Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Duurzaamheid

Banner image
Bij Windesheim willen we actief bijdragen aan een duurzame samenleving. We willen evenwichtig omgaan met de aarde, haar grondstoffen en de mensen die er leven. Onze studenten bereiden we voor op een duurzame toekomst. Aan de hand van de United Nations Sustainable Development Goals (SDG’s), geven we invulling aan onze gezamenlijke missie. In ons onderwijs, onderzoek en als instelling. Wat we dan concreet doen? Dat laten we je zien in dit dossier. 

Bekijk ook onze video over Windesheim en de SDG's.(opent in nieuw tabblad)

Roelof Jousma: “Ik probeer van jaar tot jaar een stap vooruit te zetten.”

De 52 genomineerden van ons Green Ambassadors programma zijn eind januari 2024 bekend gemaakt. Roelof is één van onze genomineerden en we zetten hem graag in het zonnetje.

Als Green Ambassador van ons Windesheim Green Ambassadors Programma zet Roelof Jousma zich in voor een duurzame wereld. Onze docent Global Project & Change Management (GPCM) is actief als lid in de SDG Coalitie voor duurzaam onderwijs met andere HBO instellingen en is hij ontwikkelaar van onderwijs over sustainable business en het SDG Living Lab; een onderwijsprogramma voor docenten. 

Benieuwd naar Roelof, zijn drijfveren en passies? En naar wat duurzaamheid voor hem betekent en hoe hij de toekomst ziet? Bekijk de video.

Femke Wassenaar: “Ik wil de wereld een stukje beter maken.”

De 52 genomineerden van ons Green Ambassadors programma zijn eind januari 2024 bekend gemaakt. Femke is één van onze genomineerden en haar zetten we alvast in het zonnetje.
 
Als Green Ambassador van ons Windesheim Green Ambassadors Programma zet Femke Wassenaar zich in voor een duurzame wereld. De vierdejaarsstudent Global Project & Change Management is actief als studentlid in de SDG Coalitie voor duurzaam onderwijs met andere HBO instellingen en is ze mede-ontwikkelaar van een workshop voor docenten over onderwijs voor duurzame ontwikkeling. “Ik wil de wereld een stukje beter maken.”
 
Benieuwd naar Femke, haar drijfveren en passies? En naar wat duurzaamheid voor haar betekent en hoe zij de toekomst ziet? Bekijk de video. 

Windesheim zet groene ambassadeurs in het zonnetje

Bij Windesheim willen we actief bijdragen aan een duurzame samenleving. Samen met onze omgeving versnellen we transities in de samenleving naar een betere wereld, zo staat geschreven in ons instellingsplan 'Dichterbij'. We laten ons daarbij inspireren door de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Team Duurzaamheid onder aanvoering van Maaike Andringa jaagt deze ontwikkeling aan. In ons onderwijs, onderzoek en in onze bedrijfsvoering.

Lees verder

Binnen een week van niets naar een concept

Binnen een week een product ontwerpen dat gemaakt is van kringloopmateriaal en reproduceerbaar moet zijn in de sociale werkplaats: een grote uitdaging, maar de derdejaarsstudenten van de opleiding Industrial Product Ontwerp (IPO) grepen die met beide handen aan! Tijdens de International Week kwamen studenten vanuit de hele wereld naar Windesheim Zwolle. Om de uitdaging nog wat groter te maken, keken de studenten – het is tenslotte International Week – ook nog eens over de landsgrenzen heen. Ieder groepje analyseerde twee culturen en maakte een product dat in beide culturen gebruikt kon worden.

Lees verder

Een volmaakt eerlijke kop koffie uit Afrika

Vanaf november krijgen we bij Windesheim een nieuwe koffie: de Idealist! Deze week kun je tijdens een proeverij op de campus Zwolle je voorkeur voor de nieuwe smaak uitspreken. Dit hebben we vorige week in Almere alvast gedaan. Voor deze lekkere en duurzame koffie hebben Pure Africa, Koffiebranderij Koffielust en MAAS de handen ineen geslagen voor sociale en eerlijke koffie waarvan de herkomst helemaal duidelijk is. Pure Africa koopt de bonen direct in bij boerencoöperaties in Rwanda en betaalt daarbij een eerlijke prijs. 

Lees verder

Hackathon armoedebestrijding: De opbrengst van onze winnende studenten

Tijdens de Armoedeweek (10 tot 16 oktober 2022) gingen studenten de uitdaging aan om inventieve ideeën voor armoedebestrijding te bedenken. Dit werd gedaan met een hackathon voor armoedebestrijding op de donderdag, georganiseerd door Gezondheid en Welzijn in samenwerking met het SDG lab Act Now!

Lees hier meer over de winnaars

‘Ons doel is meer bewustwording van de impact van armoede’

In de Armoedeweek (10 – 15 oktober) op Windesheim kun je van alles doen rond dit thema: lezingen of gastlessen volgen, een tweedehandskledingbeurs bezoeken, meedoen aan een hackathon of de uitdaging aangaan om van 50 euro in de week rond te komen. Docent Corrie Snapper van de Ad-opleiding Sociaal Werk vindt het belangrijk dat we ons veel bewuster worden van de invloed die armoede heeft op de levens van mensen.

Lees verder

Programmamanager Duurzaamheid


Vanaf november 2022 heeft Windesheim een Programmamanager Duurzaamheid. Maaike Andringa gaat deze functie invullen.

Wie is Maaike en wat houdt haar nieuwe functie in? 

Maak kennis met Maaike

De noodzaak van de energietransitie
Uit: ZON Magazine, zomer 2022

 

Om de steeds sneller gaande opwarming van de aarde tegen te gaan, is minder fossiel energieverbruik noodzakelijk. Dat klinkt logisch, maar toch is er op het gebied van de energietransitie nog winst te behalen in Regio Zwolle. Om ondernemers nog bewuster te maken van de urgentie van de energietransitie werken het lectoraat Energietransitie van hogeschool Windesheim en de ambitieuze incubator ZWINC samen. ‘Om straks nog goed te kunnen leven, is nu actie nodig’, zeggen Jeike Wallinga, lector energietransitie, en Koen Hobelman, manager bij ZWINC. 

Lees hier het artikel van ZON verder

Renovatie van het B- en C-gebouw

Het B- en C-gebouw zijn na deze meivakantie in gebruik genomen! Na twee bouwjaren, zijn ze er helemaal klaar voor. “Duurzaamheid stond altijd voorop bij de renovatie van beide gebouwen,” vertelt Fabio Ottenbros, die nauw betrokken is geweest bij het proces. 

Lees verder

PassiefHuis Ontwerp en Constructie

Met de bouwers van de toekomst nadenken over de circulaire gedachte

In de week van de circulaire economie gebeuren er vanuit PRICE interessante activiteiten rond ‘The Exploded View’, een uit circulaire materialen opgebouwde maquette. Challenges dagen zowel studenten als scholieren uit om na te denken over de toekomst van het bouwen. Een gesprek met docent Duurzaamheid Arno van Wayenburg.

Lees verder

MRA-brede samenwerking voor versnellen circulaire transitie

Nederland wil in 2050 circulair zijn. Dat vraagt om een ongekende transitie in de wijze waarop we ondernemen, samenwerken, denken en doen. In CIRCOLLAB werken diverse hogescholen en partners samen.

Lees verder

Circulair renoveren: ‘Niet purren, lijmen of kitten’

In de zomer van 2020 startte de grote renovatie van de gevels van de gebouwen B en C van Hogeschool Windesheim. Een belangrijk uitgangspunt: zo circulair mogelijk werken. Wat maakt een renovatie circulair en waarom is het zo complex?

Lees verder

Mkb kiest Windesheim voor circulaire oplossing verouderde bruggen

‘In de zoektocht naar duurzame mogelijkheden om bestaande brugconstructies te versterken, kozen we bewust voor een samenwerking met Hogeschool Windesheim’, benadrukt designmanager Martijn Veltkamp van FiberCore Europe. ‘Windesheim heeft de faciliteiten, het lectoraat Kunststoftechnologie is praktisch ingesteld en de studenten laten in een relatief korte periode waardevolle inzichten zien.’

Lees verder

Master Polymer Engineering

Met de hbo-deeltijdmaster Polymer Engineering van Windesheim en NHL Stenden leer je als engineer of chemisch technoloog van alles over kunststofmaterialen, verwerking en ontwerp. Van Polymer Chemistry, Polymer Engineering tot Polymer Design Engineering: hier draait het allemaal om duurzame kunststoffen, duurzaam produceren en circulaire economie. 

Bekijk de master Polymer Engineering

‘Duurzaamheid zichtbaar maken werkt inspirerend’

Duurzaam worden. Hoe doe je dat als grote onderwijsinstelling? Hogeschool Windesheim zet changemakers in die adviseren over duurzaamheid en bestaande initiatieven met elkaar verbinden en zichtbaar maken.

Lees verder

Zwolse onderwijsinstellingen omarmen VN-duurzaamheidsdoelen

Acht Zwolse onderwijsinstellingen gaan via hun opleidingen en onderzoek bijdragen aan de Sustainable Development Goals. Op 13 juni zetten de bestuurders van de Zwolse 8 hun handtekening onder het SDG- Charter tijdens een duurzaamheidsevent op de Windesheimcampus. 

Lees verder

Bekijk onze andere dossiers

Teaser image

Zingevingsvragen bij ouderen

Teaser image

Doorstroom onderwijsniveaus