Vind je het leuk om met cijfers te werken, mensen en ondernemingen vooruit te helpen en te adviseren? Dan zit je goed bij de opleiding Accountancy in Zwolle.
Als accountant stel je jaarrekeningen van ondernemingen samen of controleert deze. Ook analyseer je de cijfers en adviseer je daarover. Er wordt veel gewerkt met praktijkgerichte beroepsproducten waarbij vakken ondersteunend zijn. Je krijgt onder andere vakken op het gebied van administratieve dienstverlening, belastingen en accountantscontrole. Ook leer je hoe je een ondernemer kunt adviseren. Naast het controleren van jaarrekeningen en het toetsen daarvan aan de feitelijke situatie, leer je ook hoe je deze cijfers kunt samenstellen en presenteren.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Accountancy
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Je legt in het eerste jaar de basis voor jouw carrière als finance professional en je verkent het werkveld van een accountant.
Het eerste jaar volg je gezamenlijk met studenten van Finance & Control en Finance, Tax and Advice. Zo kun je gedurende dit jaar kijken welke richting uiteindelijk het beste bij je past. Switchen is mogelijk tijdens dit jaar.
Modules in het eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding staan onder andere de volgende vakken op jouw rooster:
- bedrijfseconomische beginselen
- financieringsaanvraag
- interne en externe analyse
- international Business for Financials
- jaarverslaggeving en fiscale winstbepaling
- bedrijfseconomische advisering
- datagedreven adviseren
Afwisselende werkvormen en begeleiding
De hbo-opleiding Accountancy bestaat uit een mix van instructie- en werkcolleges. Het werken aan beroepsproducten doe je in groepjes van drie tot vier personen. Samen met je medestudenten werk je aan echte praktijkcases van een accountantskantoor.
Zo’n vier tot zes keer per jaar spreek je af met je studiebegeleider om samen te kijken hoe het gaat en waar eventueel extra begeleiding bij geboden kan worden. Het gaat tenslotte om jou!
Skills opdoen in projecten
In projecten train je vaardigheden als presenteren, onderzoeken en adviseren. Dit doe je in relatief kleine klassen van ongeveer twintig studenten. Elke periode werk je in kleine teams aan projecten.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping, stage of duaal studeren
Accountant word je niet zomaar; er gelden wettelijke eisen voor dit beroep. Daarom hebben we de vakken die je tijdens je opleiding krijgt, geclusterd rondom de vier beroepstaken van de accountant:
- administratieve dienstverlening
- fiscaliteit
- advisering
- accountantscontrole
Beroepstaak: administratieve dienstverlening
Je leert hoe je een jaarrekening samenstelt en daarbij een managementrapportage maakt. Een paar voorbeelden van vakken die je gaat volgen zijn: belastingrecht, bedrijfsadministratie en financial accounting.
Beroepstaak: fiscaliteit
Iedere onderneming dient verantwoording af te leggen over behaalde resultaten. Eén van die verantwoordingen is de aangifte vennootschapsbelasting. Je leert hoe je zo'n aangifte invult en aan welke wettelijke voorwaarden de aangifte moet voldoen. Niet alle kosten zijn namelijk aftrekbaar.
Beroepstaak: advisering
Je schrijft een advies voor de optimale inrichting van een organisatie. Je stelt een adviesrapport op met daarin je adviezen over de interne beheersing en management control. Daarnaast doe je een financieringsaanvraag voor een onderneming. In dit semester volg je onder meer de vakken: bestuurlijke informatieverzorging, ondernemingsrecht en statistiek.
Beroepstaak: accountantscontrole
Voor de financiële controle van een bedrijf breng je eerst alle risico’s van het bedrijf in kaart. Daarna ga je aan de slag met de controle van alle cijfers, met gebruik van data-analyse. Deze controle sluit je af met een controleverklaring. Je verdiept je ook in (ethische) dilemma’s bij opdrachten en klanten. In deze periode komen de kernvakken bestuurlijke informatieverzorging, financial accounting en auditing aan de orde.
Communicatieve vaardigheden van de accountant
Naast talent voor cijfers is het voor accountancy ook belangrijk dat je goed communiceert over financiële informatie. Daarom werken we gedurende de hele opleiding aan de ontwikkeling van jouw communicatieve vaardigheden. We willen jou namelijk graag opleiden naar een bekwame accountant die aan het eind van de opleiding klaar is om de beroepspraktijk in te gaan.
Stage in de accountantspraktijk
In het tweede semester van het tweede jaar staat er ook een stage op het programma in de accountantspraktijk. Een belangrijk moment, want hier maak je kennis met je toekomstige beroep in de praktijk.
Duaal studeren
Vanaf het tweede jaar heb je ook de mogelijkheid om studeren en werken te combineren. Dit noemen wij de duale variant. We ervaren dat veel studenten dit prettig vinden en dat daar behoefte aan is.
-
Jaar 4: afstuderen
Nu komt het erop aan: ben jij klaar voor het echte werk? In je laatste jaar volg je een minor naar keuze. En tijdens je afstudeeropdracht in het vierde jaar ga je als (bijna) afgestudeerde voor een bedrijf of een organisatie aan de slag. Je laat zien dat je een probleem binnen een organisatie herkent en kunt analyseren. Ook zoek je naar een oplossing voor het probleem. Zo kom je zelfstandig tot waardevolle conclusies en aanbevelingen voor het bedrijf.
Begeleiding
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je zit in een intervisiegroep en daarnaast heb je een begeleidende docent en praktijkbegeleider.
Verder studeren na hbo Accountancy
Het bachelordiploma dat je ontvangt na afloop van deze opleiding geeft een uitstekende start voor de vervolgopleiding tot mkb-accountant (AA) bij Windesheim of de opleiding tot registeraccountant (RA) die je aan een universiteit kunt volgen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
De praktijk speelt in jouw hbo-opleiding een belangrijke rol. Denk aan: stages, projecten en het bezoeken van bedrijven.
Stage
In het tweede jaar van je studie loop je een halfjaar stage bij een mkb-praktijk, een controlepraktijk of bij een gecombineerde praktijk. Je verzorgt of controleert de administratie voor verschillende bedrijven. Daarbij pas je jouw kennis toe over: wetgeving, belastingen en administratieve dienstverlening. Zo maak je kennis met alle werkzaamheden van een accountantsorganisatie.
Praktijkopdrachten en excursies
Praktijkgerichte opdrachten vormen een belangrijk onderdeel van jouw programma. Vanaf jaar één werken we hier aan door nauw samen te werken met accountantskantoren en ondernemingen. Dit doen we bewust om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op de werkzaamheden die je later gaat uitoefenen. Bij de projecten krijg je naast je docent ook begeleiding van de betrokken accountantsorganisaties of ondernemingen. Om het gevoel met de praktijk te intensiveren, bezoek je regelmatig een accountantskantoor of een onderneming.
Duale opleiding Accountancy
Sta jij te springen om aan het werk te gaan? Na het eerste jaar kun je overstappen naar het duale traject. Je werkt dan 3 dagen in de week op een kantoor en combineert dat met je studie. Je krijg vanuit Windesheim op je werkplek veel begeleiding.
In deze video vertellen Gerlinde van den Ham en Mark Klomp over hun ervaringen met praktijk leren en de duale variant van de accountancyopleiding.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
In jaar 1 werk je aan beroepsproducten als: In jaar 2 staat het verdiepen van kennis en vaardigheden centraal In jaar 3 ga je je verdiepen en verbreden in de Accountancy In jaar 4 studeer je af Opstellen van een interne analyse Samenstellen jaarrekening Control en Audit bij handelsondernemingen Persoonlijke profileringsruimte (PPR) Werkveldoriëntatie Due diligence bij overname IT-based audit and applied statistics Afstudeeronderzoek Bedrijfseconomische beginselen Managementrapportage in de productonderneming Data-analyse tijdens de eindejaarscontrole Opstellen van een externe analyse Management Control in de productonderneming Control en Audit bij productie en dienstverlenende ondernemingen Financieringsaanvraag Ethisch handelen bij juridische kwesties Vermogensbeheer Jaarverslaggeving en fiscale winstbepaling Stage/praktijk Landelijke Overall toest 1 en 2 Aandelenanalyse Fiscale aangiftes 1 en 2 Audit & assurance Bedrijfseconomische advisering International Business for financials Business innovatie Datagedreven adviseren Audit en Assurance basics -
Combineer werken & studeren
Het is mogelijk om na het eerste jaar over te stappen naar het duale traject. Dan werk je 3 dagen bij een kantoor en studeer je 2 dagen per week. Op maandag t/m woensdag werk je op een accountantskantoor en donderdag en vrijdag heb je colleges op Windesheim.
In deze video vertellen Martijn Verbeek en Kautar Chaara je meer over de duale variant van de accountancyopleiding.
Werkplek
Om aan het duale traject te kunnen meedoen moet je zelf zorgen voor een duale werkplek. Meestal is dat geen probleem. In jouw eerste jaar ben je namelijk op allerlei manieren in contact gekomen met accountantsorganisaties. Je hebt dus al een goed beeld van jouw opties. Aan het eind van het eerste jaar organiseren we een kantorenmarkt. Hier kom je in gesprek met studenten die ervaring hebben met de duale opleiding en kun je afspraken maken om kennis te maken met verschillende accountantskantoren.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Bedrijfseconomie, Economie of Management en organisatie, én Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG) met Bedrijfseconomie, Economie of Management en organisatie
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Bij de opleiding Accountancy onderzoek je echte praktijkcasussen van accountantskantoren.
- De praktijk speelt een belangrijke rol denk aan stages, projecten en het bezoeken van bedrijven.
- Je hebt na het behalen van je opleiding een prachtig diploma in handen
- Accountancy is de meest specifieke financiële opleiding die er is. Je kunt accountant, maar ook administrateur of controller worden
-
Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding hbo Accountancy
Benieuwd hoe het is om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen, bezoek een open dag of neem eens een kijkje op het instagramaccount van de opleiding! Benieuwd waar jij straks jouw lessen gaat volgen? Bekijk de video die we gemaakt hebben over gebouw X.
Studentenstad Zwolle Insta @windesheimfinance(opent in nieuw tabblad)
Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je opleiding hbo Accountancy
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Accountancy hbo.
-
-
Beroepen
Met je hbo-bachelordiploma op zak begint je carrière meestal als assistent-accountant. Veel afgestudeerden kiezen ervoor om verder te studeren voor een van de twee wettelijk beschermde beroepstitels: registeraccountant (RA) of accountants-administratieconsulent (AA). Banen die op je wachten zijn:
- Assistant-accountant
- Financieel administrateur
-
Werkveld
Na jouw hbo-opleiding ben jij klaar voor de arbeidsmarkt! Je gaat aan de slag in bijvoorbeeld een openbare accountantspraktijk, een accountantsdienst van de overheid of bij een interne accountantsafdeling van een bedrijf.
Heb je de duale variant gevolgd, dan heb je al mogen proeven aan het echte werk. Veel studenten blijven werken op hun duale werkplek. Maar ook studenten van de voltijdopleiding vinden snel een uitdagende baan op niveau.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Accountancy? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master. Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je een master volgt. Of wil je lesgeven in jouw vakgebied? Met de Lerarenopleiding via Kopopleiding kun je in een jaar je tweedegraads lesbevoegdheid halen. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Post-hbo-opleiding AA Oriëntatie Accountancy MKB
- Executive Master of Accountancy (WO)
- Master Accountancy and Control (WO)
- Master Accountancy and Controlling (WO)
- Master Accounting, Auditing and Control (WO)
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Baankans
86%
vond een baan binnen het vakgebied
Startsalaris
€ 2.600,-
bruto, op basis van 38 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)