies nodig heb. Dan gaan we een stukje wandelen om te brainstormen. Ook kan ik bij leraren terecht, die elk hun eigen expertise hebben. Ik ben weleens naar een marketingdocent gegaan voor advies. En voor een boekhoudkundig of een rechtelijk vraagstuk kon ik ook bij docenten terecht. Ik ben nog jong en kan niet alles weten, dus het is fijn om goede adviseurs te hebben waar ik op kan vertrouwen voordat ik zelf een beslissing neem.

Uit mijn studies haal ik ook veel. Ik heb eerst twee jaar de Ad Ondernemen gedaan, waar ik belangrijke skills heb opgedaan op het gebied van ondernemerschap. Daarna stroomde ik door naar het tweede jaar van Commerciële Economie, waar ik leerde hoe ik marketingplannen en strategieën kan opstellen.

Soms loopt het anders dan gepland

Waar ik voorheen een dagtaak had aan de site, besteed ik nu elke dag tijd aan het bijhouden van ontwikkelingen op het gebied van AI. Als je dat niet doet, loop je al snel achter. Gelukkig ken ik nu een aantal freelancers die mij helpen met het ontwikkelen van op maat gemaakte tools voor bedrijven, zoals voor leadgeneratie en scraping.

Eigenlijk is het grappig hoe het is gegaan. Ik ben zo druk geweest met de vergelijkingssite en dacht echt dat ik daar geld mee ging verdienen. Uiteindelijk verdien ik er een beetje mee, maar mijn hoofdinkomen komt uit de lezingen. Toch is het niet voor niets geweest, want zonder die ervaring zou ik niet over de kennis beschikken die ik nu heb en zou ik nooit lezingen kunnen geven!

Meer informatie over studeren en ondernemen