Wil je als docent aan de slag?
In september 2023 start in Zwolle een nieuw oriëntatietraject voor statushouders. Hogeschool Windesheim (LVO), Vluchtelingenwerk en het UAF zoeken ook dit jaar kandidaten voor een oriëntatietraject.
Ben je statushouder en wil je graag aan de slag als docent op het mbo of in het voortgezet onderwijs in de vakken wiskunde, natuurkunde of scheikunde? Dan is dit oriëntatietraject iets voor jou. Je doet eerst dit oriëntatietraject en krijgt daarna de kans om te gaan werken via een zij-instroomtraject, om door te gaan met de Kopopleiding of om via afstandsleren op Windesheim je onderwijsbevoegdheid te halen.
Wat ga je doen?
-
-
Zo zit dit oriëntatietraject in elkaar
In dit oriëntatietraject krijg je vanaf september 2023 tot en met januari 2024 een intensieve NT2 taaltraining en word je voorbereid op het Nederlands Staatsexamen (als je dit nog niet hebt behaald).
Vanaf januari 2024 tot en met januari 2025 heb je een hele dag les op Windesheim en je loopt nog twee à drie dagen stage op een school. Als het nodig is verleng je de (NT2) taallessen.Onderdelen van deze lessen op Windesheim zijn o.a.:
- Vaktaal voor wiskunde, natuurkunde & scheikunde
- Vakdidactiek: hoe bied je als docent de stof hier in Nederland aan?
- Pedagogiek: hoe is het met de opvoeding en ontwikkeling van de leerling hier in Nederland?
- Assertiviteit in het onderwijs
- Communiceren met verschillende culturen
- Communiceren op de werkvloer
- Sollicitatievaardigheden
- Intervisiegesprekken met andere deelnemers en je leraren
Je mag ook de lessen van verschillende lerarenopleidingen op Windesheim volgen om je op deze manier ook te gaan oriënteren op de eventuele vervolgopleiding.
-
Waarom is dit traject een unieke kans?
Er is veel vraag naar docenten voor exacte vakken. Met dit traject vergroot je de kans om daarin aan het werk te kunnen als zij-instromer. Je wordt voorbereid om een van de drie varianten lerarenopleidingen te volgen; reguliere zij-instroom, Kopopleiding of afstandslerenvariant. Na het traject heb je een grotere kans om een baan te vinden als docent als je in het land van herkomst bevoegd bent
-
Is dit oriëntatietraject iets voor jou?
Je voelt je verbonden met het onderwijs en vindt het leuk om les te geven. Daarnaast ben je sterk gemotiveerd om dit traject te volgen. Het is namelijk een zwaar traject. Je bent gemiddeld 40 uur per week kwijt om het lesprogramma te combineren met je stage.
Ook moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je bent beschikbaar vanaf september 2023
- Je hebt een diploma behaald in wiskunde, informatica, natuurkunde of scheikunde en je diploma is geëvalueerd door IDW als een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Ook een WO-technische opleiding voldoet.
- Je beheerst het Nederlands op B1-niveau en kunt dit aantonen
- Je woont in de buurt van Zwolle (maximaal 1,5 uur reistijd)
Aanmelding en toelating
Meld je uiterlijk voor 12 juni 2023 aan. Je wordt uitgenodigd voor een toelatingsgesprek in de periode tussen 19 en 30 juni 2023.
Stuur bij aanmelding het volgende mee:
- CV
- Huidige taalniveau en bewijs daarvan
- Kopie verblijfsvergunning
- Kopie diplomawaardering van je opleiding
- in het land van herkomst
- Heb je al ervaring in het onderwijs? Zo ja
- welke?
- Ben je al aangemeld bij het UAF? Zo ja, wat is je
- referentienummer?
-
Zo zit dit oriëntatietraject in elkaar
Aanmelden
Interesse in het oriëntatietraject start september 2023? Laat het ons weten en meld je aan via i.hukic@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Wat kost het oriëntatietraject?
Aan dit oriëntatietraject zijn geen kosten verbonden. Het traject wordt gesubsidieerd door de overheid en Windesheim. Reiskosten en boeken worden bekostigd door het UAF.
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
Studeren bij Windesheim FAQ Hulp bij studiekeuze
Heb je nog vragen?
Stel ze! Stuur ons een appje, bel of mail ons
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur