Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Simulatie en uitleen hardware belangrijk voor praktijkgerichte opleiding

  • 11 juni 2020
Banner image

Al enkele weken vinden de lessen van Windesheim plaats in een online omgeving. Een lastige opgave, zeker voor de praktijkgerichte Ad-opleiding Industriële Automatisering & Robotica. Docent Bart Snijder: “Wij geven online les. Dat is het beste wat wij alle studenten, inclusief de Ad-opleiding kunnen bieden. We ervaren echter wel dat studenten de online lessen minder effectief vinden dan klassikaal les. De leerstof komt minder goed over en het kost allemaal veel meer tijd.” 

Werken in de eigen omgeving

Om het voor de studenten toch zo makkelijk mogelijk te maken, ontwikkelde docent Jan Kampen in korte tijd een simulator. Met deze simulator, een Windows applicatie geschreven in de programmeertaal C#, kunnen studenten thuis een groot deel van de software schrijven en de eerste testen doen. Om de opdracht daadwerkelijk op echte hardware te laten uitvoeren probeert Snijder momenteel een VPN server in te richten, zodat studenten vanaf huis kunnen programmeren en vervolgens kunnen monitoren. “Daarnaast lenen we apparatuur uit. We hebben vier AGV’s (mobiele robots) en onlangs haalde al een van de studenten er een op bij mij thuis. Zo kan deze student in de eigen omgeving werken met de echte hardware”, aldus Snijder.

Bedrijfsopdracht in virtuele omgeving

Bij Tembo, zijn werkgever, stond student Ben Hoogers op het punt een Cobot (mensvriendelijke robot) een actie van een operator te laten vervangen. De corona-uitbraak stond deze programmeeropdracht echter in de weg. De levertijd van benodigde onderdelen was vertraagd én hij kon door het invoeren van ploegendiensten (om verspreiding van het virus te beperken) niet meer fysiek aan zijn opdracht werken. Hij zocht én vond een alternatief: het programma Factory I/O. In deze simulatie bouw je een virtuele fabriek met behulp van veelgebruikte industriële onderdelen. Zo komen grootschalige industriële toepassingen naar de klas. Of zoals nu naar de student thuis.

Snel en leuk vorderingen maken

“Om verder te komen met mijn opdracht moest ik het letterlijk voor me zien. In Factory I/O staan een aantal machines klaar om geprogrammeerd te worden. Dit gaf een goed fysiek beeld van wat ik aan het programmeren was. Je ziet daadwerkelijk een fabriekshal en de machines zien er realistisch uit. De machine voert precies uit wat je zelf hebt geprogrammeerd en het is erg interessant om te zien hoe iets fout kan gaan nadat je op start hebt gedrukt. Om het nog realistischer te maken kun je zelfs als operator bij de machine lopen en bijvoorbeeld dozen wegslepen die vast gelopen zijn. Op deze manier kan ik toch een goed beeld krijgen van wat ik aan het programmeren ben én kan ik op een snelle en leuke manier vorderingen maken”, vertelt Ben. 

Voorbereid op de toekomst

In de internationale minor Industrial Automation and Robotics van de voltijdopleidingen van Windesheim wordt inmiddels ook gewerkt met Factory I/O. Snijder: “Ook voor de Ad-opleiding nemen we het pakket nu in overweging, zodat we voorbereid zijn op een nieuwe manier van onderwijs geven.”
 

Delen via:

Laatste nieuws

Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024
Teaser image

Prijs voor onderzoek naar alarmvermindering op de NICU

3 december 2024
Teaser image

Duurzaam hergebruik van moeilijk te recyclen kunststof

2 december 2024
Teaser image

Hoe je generatieve AI slim inzet: drie do’s en drie don’ts

2 december 2024