Wil jij voorbereid starten met je studie in Nederland?
Ben je niet in Nederland geboren en wil je hier een studie volgen? Dan zijn er strenge eisen waaraan je moet voldoen. In deze opleiding bereiden we je op alle gebieden voor om te gaan studeren aan een hbo-instelling of universiteit. Een belangrijk onderdeel is je kennis van het Nederlands, dat op het goede niveau moet zijn. Daarnaast krijg je vakken als maatschappijoriëntatie, wiskunde Engels en studievaardigheden. Ook volg je vakken die aansluiten op je toekomstige opleiding. Een coach gaat je begeleiden.
Wat ga je doen?
3 tot 5 dagen per week
Op onze campus in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Het Taalschakeltraject (NT2 Schakeljaar) start in september 2023. Je kunt je tot 26 juni 2023 aanmelden.
Het Taalschakeltraject bestaat uit twee delen: een basisprogramma en een vervolgprogramma. Het basisprogramma is voor alle deelnemers hetzelfde. In het vervolgprogramma maak je kennis met de studie die je wilt gaan volgen.
Intake
Na je aanmelding nodigen we je uit om twee intaketoetsen te maken. Voor de intaketoetsen vragen we €12,50 per toets. Als deze voldoende zijn, voeren we samen met jou een intakegesprek. Uiteindelijk beslist een toelatingscommissie of je het Taalschakeltraject kunt volgen.
Definitieve toelating
De eerste 6 weken van het Taalschakeltraject zijn een verlengde intakefase. In deze 6 weken laat je zien dat je geschikt bent om te studeren. Je komt naar de lessen en je maakt het huiswerk. Na deze 6 weken beslissen we of je definitief tot het Schakeljaar wordt toegelaten.
Studieduur
Om het hele programma van het Taalschakeltraject te kunnen afronden, ga je een jaar lang 3 tot 5 dagen per week naar school. De cursus start elk jaar in september.
Keurmerk Blik op Werk
Wij mogen het keurmerk Blik op Werk voeren. Dat betekent dat je erop kunt vertrouwen dat je een inburgeringscursus bij ons volgt van een goede kwaliteit. Het betekent ook dat je voor onze cursussen een lening kunt afsluiten.
Lening
Via DUO is het mogelijk om een lening aan te vragen. Op de website van inburgeren.nl/inburgeren-betalen/(opent in nieuw tabblad) vind je hierover meer informatie.
Vluchteling
Als je vluchteling bent, kun je aanspraak maken op de regeling Tegemoetkoming Studiekosten Voorbereiders van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF(opent in nieuw tabblad).
Studievisum
Wil je meer informatie over het aanvragen van een studievisum, dan verwijzen we je naar Visa and Residence Permit | International (windesheim.com)(opent in nieuw tabblad)
Meer informatie is ook te vinden op: Verblijfsvergunning voor studie hbo of universiteit (ind.nl)(opent in nieuw tabblad)
-
Waarmee ga je aan de slag?
Het Taalschakeltraject is een cursus van een jaar. Het lesprogramma bestaat uit twee onderdelen: het basisprogramma en het specifieke programma.
Basisprogramma
Het basisprogramma bestaat uit:
- Nederlands
- Engels
- Wiskunde
- Oriëntatie op studie en maatschappij
- Computervaardigheden
- Presentatievaardigheden
- Verslagen schrijven
- Studievaardigheden
Naast alle vakken die je in het Taalschakeltraject krijgt aangeboden, heb je een persoonlijke coach. De coach is je eerste aanspreekpunt en probeert je te helpen waar mogelijk.
Specifiek programma
Tijdens het tweede halfjaar sluit het programma aan bij je toekomstige opleiding en de toelatingseisen daarvan. Als je voldoet aan de eisen, volg je modules bij de opleiding van je keuze. Je volgt lessen Nederlandse taal en je werkt aan een taalportfolio. Daarnaast krijg je begeleide intervisie en persoonlijke gesprekken over je professionele ontwikkeling.
Succesvolle afronding van het Taalschakeltraject geeft géén directe toelating tot een hbo-opleiding of Associate degree. Om toegelaten te worden, moet je voldoen aan alle inschrijfvoorwaarden.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Om aan het Taalschakeltraject te kunnen deelnemen moet je in het bezit zijn van een diploma waarmee je naar het hbo of de universiteit kunt. Dit diploma moet vergelijkbaar zijn met het Nederlandse havo-, vwo- of mbo4-diploma. Als je door omstandigheden niet (meer) in het bezit bent van het diploma van je buitenlandse vooropleiding moet je wel aannemelijk kunnen maken dat je de opleiding hebt gevolgd. Daarnaast heb je basiskennis van de Nederlandse taal (minimaal niveau B1).
Intake
Nadat je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd om twee intaketoetsen te maken. Daarna volgt er een intakegesprek. Als je een positief advies krijgt tijdens het intakegesprek, maak je de rest van de intaketoetsen. Een toelatingscommissie beslist uiteindelijk of je het Taalschakeltraject kunt volgen.
Diplomawaardering
Wil jij weten wat jouw buitenlandse diploma in Nederland waard is? Op de volgende manieren kun je een diplomawaardering aanvragen:
- Via Windesheim: Als je je bij Windesheim wilt inschrijven voor een hbo-opleiding of Associate degree, dan kan de Studentenadministratie een diplomawaardering voor jou aanvragen bij Nufic. Hier zijn géén kosten aan verbonden. Via Studielink meld je je aan voor de opleiding naar keuze. Neem vervolgens contact op met de Studentenadministratie van Windesheim via studentenadministratie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). De diplomawaardering die Windesheim vervolgens ontvangt van Nufic wordt alleen gebruikt door Windesheim en er mogen geen afschriften aan derden worden verstrekt. Je krijgt hier dus zelf ook geen afschrift van.
- Via het Informatiecentrum Diplomawaardering (IcDW): Bij het IcDW kun je digitaal een diplomawaardering aanvragen wanneer:
- je inburgeringsplichtig bent en het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat doen. In dit geval is de diplomawaardering gratis.
- je niet inburgeringsplichtig bent en in Nederland wilt werken of studeren. In dit geval zijn er wel kosten verbonden aan de diplomawaardering. Je krijgt hier zelf een op jouw naam gesteld afschrift van. Lees meer op de website van IcDW(opent in nieuw tabblad).
Overige voorwaarden en eisen
Met een diplomawaardering wordt alleen vastgesteld welk eindniveau je met het behalen van je vooropleiding hebt bereikt. Het geeft géén vrijstelling van overige voorwaarden of eisen waaraan je moet voldoen om te worden toegelaten tot de hbo-opleiding of associate degree.
Algemene inschrijfvoorwaarden
Om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding of een associate degree gelden er algemene inschrijfvoorwaarden, bijvoorbeeld m.b.t. de betaling van het collegegeld en de termijn van aanmelding, inschrijving en betaling. Deze inschrijfvoorwaarden vind je op de website van Windesheim op de pagina Rechten en plichten.
Inhoudelijke inschrijfvoorwaarden
Het kan ook zijn dat de opleiding waar je je voor wilt inschrijven naast de algemene vooropleidingseis extra inhoudelijke eisen stelt (‘nadere vooropleidingseisen’ of ‘aanvullende vooropleidingseisen’). Kijk bij de opleidingsinformatie of dit ook geldt voor de opleiding waar je je voor wilt inschrijven of informeer hiernaar bij de opleiding of de Studentenadministratie.
NT2
Voor alle kandidaten die toelating vragen op basis van een buiten Nederland behaald diploma geldt een aanvullende eis met betrekking tot de Nederlandse taal. Die eis houdt in dat het certificaat Nederlands als vreemde taal, programma II (NT2) moet zijn behaald.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Heb je dit Taalschakeltraject bij Windesheim Zwolle succesvol afgerond? Dan heb je na dit jaar de vaardigheden en juiste taalkennis in huis om een opleiding te kunnen doen op hbo- of universitair niveau. Succesvolle afronding van dit traject geeft alleen toelating tot een bacheloropleiding of Associate degree als je ook aan de overige toelatingsvoorwaarden voldoet. Als je je diploma niet in Nederland hebt behaald en je beschikt nog niet over een diplomawaardering, dan moet worden vastgesteld welk eindniveau je met het behalen van je vooropleidingsdiploma hebt bereikt
Welke stap ga jij nu zetten? Bekijk onze opleidingen in Zwolle of Almere.
Wanneer kun je starten?
Het Taalschakeltraject start eind augustus 2023.
Wat kost de cursus?
Je betaalt *€5.400,- (exclusief boekengeld) voor de cursus. Via DUO kun je voor deze cursus een lening aanvragen, check de website inburgeren.nl/inburgeren-betalen/(opent in nieuw tabblad). Als je vluchteling bent, kun je aanspraak maken op de regeling Tegemoetkoming Studiekosten Voorbereiders van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF(opent in nieuw tabblad). Vraag bij het UAF naar de voorwaarden.
* Prijswijzigingen voorbehouden
Als jij taalniveau B1 hebt bereikt en liever niet verder studeert maar graag werkervaring wil opdoen, kun je met het werkervaringsproject de Nederlandse arbeidsmarkt verkennen. In 20 weken doe je werkervaring op, zo’n 1 tot 3 dagen in de week. Zo krijg je zicht op het beroep, maak je kennis met de Nederlands arbeidscultuur, vergroot je je netwerk, oefen je de Nederlandse taal en ervaar je waar je staat. Ben jij statushouder en wil je graag deelnemen aan dit project? Of ben jij werkgever en zie jij kansen om een statushouder te begeleiden?
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
Studeren bij Windesheim FAQ
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.