Wat leer jij straks bij in deze cursus?
Leerlingen of studenten bereiden zich voor op hun plek in de samenleving. Deze samenleving vraagt veel van hen. Burgerschapsvorming helpt jongeren na te denken over hun plek in de samenleving en hoe ze die zelf kunnen vormen. Burgerschapsvorming staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Als burgerschapsdocent ontwikkel je burgerschapsonderwijs én evalueer je de burgerschapslessen die gegeven worden.
Wat ga je doen?
14 cursusdagen van 6 uur op de Campus in Zwolle
Praktijk 16 uur per week
Les op dinsdag
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Burgerschapsonderwijs staat volop in de belangstelling. Goed burgerschap is het fundament van onze samenleving. Aandacht voor burgerschap in het onderwijs is ontzettend belangrijk én wettelijk verplicht. Het onderwijs heeft de opdracht om jongeren kennis eigen te laten maken van de basiswaarden van de democratische rechtstaat.
In de cursus Burgerschapseducatie docent vergroten wij je didactische burgerschapsrepertoire door middel van praktische en inhoudelijke workshops. Zo vertaal jij straks vol zelfvertrouwen actuele maatschappelijke vraagstukken in educatief materiaal voor het onderwijs. Denk hierbij aan het begeleiden van discussies, debatten, socratische gespreksvoering, het voeren van een dialoog, jezelf positioneren als rolmodel, zorgdragen voor een veilige leeromgeving waarin diversiteit een vanzelfsprekendheid is en het bespreekbaar maken van gevoelige maatschappelijke thema’s.
Je ontwikkelt in deze cursus producten voor de eigen onderwijspraktijk. Hierin laat je zien dat je opgedane kennis en inzicht van relevante burgerschapsthema’s kunt integreren. Oók ontwikkel je een persoonlijke en professionele visie op burgerschapsvorming. Je functioneert als expert als vraagbaak en co-creator bij het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs op jouw school.
Studiebelasting
Gedurende een half jaar (1 semester) volg je 14 bijeenkomsten van 6 uur op de Campus in Zwolle. Daarnaast zijn er drie begeleidingsmomenten. De lessen worden op dinsdagen tussen 8:30 en 17:30 gepland. Ongeveer 16 uur per week werk je in de praktijk op een school waar je je bezig houdt met burgerschapsonderwijs.
Daarnaast is er ruimte voor zelfstudie en contact met een po/ (v)mbo school voor het uitvoeren van opdrachten. Vanzelfsprekend kan dit ook je eigen werkplek zijn als je al een baan hebt in het onderwijs. Je werkt thuis aan beroepsproducten (educatief materiaal) en je reflecteert op jouw eigen ontwikkeling.
Aansluiting op de praktijk
Om deze cursus te kunnen volgen is het van belang dat je een leer/werkplek hebt. Tijdens de cursus leggen we constant de koppeling tussen lesstof en jouw dagelijkse praktijk. Binnen je eigen organisatie verzorg je burgerschapsonderwijs of kun je het integreren.
Certificaat
Je ontvangt na afronding een certificaat van Windesheim.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Waarmee ga je aan de slag?
In de cursus Burgerschapseducatie docent gaan we aan de slag met de (verdere) ontwikkeling van burgerschapsonderwijs in de praktijk én voor jezelf. Je gaat met medecursisten in gesprek over wat burgerschapsonderwijs is én wat je verstaat onder goed burgerschapsonderwijs. In gesprek met elkaar ontdek je je eigen visie en maak je dit concreet voor je eigen lessen.
Tijdens de workshops verdiep jij je in politieke, juridische, economische, sociaal-culturele en leefstijlvraagstukken. Je oefent vakdidactische vaardigheden die van pas komen in de burgerschapslessen die je geeft. Denk hierbij aan debatvoering of het begeleiden van een groepsgesprek of discussie.
Je formuleert eigen leervragen en zet stappen om deze vragen te beantwoorden door activiteiten te ondernemen die bijdragen aan jouw burgerschapsvorming.
Met al deze kennis stel je een burgerschapsadvies op. Jouw visie is de basis waarbij je onderbouwt en beargumenteert een voorstel doet voor de verbetering van burgerschapsvorming binnen jouw school.
Na afronding van deze cursus
Wil jij je verder ontwikkelen op het gebied van Burgerschapseducatie en actief aan de slag om op instellingsniveau beleid te ontwikkelen en vorm te geven?
Dan is de post-hbo Burgerschapseducatie coördinator wat voor jou. -
Is deze cursus iets voor jou?
Wij richten ons op professionals in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en praktijkonderwijs die meer kennis en praktische handvatten willen bij het verzorgen van hun eigen lessen rondom burgerschap of burgerschap in hun huidige lessen willen integreren.
Onze groepen bestaan uit minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na de cursus Burgerschapseducatie ben jij straks dé expert op het gebied van burgerschapsonderwijs en -lessen. Je kunt leerlingen of studenten opleiden tot burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Je hebt inhoudelijke expertise over burgerschapsonderwijs aan de hand van de geldende kaders in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs ontwikkeld.
Verder heb je een eigen visie op burgerschapsonderwijs ontwikkeld en ontwikkel en evalueer je burgerschapsonderwijs voor eigen lessen en de school.
Wanneer kun je starten?
Zwolle | september 2023 | Aanmelden |
STAP-budget
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig dat je van ons ontvangt na je aanmelding. Dit kan soms even duren. Start de opleiding al binnen 4 weken? Dan ontvang je het STAP-aanmeldingsbewijs niet. Het STAP-budget is beperkt beschikbaar, op = op. Wacht daarom niet te lang met je aanmelding en zorg dat je goed bent voorbereid als je het STAP-budget aanvraagt.
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 3.355,- voor de hele cursus.
Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Mail Jannie Lensen, accountmanager Educatie
Heb je nog vragen?
Stel ze! Stuur ons een appje, bel of mail ons
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur