Werk jij met mensen die te maken hebben met psychiatrische problemen en/of verslaving? Wil je je hierin verder verdiepen en ontwikkelen?
De module 'Psychiatrie, verslaving en samenleving' biedt je de kans om te werken volgens de principes van de nieuwe GGZ, waarbij herstel, inclusie en participatie centraal staan. Deze module sluit aan bij de nieuwste ontwikkelingen in het sociale domein en is verbonden aan het lectoraat GGZ en Samenleving van Windesheim. De module is onderdeel van de cursus GGZ-agoog.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Psychiatrie, verslaving en samenleving
-
-
Inhoud opleiding
De module PVS bestaat uit twee delen.
Bij PVS 1 (15ec) leer je hoe je contact legt met mensen die ernstig vastlopen in hun problemen en/ of het maatschappelijk en sociaal leven, maar die geen hulpvraag hebben en/ of zich niet melden bij een zorginstelling. Je leert hoe je de principes van outreachend werken kunt toepassen om in contact te komen en een werkrelatie op te bouwen. Ook leer je hoe je herstel gericht kunt werken en de aanwezige ervaringskennis en kwaliteiten van het cliëntsysteem kunt benutten. Aan de hand van rehabilitatiemethoden, zoals de SRH en de IRB, leer je hoe je kan bijdragen aan het persoonlijk en maatschappelijk herstel van jouw cliënt(en).
Bij PVS 2 (15 ec) doe je verdiepende inzichten op welke factoren samenhangen met gedragsverandering en hoe je als professional hierbij kunt aansluiten. Dit met als doel op de zelfredzaamheid van de cliënt en/of diens netwerk te vergroten. Je leert hoe je passende technieken, zoals cognitieve gedragstherapeutische, motiverende, oplossingsgerichte en systeem gerichte interventies effectief kunt inzetten om nieuwe inzichten op te doen en vaardigheden te versterken. Je wordt je daarnaast bewust van de invloed van dwang en drang maatregelen en wat dit betekent voor je positie als hulpverlener en de motivatie van de cliënt.
In deze module verdiep je je in zowel de theorie als praktijk van herstelondersteunende zorg en het bevorderen van participatie. Focust op behandeling, rehabilitatie en herstel aan de hand van sociaal-agogische methodieken psychopathologie en leer je hoe in samenhang met andere factoren, zoals alcohol en drugsgebruik en verslaving.
De trend is dat er een sterker beroep gedaan wordt op de ‘eigen kracht’ van burgers en de sociale omgeving waarin de persoon zich bevindt. Je leert daarom te denken vanuit het bio psychosociale model en diagnose overstijgend te kijken. Je verdiept je in manieren om de motivatie en zelfregie van de cliënt te versterken en het benutten van ervaringskennis.De volgende thema’s komen terug in het aanbod van de module PVS.
Inhoud module 1: Contact leggen en begeleiden rond herstel en rehabilitatie
- Herstel ondersteunend werken
- Rehabilitatie
- Outreachend werken
- Netwerkontwikkeling bij ernstige psychiatrische aandoeningen
- KOPP/KOV
- Omgaan met suïcide
- Verslaving en dubbeldiagnose
- Psychopathologie
Inhoud module 2: Motiveren van gedragsverandering en creëren van een therapeutisch klimaat
- Motiveren tot gedragsverandering
- Werken als professional met drang en dwang
- Creëren van een therapeutisch klimaat
- Suïcide preventie
- Interculturele psychiatrie
- Verslaving en dubbeldiagnose
-
Studieduur en lesdagen
Studieduur: zes maanden
Startmoment: twee keer per jaar in september en februari
Lesdag: maandag (start september), woensdag (start februari).Lesrooster
De module bestaat uit 13 lesdagen waarbij de eerste lesdag een introductiedag is.
Om goed voorbereid de lessen te kunnen volgen, is het belangrijk dat je thuis de lesstof bestudeert en praktijk opdrachten maakt. Je moet uitgaan van een investering van gemiddeld 8-12 uur zelfstudie per week. Je kunt ervan uitgaan dat de lessen aaneengesloten worden ingeroosterd binnen het tijdvak 8.30 en 18.30 uur.Uiterlijk twee weken voor aanvang is het definitieve lesrooster gereed. Je wordt hierover geïnformeerd via de startinformatie die je ontvangt van het bedrijfsbureau Leven Lang Leren. Je volgt de lessen samen met onze deeltijdstudenten.
Online instructiebijeenkomst
We vinden het heel belangrijk dat je als cursist goed voorbereid mee kan doen met deze module. Daarom zijn er aparte online instructiebijeenkomsten georganiseerd die je meer informatie geven over de systemen van Windesheim. Bij deze bijeenkomsten kunnen zowel cursisten als reguliere studenten deelnemen. Data en tijden voor deze online instructiebijeenkomsten.
- Maandag 25 augustus 19:00 – 20:00 uur
- Dinsdag 26 augustus 15:30 – 16:30 uur
- Woensdag 27 augustus 09:30 – 10:30 uur
Je kunt zelf kiezen op welke datum je aanwezig wilt zijn. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging nadat je aanmelding is omgezet in een inschrijving.
Aanmelden kan tot de sluitingsdatum: 31 augustus voor de start in september, en 31 januari voor de start in februari. Na je aanmelding ontvang je altijd een bevestiging van ontvangst van de centrale studentenadministratie.
-
Flexibel studeren
Flexibel onderwijs
Deze module richt zich op het vakgebied zorg en welzijn en is een onderdeel van een erkende hbo-opleiding.
Zo kun jij je verdiepen in onderwerpen die voor jou en/of jouw organisatie het meest waardevol zijn.Modules bij hogeschool Windesheim:
• Behandelen afgebakende thema's uit erkende opleidingen
• Volg je samen met reguliere studenten.
• Bieden de mogelijkheid om te stapelen tot een volledig diploma. -
Toelating
Deze module is bedoeld voor verpleegkundigen, sociaal werkers en vaktherapeuten die zich willen bijscholen. Na afronding ben je volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de GGZ en het sociaal domein op het gebied van herstelgericht werken.
Toelatingseisen
- Een relevant hbo-diploma (minimaal Ad-niveau 5 )
- Werkzaam op mbo+-/hbo-niveau
- Basiskennis van psychiatrie, verslaving en herstelondersteunende zorg
Een leerwerkplek:
- waar je mensen met psychiatrische aandoeningen en/of verslavingsproblematiek begeleidt en ondersteund bij herstel.
- waar je praktijkopdrachten kunt uitvoeren en kunt werken aan de leeruitkomsten van de module
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze module past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem contact met ons op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Gezondheid en Welzijn bij Windesheim
Bij Windesheim ontwikkel je jezelf tot zorg- of welzijnsprofessional met actuele kennis en vaardigheden. Onze opleidingen zijn afgestemd op jouw professionele behoeften en die van jouw team of organisatie. Zo houden we leren en ontwikkelen betekenisvol.
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Na je module
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Met deze module ontwikkel je je in je vakgebied. Je bent helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de GGZ en het sociaal domein rond herstelgericht werken. En je weet deze manier van werken in de praktijk te brengen.
-
Certificering en microcredential
Certificaat
- Heb je alle toetsen en leeruitkomsten succesvol behaald? Dan ontvang je een modulecertificaat van Windesheim, waaruit blijkt dat je 30 studiepunten hebt behaald van een erkende hbo-opleiding.
- Neem je niet deel aan de toetsing, maar ben je voldoende aanwezig? Dan ontvang je een bewijs van deelname.
Microcredential
Naast het certificaat van Windesheim ontvang je ook een Microcredential. Dit is een digitaal certificaat dat laat zien dat je een kort leertraject hebt gevolgd met erkende kwaliteitswaarde. Zo kun je flexibel leren met de garantie van kwaliteit. Alle deelnemende onderwijsinstellingen erkennen Microcredentials én ze worden landelijk geregistreerd. Handig, als je bijvoorbeeld vrijstellingen wilt aanvragen om door te leren.
-
Verder ontwikkelen
Ben je een hbo-opgeleide sociaal werker of vaktherapeut (inclusief PMT)? Dan kun je via een aanvullend cursusprogramma in aanmerking komen voor het certificaat GGZ-agoog en is het mogelijk om je als zodanig te registreren in het beroepsregister.
-
Kosten
- De hele module kost € 3.900,-
Leslocatie
Online of Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Bij deelname aan toetsing: modulecertificaat + microcredential (wat is een microcredential?)
- Geen deelname aan toetsing: bewijs van deelname