Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hogeschool Windesheim werkt aan een aantrekkelijke groene campus voor studenten en passanten

  • 17 januari 2024
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Nieuws(opent in nieuw tabblad) / Hogeschool Windesheim werkt aan een aantrekkelijke groene campus voor studenten en passanten

Hogeschool Windesheim is gestart met het vergroenen van het binnenterrein van de campus in Zwolle. Bestuurder Erika Diender van Windesheim en Gerdien Rots, wethouder gemeente Zwolle, hebben hierin de eerste stappen gezet.

Het verwijderen van stoepranden is een eerste stap naar een nieuwe inrichting van een groen en vlak terrein dat goed toegankelijk is voor zijn gebruikers. De herontwikkeling omvat het realiseren van een groene leefomgeving die de campus zal verbinden met het nabijgelegen Hanzekwartier, om zo een inspirerende plek te creëren voor studenten, medewerkers en bezoekers.

De campus is een ontmoetingsplek voor een divers publiek zoals studenten, medewerkers, bedrijven, sporters en andere recreanten. Het aanpassen van de infrastructuur en inrichting van de campus staat in dienst van de ontmoeting, samenwerking en ontspanning van zijn bezoekers en is belangrijk om meer verbinding te creëren met de naaste omgeving. Het groene hart van het campusterrein wordt een centrale ontmoetingsplek en moet voelen als een thuisbasis.

Aantrekkelijke thuisbasis

Een van de stappen die genomen moet worden is het autovrij maken van het binnenterrein waardoor een groot en veilig verblijfsgebied in het midden van de campus ontstaat. De royale en groene ruimte wordt daarmee het domein van voetgangers. Het scheiden van vervoersstromen, mede gerealiseerd door de eerder aangelegde rondweg, moet de bereikbaarheid en veiligheid verbeteren en een stimulans zijn voor het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer.

De eerste stappen naar een groene campus.CvB-lid Erika Diender: ‘De beslissing om de campus te veranderen in een groene leefomgeving komt voort uit de visie om de campus te versterken als een aantrekkelijke thuisbasis. Windesheim streeft naar een ontmoetingsplek waar diverse groepen campusbezoekers samenkomen en waar we interdisciplinaire samenwerking willen stimuleren. Daarbij wordt ook de verbinding gemaakt met het nabij gelegen Hanzekwartier. Een inspirerende open omgeving met een grote diversiteit aan ondernemers en overheid- en onderwijsinstellingen. De ideale voedingsbodem voor innovatie!’ 

Verbinding met Hanzekwartier

De campus ligt in Spoorzone Zwolle en staat in directe verbinding met het Hanzekwartier. Onderwijs, onderzoek, innovatie en ondernemerschap vindt aan beide zijden van de IJsselallee en vaak gezamenlijk plaats. Onder andere BijHanz waar Windesheim techniekstudies is gevestigd, maar ook in de Spoorzone bij Perron 038 waar Windesheim werk maakt van innovatie en maakindustrie. Spoorzone Zwolle is volop in ontwikkeling. 

Wethouder Gerdien Rots: ‘De aanpassing van het binnengebied van de campus tot een groene openbare ruimte waar de voetgangers de ruimte krijgen, sluit helemaal aan bij de ambities voor de hele Spoorzone om te komen tot een hoog stedelijk en tegelijkertijd aangenaam en klimaat-adaptief gebied waar de auto te gast is. Zo is binnenkort het Koggepark gereed. Zowel Windesheim als de gemeente streven naar een nog nauwere aansluiting tussen het Hanzekwartier en de campus. De bouw van een loopbrug is nu onderwerp van een haalbaarheidsstudie. Hierover moet voor de zomer van 2024 meer helderheid zijn. Voor nu zijn we al erg blij met deze vergroening van het gebied. Ook op deze manier komen we als gebieden dichter bij elkaar.”

Bestuurder Erika Diender is van alle markten thuis.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

‘Lezen moet iets leuk zijn en niet iets dat moet’

19 juni 2024
Teaser image

Samenwerking met KWF voor professionaliseren ervaringsdeskundigheid

18 juni 2024
Teaser image

Nieuwe cursus leidt op tot bruggenbouwer in kunst en cultuur

13 juni 2024
Teaser image

Meer kansen voor Flevolandse jongeren in onderwijs en opvoeding

6 juni 2024
Teaser image

‘Ik hoop op mijn tachtigste mijn propedeuse te halen’

30 mei 2024