Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs

Docent mbo-ICT

Leraar mbo-ICT / Informatica 

Word leraar ICT / Informatica. Leer hoe je ICT-ontwikkelingen volgt en inzet in jouw lessen. Je verdiept je in het onderhouden van informatiesystemen en ontwikkelen van applicaties.

De vakrichting docent mbo-ICT is geheel afgestemd op de mbo-opleiding ICT. De nadruk ligt op ICT-support, ICT-beheer én applicatieontwikkeling. Je leert hoe je die ontwikkelingen snel oppakt en inzet. Scherp observeren, analytisch redeneren en probleemoplossend handelen zijn daarbij belangrijke vaardigheden. Daarnaast leer je hoe je anderen wegwijs maakt in de wereld van de informatie- en communicatietechnologie.

Eerste en tweede jaar docent mbo-ICT

Direct vanaf het eerste jaar leg je een goede basis om nieuwe ICT-ontwikkelingen te kunnen blijven volgen.
Je krijgt de technische vakken

  • Linux embedded systems
  • objectgeoriënteerd programmeren in Java
  • hardware & domotica en besturingssystemen (bouwen van een computer en besturingssysteem)
  • server infrastructuur
  • netwerken 1

Verder ga je aan de slag in twee technische projecten. In het project Robotica werk je een halfjaar samen met een groep studenten van verschillende vakrichtingen. Geheel volgens een projectmatige aanpak ontwerpen en bouwen jullie een uitdagend werktuig. De ICT-er is daarbij de programmeur. In het project Webprogrammeren houd je je bezig met het programmeren van websites (HMTL/PHP) en het bouwen van koppelingen met databases.

Derde en vierde jaar docent mbo-ICT

Vanaf het derde jaar ga je aan de slag met onderzoek naar ICT-ontwikkelingen binnen het onderwijs. Daarnaast specialiseer je je in twee technische keuzethema’s, bijvoorbeeld het ontwikkelen van apps, robotica en ITIL (Information Technology Infrastructure Library). De inhoud van deze thema’s bepaal je zelf in overleg met de docent.

Afstuderen

Het afstuderen bestaat uit een vaktechnisch/onderwijskundig onderzoek. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar hoe apps ontwikkeld worden. Daarbij ontwikkel je lesmateriaal dat te gebruiken is in bijvoorbeeld het mbo of je onderzoekt nieuwe netwerktopologieën. Een netwerktopologie is de indeling en koppelingen van computers en andere apparaten binnen een netwerk. De hele opleiding wordt uiteindelijk afgesloten met de proeve van bekwaamheid waarbij je een aantal lessen voorbereidt en geeft, die ter plekke worden beoordeeld.