Wat leer jij straks bij in deze cursus?
Ervaringsdeskundigheid heeft tot doel op basis van eigen ervaringen met ontwrichting, herstel en stigmatisering, ruimte te maken voor herstel van anderen. In deze cursus focus je op het professioneel inzetten van je eigen ervaringen met psychiatrie, verslaving en andere vormen van ontwrichting. We starten met het delen van elkaars persoonlijke verhalen. Gevoelens van schaamte, van kwetsbaarheid en van hoop en vertrouwen krijgen aandacht binnen het perspectief van professionele inzet van ervaringskennis. Door dit met elkaar te delen, erop te reflecteren en dit aan andere bronnen te koppelen leer je welke kennis deze ervaringen bevatten. Vervolgens onderzoek je hoe je deze kennis in de praktijk kunt inzetten, waardoor je deskundigheid ontwikkelt in het werken met je eigen ervaringen.
Een ervaringsdeskundige werkt op meerdere niveaus: met cliënten of groepen cliënten, in het team, de organisatie en op maatschappelijk niveau. Alle niveaus komen in de cursus aan bod. We werken up-to-date door intensief samen te werken met ons lectoraat GGZ en Samenleving en de organisaties die daarbij betrokken zijn.
Persoonlijk adviesgesprek Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
Wat ga je doen?
8 lesdagen van 6 uur
Op onze locatie in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Deze cursus is bedoeld voor professionele zorg- of dienstverleners die in het bezit zijn van een bijbehorend diploma op bachelor niveau.
Jouw eigen ervaringen en die van je medecursisten vormen de basis van deze cursus. Wat betekent dit precies en waar gaan we mee aan de slag?
Benut jouw eigen praktijk
Je hebt competenties opgebouwd en verzameld als het aankomt op het ondersteunen en begeleiden van mensen, want je werkt al wat langer op hbo-niveau binnen de sector Zorg en Welzijn. En je wilt nu ook leren hoe je jouw eigen ervaringen met ontwrichting en herstel op een deskundige manier kunt gaan benutten in jouw werksetting. En dat is precies wat je gaat leren in deze cursus.
Leer hoe je eigen ervaringen inzet om bij te dragen aan herstel van de ander
In deze cursus bespreken we meerdere visies op ervaringsdeskundigheid. De ervaringen met ontwrichting en herstel liggen op een breed gebied, zoals psychiatrie, verslaving, armoede, huiselijk geweld of lichamelijke beperking. We starten door te reflecteren op elkaars persoonlijke verhalen en deze met elkaar te delen om zo met elkaar en van elkaar te leren. Een afgewogen en evenwichtige inzet van ervaringskennis kan cliënten verder helpen. Je krijgt meer inzicht in de manier waarop dit een rol speelt in jouw werk als begeleider of hulpverlener en in de voordelen en valkuilen. Er is veel aandacht voor jouw rol binnen je organisatie.
Casuïstiek
Ook is er ruimte voor casuïstiek. We bespreken het werken met je ervaringen in de praktijk en de dilemma`s die je daarbij tegenkomt. Soms gaat dat om de vraag wanneer je iets van je eigen verhaal deelt met een cliënt maar het kan ook gaan over de samenwerking met collega`s of het ruimte maken voor ervaringsdeskundigheid in de instelling waar je werkt. We maken altijd een koppeling met theoretische kaders en we leren ook hierin van de praktijkervaringen van anderen. Zo versterk je jouw professionele rol als zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid. En zo is je leertraject af te stemmen op de eigen praktijk
Toetsing
Aan het eind van de cursus lever je een portfolio in dat bestaat uit:
- Een evaluatie en reflectie op jouw ontwikkeling als professioneel ervaringsdeskundige.
- Een selectie van producten waar je tijdens de cursus aan gewerkt hebt en waarmee je deze ontwikkeling zichtbaar maakt.
Certificering en kwaliteitsregister
Bij voldoende aanwezigheid en een voldoende beoordeling van de toetsopdrachten ontvang je aan het eind van de cursus een certificaat Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners. (niveau NLQF 6)
De cursus is geaccrediteerd bij onderstaande beroepsregister.
Startmomenten en lesdagen
Je volgt 8 lesdagen van 6 uur. Er geldt een maximum van 12 deelnemers
- September 2023, lesdag woensdag 9:30 - 16:00 uur
Dit startmoment is helaas vol, je kan je wel aanmelden maar komt dan op onze wachtlijst. Na je aanmelding zullen onze collega's van de bedrijfsvoering je informeren over het proces m.b.t. deze wachtlijst.
20 september (start) , 4 oktober, 15 november, 13 december 2023
10 januari, 7 februari, 13 maart , 10 april 2024 (laatste lesdag)
- Januari 2024, lesdag woensdag 9:30 - 16:00 uur
31 januari (start), 28 februari, 20 maart, 17 april, 22 mei, 19 juni, 11 september,
9 oktober 2024 (laatste lesdag)
- maart 2024, lesdag vrijdag 9:30 - 16:00 uur
22 maart (start), 19 april, 24 mei, 21 juni, 13 september, 11 oktober, 8 november,
6 december 2024 (laatste lesdag)
-
Waarmee ga je aan de slag?
We starten met het uitwisselen van en reflecteren op de eigen verhalen. Daarnaast werken we met casuïstiek en voeren we gedragsexperimenten in de praktijk uit. Je moet hiervoor ruimte hebben in je werk. Maar dat kan bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk zijn. Ook krijg je theorie aangereikt die ingaat op de kaders van ervaringsdeskundigheid en landelijke ontwikkelingen. Je gaat dus aan de slag met theorie, oefening en reflectie. Wat zijn de accenten binnen deze cursus?
- Het uitwisselen van ervaringen met ontwrichting, herstel en stigmatisering ten behoeve van het inzetten in de eigen praktijk.
- De verandering van de invulling van de professionele rol vanwege het gebruik van eigen ervaringskennis
- Doelgericht werken aan competenties ervaringsdeskundigheid
- Het cliëntperspectief in het team en de samenwerking als ervaringsdeskundige met collega`s
- Dilemma’s bij het werken als ervaringsdeskundige
- Plaats van ervaringsdeskundigheid binnen het team en in de organisatie als geheel
- Herstelverhalen van deelnemers en de ervaringskennis die deze herstelverhalen bevatten
- Casuïstiekbespreking waarin eigen ervaringskennis een rol speelt voorbereiden, uitvoeren en evalueren van gedragsexperimenten
Deze cursus wordt ondersteunt door een variëteit aan lesmateriaal zoals artikelen en kennisclips. Daarnaast maken we gebruik van het boek:
Professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid
ISBN: 9789024401451
Auteur: Alie Weerman
Uitgever: Boom uitgevers AmsterdamWij adviseren je om dit boek te bestellen.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Wil je leren hoe je binnen de eigen functie jouw eigen ervaringen op professionele wijze in kunt zetten voor organisatie en cliënten? Dan is deze cursus wat voor jou. Onze cursus biedt toegevoegde waarde wanneer jij professionele competenties op het gebied van ervaringsdeskundigheid geïntegreerd in wil zetten als zorg- of dienstverlener.
Je bent toelaatbaar tot de cursus wanneer je in elk geval beschikt over minimaal bachelor diploma op het gebied van zorg, welzijn of sociale dienstverlening. Voldoe je niet aan deze eis, maar heb je wel een relevant mbo4 -diploma, en beschik je over ruime werkervaring en hbo werk- en denkniveau, neem dan contact met ons op voor een toelatingscheck.
We gaan er daarnaast van uit dat je gedurende de cursus minimaal 8 uur in de week werkzaam bent in een rol als begeleider, behandelaar of hulpverlener in een praktijkcontext waarin de ervaringen met ontwrichting en herstel kunnen worden ingezet. Dit kan gaan om een betaalde of een onbetaalde functie. Maatgevend is dat je in de praktijk aan de slag kan met wat in de cursus wordt behandeld. Twijfel je over geschiktheid van jouw praktijkcontext vraag dan de praktijkscan aan via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Met de cursus ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners kun jij een professionaliseringsslag maken in persoonlijke ontwikkeling én in jouw organisatie.
Met een professionele inzet van eigen ervaringsdeskundigheid kun je cliënten straks verder helpen. Je hebt meer inzicht en vaardigheden gekregen in de manier waarop eigen ervaringen zijn in te zetten in jouw werk als professioneel behandelaar, begeleider of hulpverlener.
Na afloop van de cursus Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners ontvang je een certificaat. Je hebt dan de competenties uit het beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid behaald.
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 3.125,-- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Maatwerk en Incompany voor je organisatie
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.