Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Afstuderen binnen een lectoraat: studenten en onderzoekers werken aan een robot voor blinden en slechtzienden

  • 25 januari 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Studenten en onderzoekers werken aan robot voor blinden en slechtzienden

Voor mensen met een visuele beperking kunnen alledaagse activiteiten best lastig zijn. Het gebruik van mobiliteitshulpmiddelen zoals een taststok of blindengeleidenhond zijn voor hen daarom cruciaal. Maar omdat deze ook hun eigen beperkingen hebben, onderzoekt het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg samen met Blindsight Mobility(opent in nieuw tabblad) de mogelijkheden voor een slim gerobotiseerd mobiliteitshulpmiddel. HBO-ICT studenten Jan van den Berg, Jamie van Achteren en Bram Kas gingen hiermee aan de slag.

Jamie, Jan en Bram zitten alle drie in het laatste jaar van de opleiding HBO-ICT van Windesheim. Ze kozen voor een afstudeerstage bij het lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg. “Het was heel fijn om voor het lectoraat te werken. We kregen veel vrijheid, maar wel voldoende begeleiding. Bij het lectoraat werk je niet alleen samen met het onderwijs, maar ook met het werkveld. Zo krijg je inzicht in beide werelden en kun je veel ervaring opdoen,” aldus Jamie. 

Project Sightguide

Jan, Bram en Jamie vormden één van de groepen studenten die aan de slag gingen met het project Sightguide. Het doel van dit project is om een prototype te realiseren van een slim gerobotiseerd mobiliteitshulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Samen met onderzoekers van het lectoraat en een docent Industrieel Product Ontwerpen onderzochten én ontwikkelden de heren de technische eigenschappen van dit concept. Alle drie werkten ze aan een ander onderdeel van het prototype.

Bewandelbare wegen

In het deelproject ‘Mapping the Road’ voegde Jan extra sensoren toe aan het prototype waarmee de bewandelbaarheid van stoepen in kaart kan worden gebracht. Om de locatie te bepalen worden er metingen gedaan, hierbij wordt ook een gps-locatie opgehaald. Die data wordt opgeslagen in een database en in een later project zullen deze gegevens helpen bij het plannen van een nieuwe route. “Het was een pittige taak om dit systeem te maken. De uitdaging zat in Software Engineering, dit is namelijk een hele andere richting van ICT dan dat ik gevolgd heb. Gaandeweg leer je steeds meer en met advies van mijn begeleider is het helemaal gelukt!”

Demonstratie van het prototype (video)(opent in nieuw tabblad)

Terugkoppeling naar gebruiker

Jamie ontwierp en programmeerde het handvat, dat in verbinding staat met de Sightguide. Wanneer er obstakels op de weg liggen geeft het handvat een geluidssignaal of trilling aan de gebruiker. “Ik vond het heel uitdagend om hiermee aan de slag te gaan. Ik werkte met technieken die voor mij nog helemaal nieuw waren, maar dat maakte het juist zo interessant. Daarnaast is het gaaf om te zien hoe verschillende groepen studenten en onderzoekers samenwerken aan een eindproduct”. Bram en Jan sluiten zich hierbij aan: “Iedereen heeft zijn eigen expertise, is gemotiveerd en enthousiast. Zo leer je niet alleen over je eigen onderdeel, maar ook van elkaars werk”. In de komende twee semesters werken andere studenten verder aan het prototype. 

Geen geluid? Recht vooruit!

Ook Bram ging aan de slag met een mooie opdracht: “Met behulp van verschillende technieken detecteerde ik de draaisnelheid van de wielen, op basis van de loopsnelheid van de gebruiker. Het is belangrijk dat het hulpmiddel met de juiste snelheid kan bijsturen wanneer dit nodig is, zodat de gebruiker bijvoorbeeld niet ineens hard vooruit getrokken wordt. Daarnaast ontwikkelde ik een onderdeel waardoor het prototype op een rechte lijn blijft tijdens het lopen. Dit is een belangrijk onderdeel voor de veiligheid van de route”.  

Op de foto van links naar rechts: Jamie van Achteren, Bram Kas en Jan van den Berg

Doel van het prototype

Het bouwen van een prototype geeft inzicht in welke hardware gebruikt kan worden om aan de gebruikerseisen te voldoen, welke software ontwikkeld moet worden om de hardware uit te lezen en aan te sturen, en hoe gebruikers informatie krijgen en hierop kunnen reageren. Het mooie van dit project is dat elke groep studenten aan een bepaald onderdeel werkt. Wanneer zij hun taak afronden, gaat de volgende groep er mee verder. Inmiddels gaat het project Sightguide een tweede termijn in. Als alle onderdelen ontwikkeld zijn, wordt het prototype gevalideerd in een lab-omgeving met eindgebruikers. 

Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg

Om de zorg toegankelijker te maken en betaalbaar te houden zijn eHealth-initiatieven heel belangrijk. Mensen kunnen efficiënter geholpen worden en houden regie over hun eigen zorg. Toch blijkt dat het nog best lastig is om deze initiatieven daadwerkelijk toe te passen in de zorg. Het lectoraat onderzoekt waar dit aan ligt en op welke manier de technologische innovaties wél een vaste plek kunnen krijgen in de gezondheidszorg. Door samen te werken met de praktijk én studenten, wil het lectoraat onderzoek, onderwijs en het werkveld met elkaar verbinden. 

Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg is één van de vier onderzoeksgroepen van het Kenniscentrum Technologie, binnen hogeschool Windesheim. 

TechForFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture(opent in nieuw tabblad), Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. 

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

‘Sterk aan het Werk’ wint Bridge of Fame Award

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024