Deel je enthousiasme over je vak en leer hoe je mensen kunt inspireren, coachen en leidinggeven met de Educatieve minor.
In deze module maak je kennis met het onderwijs en kom je erachter of het leraarschap bij jou past. Het is een goede graadmeter om jouw geschiktheid voor het (beroeps)onderwijs te ontdekken. Of versterk jouw skills voor het bedrijfsleven of een (zorg)instelling met vaardigheden als leidinggeven, feedback en coaching.
Weten of deze module bij je past?
Studieprogramma Educatieve minor
-
-
Inhoud opleiding
Tijdens de Educatieve minor volg je wekelijks (online) lessen. In deze lessen leren we van en met elkaar. Door ieders input vanuit zijn of haar eigen achtergrond en stage-ervaringen krijg je een brede kijk op onderwijs. Tijdens deze lessen staan drie thema's centraal:
• Effectief lesgeven
• Pedagogisch handelen
• Ontwikkeling, leren en motiverenEffectief lesgeven
Maak kennis met algemene didactiek. Je leert presentatietechnieken en instructievaardigheden doelbewust in te zetten tijdens het uitvoeren van onderwijsactiviteiten. Daarmee kun jij op een krachtige manier presenteren en communiceren. Daarnaast leer je meer over in te zetten werkvormen.
Pedagogisch handelen
Hoe ga je om met de doelgroep waarvoor jij les geeft? Hoe houd je orde? En hoe werkt groepsdynamica? Bij het vak Pedagogisch handelen analyseer en evalueer jij een onderwijssituatie aan de hand van pedagogische theorieën. Je leert adequaat te handelen in onderwijssituaties waarin gewenst én ongewenst gedrag vertoont wordt. Je gekozen oplossing kun je onderbouwen met diverse theoretische modellen.
Ontwikkeling, leren en motiveren
Hoe werkt het puberbrein en hoe kun je daar in jouw les rekening mee houden? Of hoe kun je hier juist gebruik van maken? Wat is leren precies? In dit vak ga je aan de slag met het analyseren van:
- theorieën over motiveren
- leertheorieën
- leerprocessen
- leerstrategieën
- de sociaal-emotionele, cognitieve en identiteitsontwikkeling van adolescenten
Stage
Kennismaken met het onderwijs en het leraarschap kan natuurlijk het beste door ook daadwerkelijk mee te draaien bij een opleidingsinstituut. Zo pas je de geleerde kennis direct toe in de praktijk. Stagelopen is in principe een verplicht onderdeel wanneer je het hele programma van de Educatieve minor volgt. Je zoekt bij de start van deze module zelf een passende leerwerkplek. Jij bent in de lead om deze stage aan te laten sluiten bij de doelgroep die bij jou past. Het voordeel hiervan is dat je rekening kunt houden met de reistijd tussen jouw woonadres en stageplek. Tijdens je stage word je begeleid door onderwijsprofessionals die jou de kneepjes van het vak leren! Je kunt de module ook zonder stage afronden. Het afrondingsniveau van de module ligt dan lager.
Onderwijs in het bedrijfsleven
Richt jij je pijlers op het bedrijfsleven of op een (zorg)instelling? Ook dan is de Educatieve minor een goede optie. De vaardigheden die je leert zijn nuttig in zowel het bedrijfsleven als binnen (zorg)instellingen. Denk aan het begeleiden van stagiaires, het verzorgen van presentaties en workshops of het inwerken van nieuwe collega's. Je leert vaardigheden als leidinggeven, feedback geven en ontvangen en effectief communiceren. Kortom: deze module is een goede investering in je persoonlijke ontwikkeling.
-
Studieduur en lesdagen
In deze module krijg je handvatten om theorie- of praktijklessen in het voortgezet- of beroepsonderwijs te verzorgen. Je volgt één dag(deel) in de week een college van ervaren docenten die gepassioneerd zijn over hun beroep. Vakken als pedagogiek en didactiek staan op je rooster. Deze module is een studieonderdeel van de bacheloropleidingen. Je volgt dus onderwijs samen met reguliere hbo-studenten van bacheloropleidingen (zoals techniek, zorg en economie). Daarnaast doe je kennis op hbo-niveau op.
Online of fysiek
We bieden de Educatieve minor in twee vormen aan, namelijk een online en fysieke variant. Bij de online variant volg je op maandagavond van 18:30 tot 21:30 uur online les. Daarnaast verdiep je je via onze digitale omgeving verder in de lesstof. Deze online variant verlangt meer zelfstudie van jouw als deelnemer.
Liever fysiek les? Dan heb je wekelijks les op onze campus in Zwolle. De vakken zijn hetzelfde, maar per vak krijg je één uur langer les. Het vergt dus wat minder zelfstudie dan de online variant. De lessen zijn wekelijks op woensdag tussen 08:30 en 16:30 uur. Het zijn 16 bijeenkomsten.
Variant Aantal dagen Afrondingsniveau Toelating Online 1 dag per week LKS2 Verplicht bachelor diploma Fysiek op onze campus 2 dagen per week LKS3 Verplicht bachelor diploma Studieduur en studiebelasting
De Educatieve minor start in september en februari bij minimaal 9 deelnemers (online variant) of 12 deelnemers (fysieke variant). De groepsgrootte bedraagt maximaal 30 deelnemers.
De totale studiebelasting in een half jaar tijd is 840 uur en staat voor 30 ECTS. De studiebelasting bestaat uit het bijwonen van de (online) bijeenkomsten, zelfstudie en een stage. Denk hierbij aan:
- het lezen van literatuur
- het voorbereiden op de bijeenkomst
- het uitvoeren van opdrachten, zowel individueel als in groepsverband
- het samenstellen en bijhouden van een portfolio
Volg je alleen de vakken? Dan levert je dat 15 ECTS op. Het vak ‘vakdidactiek’ is zonder stage niet te volgen.
-
Toelating
De Educatieve minor is voor een brede doelgroep interessant. Bijvoorbeeld voor de carrièreswitcher die een baan in het onderwijs overweegt. Of voor leidinggevenden, teamleiders, mentoren en stagebegeleiders in het bedrijfsleven of in de zorg.
Voor de Educatieve minor gelden de volgende toelatingsvoorwaarden:
- Minimaal een afgerond hbo-diploma
- Coachend en reflecterend vermogen
- Wil je alleen de vakken uit deze module volgen? Dan geldt dat je minimaal een mbo 4 diploma moet hebben.
-
Wanneer kun je starten?
De Educatieve minor start in september en februari bij minimaal 9 deelnemers (online variant) of 12 deelnemers (fysieke variant). Wil je starten met deze opleiding? Meld je aan voor een intakegesprek via m.groothengel@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Aanmelden intakegesprek Educatieve minor(opent in nieuw tabblad)
Na je opleiding Educatieve minor
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na afronding van de Educatieve minor beschik je over basiscompetenties waarmee je leerlingen, studenten en collega’s kunt coachen. Zo kunnen zij het beste uit zichzelf halen. De pedagogische en didactische kennis kun je inzetten bij kennisoverdracht en het verzorgen van lessen, workshops en presentaties.
-
Certificering
Na succesvolle afronding van de Educatieve minor beheers je de basisvaardigheden van het docentschap en ontvang je een certificaat. Dit certificaat is geen bevoegdheid in het onderwijs. Wel is het mogelijk bij doorstroom naar een lerarenopleiding (deel)vrijstellingen aan te vragen. Heb je alleen de vakken gevolgd? Het afrondingsniveau van deze module is dan anders. Je ontvangt geen certificaat, maar een bewijs van deelname.
-
Verder studeren
Rond je jouw minor succesvol af en heb je een volledige stage doorlopen (niveau LKS3)? En heb je daarnaast een hbo-bachelor diploma? Dan kun je (deel)vrijstellingen aanvragen en deze inzetten bij de start van een lerarenopleiding. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je bachelordiploma. De tijdsinvestering voor een lesbevoegdheid ligt tussen een half jaar en 2 jaar. Je kunt daarna als bevoegd leraar aan de slag.
Het is ook mogelijk om alleen de vakken binnen de Educatieve minor te volgen. Het afrondingsniveau van deze module is lager waardoor doorstromen naar een vervolgopleiding lastiger wordt.
-
Kosten
De opleiding kost € 3.900,-. Ook maak je kosten voor verplichte literatuur. Reken hiervoor op € 130,-. Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat of,
- Bewijs van deelname