Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

In de les leg je continu de link met je toekomstige beroep

Irene van Soest Over de verschillen tussen havo en hbo
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Irene van Soest verschil havo en hbo

Op de havo gingen de economische vakken mij goed af, maar voor de culturele vakken stond ik een onvoldoende. Dat maakte dat ik ging twijfelen of ik het niveau op het hbo wel aankon. Toen ik mijn eindexamen in één keer haalde, gaf dat mijn zelfvertrouwen een boost! Ik dacht: ik kan het in ieder geval proberen. Dat bleek een goede keuze te zijn, want ik heb nu alleen maar economische vakken. En dat maakt het studeren een stuk leuker én makkelijker dan ik had verwacht!

De eerste weken

Ik vond het heel spannend om naar een nieuwe (en voor mijn gevoel gigantische) school te gaan. Ik kende nog niemand uit mijn klas, maar later bleek dat ik daarin niet de enige was. Niemand uit mijn klas kende elkaar al. De zenuwen waren achteraf voor niks geweest, want iedereen stond gewoon open voor een praatje. De docenten waren super aardig en hielden er rekening mee dat het de eerste weken waren. Dat was fijn, want ik ben in het begin de weg nogal vaak kwijtgeraakt op de campus.

In de lessen merkte ik meteen dat er continu een link werd gelegd met onze toekomstige beroepen. Op de middelbare school werd dit niet of nauwelijks gedaan. Dat was even wennen, want dat beroep voelde nog zo ver weg! Nu vind ik het juist wel fijn dat die link wordt gelegd, omdat je er daardoor bewust van wordt waarvoor je leert.

De grootste verschillen tussen havo en hbo

Het grootste verschil is denk ik de hoeveelheid stof die je moet leren voor je tentamens. Op de havo waren dit vaak drie of vier hoofdstukken, maar op het hbo is dit al gauw een heel boek. Dit zorgde er dus voor dat ik eerder moest beginnen met leren. Maar het leren gaat wel gemakkelijker omdat je vakken volgt die binnen jouw interessegebied liggen. Over het algemeen vind ik het makkelijker om te leren voor een vak dat ik interessant vind dan voor een vak dat ik heel saai vind.

Een ander groot verschil zijn de soorten lessen. Op het hbo werk je veel aan projecten en krijg je ondersteunende lessen. Op de middelbare school kreeg je over het algemeen lessen die alleen uit theorie bestonden. Op het hbo proberen ze altijd een link te leggen met het beroepenveld en zijn de lessen echt gericht op het ondersteunen van de projecten.

Geswitcht van opleiding

Ik ben begonnen met Bedrijfskunde (voorheen Bedrijfskunde MER), maar ik merkte dat de opleiding mij totaal niet lag. Na ongeveer vier maanden ben ik in gesprek gegaan met mijn SLB’er (studieloopbaanbegeleider). Hij adviseerde mij om naar andere opleidingen te kijken en vanaf dat moment kwam ik in een soort van ‘traject’. Ik werd doorverwezen naar een switch-coördinator met wie ik een aantal studietesten heb gedaan. Hier kwam uit dat de opleiding Commerciële Economie misschien beter bij me zou passen.

Het was een moeilijke keuze, maar per 1 februari ben ik overgestapt. Het was een pittig half jaar omdat ik veel tentamens moest inhalen, maar het is me uiteindelijk toch gelukt om mijn propedeuse te halen! De les die ik hieruit haal en als tip wil meegeven is: geloof in jezelf, want uiteindelijk kan je veel meer dan je zelf vaak denkt!

Meer horen over de verschillen tussen havo en hbo? Tijdens onze open dagen zijn er vaak aparte sessies over dit onderwerp waarvoor je je kunt aanmelden.