Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Inclusief werkgeverschap: hoe benut je de verschillende kwaliteiten van mensen optimaal?

  • 19 april 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Inclusief werkgeverschap hoe benut je verschillende kwaliteiten van mensen optimaal

Ben jij werkgever, sociaal ondernemer of student en wil je écht iets betekenen in het realiseren van een inclusieve samenleving? Dan is er goed nieuws! Het Instituut Gak en de hogescholen Windesheim, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Hogeschool Utrecht (HU) bundelen hun krachten in een nieuw 2-jarig project: praktische ondersteuning aan ambitieuze werkgevers. Deze samenwerking biedt toegang tot lokale en landelijke (kennis)netwerken, inspirerende (netwerk)bijeenkomsten en praktische tools. Op donderdag 12 mei was de allereerste regionale bijeenkomst voor werkgevers die verschillende kwaliteiten van mensen optimaal willen inzetten.

Op een zonnige ochtend in maart vertelt associate lector Sociale Innovatie bij hogeschool Windesheim, Joost van der Weide, enthousiast over een nieuw project: inclusief werkgeverschap. In deze tijd van tekorten op de arbeidsmarkt is het thema inclusie actueler dan ooit. Ieder mens heeft talenten die werkgevers kunnen inzetten. Maar om hiervoor open te staan, dat vraagt lef en creativiteit van een werkgever. Kijk verder dan de eerste indruk en laat vooroordelen los. Met deze houding vis je als werkgever in een veel grotere ‘vijver’.

Inclusief werkgeverschap zonder drempels

Keus uit meer kandidaten, nieuwe inzichten op de werkvloer en blije werknemers. Klinkt ideaal, toch? Veel werkgevers willen de werkvloer wel inclusiever maken, maar voelen zich belemmerd door ingewikkelde (bureaucratische) regels. Het project inclusief werkgeverschap geeft je praktische tips en oplossingen. In spraakmakende praktijkvoorbeelden zie je dat het eenvoudiger kan. Weg met die drempels voor het aannemen van mensen met (soms) een afstand tot de arbeidsmarkt!

Regionale verbinding

Dit maatschappelijke vraagstuk bracht de hogescholen Windesheim, HAN en HU op het idee om alle expertise over inclusief werkgeverschap te bundelen. Na een inventarisatie van de aanwezige kennis en praktische tools organiseerden de 3 hogescholen een netwerkbijeenkomst met verschillende werkgevers. Een interactieve ontmoeting met ruimte voor het delen van informatie, ervaringen en vragen. De werkgevers bleken vooral behoefte te hebben aan praktische ondersteuning rondom inclusie-vraagstukken.

Praktisch en toegankelijk

Na de werkgeversbijeenkomst gingen de hogescholen in gesprek met het Instituut Gak(opent in nieuw tabblad), een landelijk instituut dat investeert in maatschappelijke projecten die de kwaliteit van de Nederlandse arbeidsmarkt verbeteren. Het Gak vroeg de hogescholen hen te helpen bij een concrete en praktische oplossing voor het toegankelijk maken van kennis, ervaringen en tools voor regionale werkgevers. De partijen bundelden hun krachten en startten in januari 2022 het project inclusief werkgeverschap. Dit project helpt werkgevers en sociaal ondernemers daadwerkelijk verder in de stap naar een inclusievere werkvloer. Verder biedt het project studenten de kans om in de praktijk met inclusieve vraagstukken aan de slag te gaan. Dit pilotproject loopt tot en met januari 2024. Bij succesvolle resultaten in de regio wordt de pilot opgeschaald tot een landelijk initiatief.

Website vol praktische kennis

Maar hoe helpt het project inclusief werkgeverschap ondernemers, werkgevers en studenten nu concreet? Denk aan een website (opent in nieuw tabblad)vol informatie, links naar regionale netwerken, antwoorden op veelgestelde vragen, video’s, praktische tools en webinars over inclusief werkgeverschap. Op de site komt ook een productboek met alle beschikbare tools, tips en handige stappenplannen voor werkgevers en studenten. Belangrijke thema’s op de website zijn:

  • Tekorten op de arbeidsmarkt. Hoe kan ik vissen uit een grotere vijver?
  • Talentontwikkeling. Hoe kan ik de diversiteit aan kwaliteiten slim inzetten?
  • Inclusie vanuit maatschappelijk oogpunt en als oplossing voor personeelstekorten
  • Inclusief HRM. Hoe doe ik dat in mijn bedrijf?

Ondersteuning door studenten

Studenten van HRM-opleidingen van de samenwerkende hogescholen worden vanaf september 2022 ingezet bij bedrijven in de regio. De bedrijven krijgen praktische ondersteuning bij alle vragen rondom inclusief werkgeverschap. Studenten en werkgevers kunnen gebruikmaken van de expertise van de hogescholen. Ook de landelijke en regionale netwerken van het Instituut Gak en de hogescholen zetten het samenwerkingsverband straks volop in.

Voordelen werkgevers

Ben jij die werkgever of sociaal ondernemer die een inclusievere werkplek wil creëren?
Het project inclusief werkgeverschap helpt jou met:

  • Praktische tools die je meteen kunt inzetten
  • Antwoord op je vragen over HR, marketing en communicatie over inclusief werkgeverschap
  • Inzet van studenten en hun frisse blik op vraagstukken in het bedrijf
  • Toegang tot (digitale) netwerken en platforms
  • Contact met andere werkgevers om zo praktijkervaringen en -voorbeelden te delen

Voor studenten

Ben jij een student HRM (of bedrijfskunde) en wil je bedrijven praktisch ondersteunen, adviseren en je kennis over inclusief werkgeverschap vergroten? Neem dan contact met ons op, zodat wij je op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom het project inclusief werkgeverschap.

Dit levert het project jou op:

  • ‘Real life’ praktijkopdrachten (fieldlabs)
  • Samenwerken met studenten uit andere disciplines
  • Meer zicht op maatschappelijke vraagstukken die bedrijven en HRM-professionals raken
  • Uitbreiding van je professionele netwerk

Meer weten?

Bekijk de website (opent in nieuw tabblad)Inclusief Werkgeverschap.
Nog vragen? Neem dan contact(opent in nieuw tabblad) op met dr. Joost van der Weide, associate lector Sociale Innovatie bij hogeschool Windesheim.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024
Teaser image

Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

5 april 2024