Je wilt leren hoe je als software developer slimme applicaties bouwt. Je wilt deze kennis snel, op hbo-niveau en praktijkgericht opdoen, om zo bedrijven verder te helpen.
Wellicht heb je al een ICT-achtergrond of juist helemaal niet. In de eerste periode wordt in elk geval iedereen op hetzelfde niveau gebracht. Van desktop- tot webdevelopment, alles komt aan bod. Hoe dan ook: je wil meteen praktisch aan de slag. En dat komt goed uit want bij de 2-jarige Associate degree Software Development in Almere duik je direct de systemen in!
Bekijk hier het volledige aanbod ICT opleidingen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Software Development
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Je gaat veel programmeren en duikt direct de praktijk in. We gaan snel door de stof en je leert de verschillende programmeertalen. We beginnen vanaf 0, maar het is handig als je al wat basiskennis hebt. Het is een vol programma, je gaat dit jaar 4 dagen naar school. Zo zorgen we ervoor dat je straks alle ins en outs weet (ook als je nog geen voorkennis hebt).
Vakken
In het eerste jaar leer je hoe je console-, desktop- en webapplicaties ontwikkelt, maar er wordt ook aandacht aan de verschillende programmeertalen besteed:
- HTML / CSS / Javascript
- PHP (-OO)
- C#
- Databases
- DevOps
Projecten
Wat je op school leert, pas je meteen toe in de praktijk: 4 dagen per week ben je op school bezig met projecten en opdrachten. Eerst fictieve opdrachten, maar later ook echte opdrachten van regionale softwarebedrijven. Je bouwt bijvoorbeeld een app gekoppeld aan een CMS of database (API).
Intensieve begeleiding
De begeleiding tijdens deze sterk praktijkgerichte opleiding is een stuk intensiever dan wanneer je een bacheloropleiding volgt. Met meer contacturen én meer begeleidingsuren. Je werkt bijvoorbeeld ook volop aan jouw professionele vaardigheden.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2: verdieping en stage
In het tweede jaar start je met een meeloopstage. Dit betekent dat je 3 dagen per week bij jouw opdrachtgever werkt aan een software-ontwikkelproject, bijvoorbeeld een werkende applicatie.
Specialisatie
Naast je praktijkopdracht volg je op school nog een vak op het gebied van crossplatformdevelopment. Hierbij werk je met Flutter/Dart op basis van het MVVM pattern in plaats van het MVC pattern, die je in het eerste jaar hebt leren gebruiken.
Afstuderen
Het laatste halfjaar staat in het teken van je afstudeer-Comakership, een opdracht die je bij een bedrijf naar keuze uitvoert. Je gaat fulltime aan de slag bij een bedrijf en levert een aantal eindproducten op. Zo toon je aan dat jij helemaal klaar bent voor het werkveld.
-
Leer in de praktijk
We zien je vanaf de eerste dag al als een echte ICT-professional. Je bent 4 dagen per week bezig met projecten en opdrachten. Eerst zijn dat nog projecten voor de hogeschool, maar later ook projecten voor softwarebedrijven of ICT-afdelingen van bedrijven uit de regio. Je bouwt bijvoorbeeld webapplicaties, gekoppeld aan een cms of database. Niet alleen goed voor je cv, maar óók voor je netwerk! Je werkt solo of in teams van twee à drie personen.
Scrum
Je maakt kennis met hoe de meeste ICT-bedrijven werken: Scrum. Dit betekent dat je in korte ontwikkelfases (sprints) werkt aan tussentijdse resultaten die je aan je opdrachtgever presenteert. Dit werkt vaak effectiever dan wanneer je na een lange periode van ontwikkelen een kant-en-klaarproduct oplevert.
In de Associate degree werk je veel in onze eigen scrumroom: Een fysieke ruimte waar je werkt aan je projecten en waar altijd een docent aanwezig is.
Comakership
In het tweede jaar ligt de nadruk nog meer op de praktijk. Het eerste halfjaar werk je 3 dagen per week met een medestudent in een meeloopstage. Dit houdt in dat je zelf een bedrijf zoekt waar je stage mag lopen, hierbij werk je aan kleinere opdrachten of één grote opdracht die het bedrijf jou geeft. Misschien leer je hier al een derde, vierde of vijfde taal kennen.
Het tweede half jaar werk je alleen aan je afstudeer-Comakership. Dit is een praktijkopdracht die je zelf werft en uitvoert. Je bepaalt met het bedrijf welk project je doet en met welke programmeertaal je werkt.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- In het 1e jaar van de Associate degree Software Development leer je hoe je console-, desktop- en/of webapplicaties ontwikkelt.
- In het 2e jaar start je in duo’s met een meeloopstage. Je werkt 3 dagen per week bij een opdrachtgever aan één of meerdere kleinere programmeeropdrachten.
- In het 2e jaar leer je crossplatform apps te maken.
- Je eindigt met je afstudeer-Comakership. Je werkt dan 5 dagen per week bij een opdrachtgever aan een software-ontwikkelproject.
- De opleiding is praktisch, actueel en kleinschalig: Docenten met praktijkervaring gaan vol voor jouw toekomst.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
In 2 jaar naar hbo-niveau
Een Associate degree is een hbo-opleiding waarin je in 2 jaar leert wat er in de praktijk echt toe doet. Dat doe je op niveau 5: Dé studienuance tussen bachelors en mbo in. Je werkt samen met het werkveld, zodat jij ook echt die kennis opdoet die je straks nodig hebt. Investeer je hierna nog 2 jaar extra, dan heb je bovendien je volledige bachelordiploma.
Maak kennis met de opleiding Software Development
Wil jij graag weten waar je straks je lessen Software Development gaat volgen? En hoe het is om op de Campus in Almere te studeren? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet! Check de video van onze Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Vanaf 2027 zal je studeren in het meest duurzame pand van Nederland! Check hier de voortgang van de bouw.
Na de opleiding Software Development
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Software Development.
-
-
Beroepen
Met jouw diploma op zak zijn je baankansen goed. Er zijn veel softwarebedrijven op zoek naar softwaretesters en softwaredevelopers die PHP, C# of JavaScript beheersen. Omdat je straks over praktische en theoretische skills op hbo-niveau beschikt, kun je snel doorgroeien. Je kunt gaan werken als:
- Programmeur
- Software developer
- Softwaretester
- Front-end developer
- Back-end developer
- Full stack developer
-
Werkveld
Een slimme (web)applicatie, een mobiele app of een database ontwikkelen? Zo gepiept! Jij hebt voldoende kennis van software development om binnen een Agile-ontwikkelteam op niveau mee te kunnen praten.
Jij kunt dus direct aan de slag! Software Development is een werkveld waar veel vraag naar is én jij bent degene die het verschil kan maken voor bedrijven. Van een fullservice internetbureau, softwarebedrijf tot bank. Met alle praktijkervaring die je hebt opgedaan én door jouw innovatieve blik ben jij straks klaar voor de toekomst.
-
Doorstuderen
Na de Associate degree Software Development kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Software Development doorstromen naar:
- Bachelor Software Engineering (bachelor HBO)
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met kosten voor een laptop, studiemateriaal en (niet) verplichte excursies.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Circus
Stadhuisstraat 18, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)