Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Kick-off onderzoek van Windesheim en Saxion naar digitale technologie in business en society

  • 21 maart 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Kickoff onderzoek van Windesheim en Saxion naar digitale technologie in business en society

De rol van digitale technologie in business en society neemt sprongsgewijs toe. Productie wordt steeds meer datagestuurd en vergt kennis over het verkrijgen, verwerken, toepassen én analyseren van data. Dit vereist gevoelige sensoren, analyse-software, robuuste algoritmes, slimme robots en hightech mechatronica. Voor een gemiddeld mkb-bedrijf is daar nog een lange weg te gaan. Om ondernemers te helpen met deze uitdaging hebben Saxion en Windesheim de handen ineen geslagen en gaan ze de komende 8 jaar actief aan de slag met dit vraagstuk in de nieuwe SPRONG-onderzoeksgroep Digital Driven Manufacturing.

Via zogenaamde SPRONG-subsidies stimuleert Regieorgaan SIA een dergelijke samenwerking tussen onderzoeksgroepen van meerdere hogescholen die de potentie hebben om binnen 8 jaar uit te groeien tot een krachtige SPRONG-groep. Zo’n groep bestaat naast de hogescholen uit een samenwerking met allerlei (regionale) praktijkpartners, met als doel dat deze synergie van kennis bijdraagt aan oplossingen voor actuele vraagstukken. Om het mkb te helpen met hun vraagstukken op het gebied van robotisering, industriële automatisering en artificial intelligence delen vanaf nu het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica van Windesheim en de lectoraten Ambient Intelligence(opent in nieuw tabblad) en Mechatronica(opent in nieuw tabblad) van Saxion in een gezamenlijke onderzoeksgroep hun kennis en kunde met diverse (kennis)partners, het onderwijs én de praktijk, met als doel de positie van het mkb in Gelderland en Overijssel te versterken door kansen met digitale technologie te zien, te herkennen én te grijpen.

Bijblijven met de sprongsgewijze automatisering in het bedrijfsleven
Naar verwachting is klantgestuurd maatwerk in een massaproductie-omgeving in 2030 de standaard. Bedrijven, ook in de regio Gelderland en Overijssel, moeten hier dus tijdig op gaan inspelen om hun concurrentiepositie te kunnen behouden of te verbeteren. Want productspecificaties worden straks automatisch verwerkt tot machinebesturingsinformatie, logistieke formats en productfolders. Van ontwerp tot assemblage en productie verloopt dit in hoge mate autonoom, gebaseerd op ‘just-in-time-in-place’-principes, die functioneren op basis van intrinsieke systeemkwaliteit, gevoed vanuit ‘artificial intelligence’- en ‘machine learning’-technieken en aangestuurd vanuit een managementdashboard met onderliggende Enterprise Resource Planning. Deze transitie, onder meer onder de noemer ‘smart industry’, vindt nu wereldwijd plaats, en is een extra stimulans voor bedrijven om up-to-date te blijven.

Toegepaste kennis voor de regio ontwikkelen
In de SPRONG-groep Digital Driven Manufacturing helpen beide hogescholen in samenwerking met zes kernpartners, ondersteund door het Centre of Expertise HTSM Oost, TechForFuture, ondernemers met deze toekomstige uitdagingen. Kennis op het vlak van robotisering, industriële automatisering en artificial intelligence worden in de onderzoeksgroep gebundeld én versterkt door cross-overs te creëren op de grensvlakken van sleuteltechnologie en praktijk. Door betrokkenheid van de Fieldlabs van T-Valley, The Garden, Perron038 en Industrial Robotics moet die kennis vervolgens worden geïmplementeerd in de praktijk. Ook wordt nieuwe kennis en expertise verankerd in meerdere bachelor- en masteropleidingen van de hogescholen en verspreid via het TechForFuture-netwerk.

Kick-off nieuwe SPRONG-groep
In maart werd in Deventer het officiële startsein gegeven waarbij de eerste puzzel gelegd is voor het gezamenlijk bundelen van kennis op het gebied van robotisering, industriële automatisering en artificial intelligence dat moet leiden tot nieuw onderzoek met studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers uit Oost-Nederland. Anka Mulder, CvB-voorzitter van Saxion: “Ik denk dat het heel veel betekent in de samenwerking tussen lectoren en het (technische) bedrijfsleven in onze provincies. En daar gaan ook studenten van profiteren via betere stageplekken, interessante afstudeeropdrachten en betere onderzoeksfaciliteiten.” Inge Grimm, waarnemend voorzitter van  het CvB van Windesheim, noemt de subsidie van 2 miljoen euro een beloning en meent dat: “De studenten al staan te popelen om hierop aan te haken met de mooie projecten die ze gaan doen. Want niets is zo mooi om de kennis die je hebt aan de research-kant bij bedrijven direct toe te passen en samen uit te werken.”

Bekijk ook deze impressie van de kick-off van de SPRONG-groep Digital Driven Manufacturing:

Partners in het project zijn Windesheim, Saxion en TechForFuture en kernpartners AWL, Demcon, Malvern Panalytical, RIWO Engineering, Thales en Tembo, naast het regionale bedrijfsleven. Het project wordt ondersteund door de provincie Overijssel en Regieorgaan SIA.

Naast deze groep participeert hogeschool Windesheim in de volgende toegekende SPRONG-groepen:

  • CIRCOLLAB, Kenniscentrum Maatschappelijke Innovatie Flevoland samen met de HvA en AHK
  • Kansen met Data, lectoraat Supply Chain Finance samen met de HAN

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024