Wat leer jij straks bij in deze cursus?
Je focust je in deze cursus op het professioneel inzetten van je eigen ervaringen met psychiatrie, verslaving en ontwrichting door andere beperkingen. We starten met het delen en het reflecteren op elkaars persoonlijke verhalen en ervaringen. Gevoelens van schaamte, van kwetsbaarheid en van kracht krijgen dan volop aandacht. Door dit met elkaar te delen, kun je dit straks meenemen in en naar jouw eigen praktijksetting. We benaderen dit als kennis. We werken up-to-date door intensief met GGZ-, VZ- en LVB-instellingen samen te werken. En je leert om op verschillende niveau's je ervaringskennis van waarde te laten zijn.
Wat ga je doen?
16 cursusdagen van 3 uur
Vrijdag on campus in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Jouw eigen ervaringen en die van je medecursisten vormen de basis van deze cursus. Wat betekent dit precies en waar gaan we mee aan de slag?
Benut jouw eigen praktijk
Je hebt competenties opgebouwd en verzameld als het aankomt op het ondersteunen en begeleiden van mensen,want je werkt al wat langer op hbo-niveau binnen de (geestelijke) gezondheidszorg. En je wilt nu ook leren hoe je jouw eigen cliëntervaringen en je eigen ervaringen met herstel op een deskundige manier kunt gaan benutten in jouw werksetting. En dat is precies wat je gaat leren in deze cursus.
Eigen ervaringen staan centraal
In deze cursus bespreken we meerdere visies op ervaringsdeskundigheid. De focus ligt op de psychiatrie en verslaving, maar cursisten met ontwrichtende ervaringen op andere vlakken zijn ook welkom. Denk aan armoede, gezondheidszorg of schuldenproblematiek. We starten door te reflecteren op elkaars persoonlijke verhalen en ze met elkaar te delen.
Casuïstiek
Ook is er ruimte voor casuïstiek waarbij de eigen ervaringen een rol spelen. Ervaringskennis staat centraal. Je leert van elkaar en benut straks jouw eigen cliënt- of probleemervaringen en die van anderen in je werk. Aan de hand daarvan en aan de hand van de theoretische kaders versterk je jouw professionele rol, die je na afloop persoonlijker kunt invullen.
Leer meer over jezelf
Een afgewogen en evenwichtige inzet van ervaringskennis kan je cliënten verder helpen, maar ook jezelf. Je krijgt meer inzicht in de manier waarop dit een rol speelt in je werk als begeleider of hulpverlener en in de voordelen en valkuilen. En er is veel aandacht voor jouw rol binnen je organisatie.
Certificering en kwaliteitsregsiter
Bij voldoende aanwezigheid en een voldoende beoordeling van al de toetsopdrachten ontvang je aan het eind van de cursus het certificaat Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners.
De cursus is geaccrediteerd bij onderstaande beroepsregisters:
- Kwaliteitsregister V&V
- Registerplein, beroepsregister voor Sociaal professionals
- Stichting Kwaliteitsregister Jeugd
Praktische informatie
Je volgt 16 bijeenkomsten van 3 uur. De groepsgrootte ligt tussen de 8 en 15 deelnemers. De lessen vinden fysiek op de campus in Zwolle plaats. Online lessen worden alleen in overleg met de docent aangeboden. Heb je hier vragen over stel ze gerust.
- Oktober 2022, woensdag
Lestijden: 9.30-12.30 uur
Lesdagen: 12 oktober, 02, 16 en 30 november, 14 december, 11 en 25 januari, 08 februari, 08 en 22 maart, 05 en 19 april, 10 en 24 mei, 07 en 21 juni.
- Februari 2023, vrijdag
Lestijden: 9.30-12.30 uur
Lesdagen: 10 februari, 10, 24 en 31 maart, 21 april, 12 en 26 mei, 09 en 23 juni, 08 en 22 september, 06 oktober, 03 en 17 november, 01 en 15 december.
-
Waarmee ga je aan de slag?
We starten met het uitwisselen van en reflecteren op de eigen verhalen. Daarnaast werken we met casuïstiek en voeren we gedragsexperimenten in de praktijk uit. Je moet hiervoor ruimte hebben in je werk. Maar dat kan bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk zijn. Ook krijg je theorie aangereikt die ingaat op de kaders van ervaringsdeskundigheid en landelijke ontwikkelingen. Je gaat dus aan de slag met theorie, oefening en reflectie. Wat zijn de accenten binnen deze cursus?
- Het uitwisselen van ervaringen met stoornissen, problemen en hulpverlening
- Herstelverhalen van deelnemers en de vertaling naar cliënten
- Het cliëntperspectief in het team en inzet persoonlijke ervaringen
- Dilemma’s bij het omgaan met cliënten met herkenbare hulpvragen
- Afstand en nabijheid: omgaan met projecties, behoeftes en emoties
- De verandering van de invulling van de professionele rol vanwege het gebruik van eigen ervaringskennis
- Doelgericht werken aan competenties ervaringsdeskundigheid
- Plaats van ervaringsdeskundigheid binnen het professionele team
- Casuïstiekbespreking waarin eigen ervaringskennis een rol speelt
- Voorbereiden, uitvoeren en evalueren van gedragsexperimenten
Actuele kennis
Tijdens de bijeenkomsten ga je aan de slag met actuele kennis, want de inhoud is in overleg bepaald met instellingen als Dimence, VNN, Tactus en Trajectum/Hoeve Boschoord, Iriszorg en GGNet. Ook het lectoraat GGZ en Samenleving van Windesheim is nauw verbonden met de cursus.
Literatuur
Professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid
ISBN: 9789024401451
Auteur: Alie Weerman
Uitgever: Boom uitgevers AmsterdamWij adviseren je om dit boek te bestellen.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Wil je leren hoe je jouw eigen ervaringen op professionele wijze in kunt zetten voor organisatie en cliënten? Onze cursus biedt toegevoegde waarde wanneer jij als zorg- of dienstverlener, als aanvulling op jouw professionele rol, wilt werken aan competenties op het gebied van ervaringsdeskundigheid en deze wilt uitbreiden. Je krijgt dan meer zicht op de voordelen en valkuilen van jouw ervaringen en leert deze op deskundige wijze te gebruiken in je werk.
Wat biedt Windesheim nog meer?
Op zoek naar advies, onderzoek of scholing op het terrein van ervaringsdeskundigheid als zorginstelling? Wij bieden dit traject ook incompany op maat aan, met extra’s als:
- Reflectieworkshops met een team
- Intervisies voor professionals met eigen cliënt- en probleemervaringen
- Voorlichtingen aan leidinggevende over ervaringsdeskundigheid en mogelijkheden voor instelling.
- Het ondersteunen bij het formuleren van een visie op ervaringsdeskundigheid
- Een training voor ervaringsdeskundigen
Wil deze cursus gaan volgen, dan beschik je in elk geval over minimaal een hbo- of hbo-plus-diploma op het gebied van zorg en welzijn óf over meerdere jaren ervaring op hbo-werk- en -denkniveau. Daarnaast ben je werkzaam in de context van psychiatrie, verslavingszorg, jeugdhulpverlening of werk je als professional in andere ontwrichtende situaties met beperkingen/gezondheid of psychosociale thema’s voor minstens 8 uur per week.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na afloop van de cursus Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners ontvang je een certificaat. Je hebt dan de competenties uit het beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid behaald. De cursus is geaccrediteerd door het Registerplein. Met een afgewogen en evenwichtige inzet van jouw ervaringskennis kun je cliënten straks verder helpen. Je krijgt meer inzicht en vaardigheden in de manier waarop jouw eigen ervaringen zijn in te zetten in jouw werk als professioneel behandelaar, begeleider of hulpverlener.
STAP-budget
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit ontvang je van ons na je aanmelding. Start de opleiding al binnen 4 weken of betaalt je werkgever? Dan ontvang je het bewijs niet.
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 2.950,- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Neem contact op met Marian van Ingen
Of neem contact op met ons Windesheim Informatie Centrum
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
Studeren bij Windesheim FAQ
Hulp bij studiekeuze
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur