Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Zero Waste hackathon: dé generatie van de toekomst doet wat aan het afval van morgen

  • 27 september 2021
Banner image

“Aantal afvaldumpingen in Almere fors toegenomen”, zo kopte de NOS vorig jaar op haar website. En in lokale media sprak men over een explosieve groei van afvalklachten in de stad, en deze zomer nog van een verdubbeling van het grofvuil in Almere in 5 jaar tijd. Daar is ongetwijfeld wat aan te doen. Denk aan wat vaker afval ophalen en storten. Maar pak je het probleem dan wel bij de wortels aan? Moeten we met z’n allen simpelweg niet wat gaan doen aan onze wegwerpcultuur? Van 27 t/m 29 september buigen 140 Windesheimstudenten zich hierover tijdens de 3-daagse hackathon ‘Zero Waste’.

Tijdens 'Zero Waste' gaan de Windesheimstudenten actief aan de slag met drie categorieën consumentenafval. Binnen deze categorieën valt het vuilnis dat het grootste effect heeft op het milieu volgens een rapport van de CE Delft: Top 10 milieubelasting van gemiddelde Nederlandse consument. In interdisciplinaire groepen gaan de studenten 3 dagen lang aan de slag met één van de categorieën: van voedsel en drank tot textiel en kleding. De studenten kiezen uiteindelijk een product uit waarvan zij de keten van A tot Z analyseren. Volgens het principe ‘creating business through circulair design’ komen ze hierna met oplossingen die duurzaam én rendabel zijn.

Real-life challenges: in gesprek met bedrijven
De aftrap van de hackathon wordt verzorgd door de wethouder van Economische Zaken en studenten krijgen de nodige informatie over hoeveel consumentenafval er ieder jaar in Almere wordt opgehaald én zij leren meer over hoe een circulaire economie precies in elkaar steekt. Nadat studenten een eerste schets hebben gemaakt om zo de keten van hun gekozen product in kaart brengen – en welke kansen en bedreigingen zij zien – gaan ze volop in gesprek met échte probleemeigenaren. Oftewel de challenge-inbrengers: veertien bedrijven of ondernemingen die een uitdaging hebben ingediend waar alle studenten dan mee aan de slag kunnen gaan. En op woensdag 29 september presenteren de studenten dan tot slot hun eindpitches.

Urban Innovation: nieuw programma hogeschool Windesheim
De hackathon wordt georganiseerd vanuit het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland samen met opleidingen. Binnen dit kenniscentrum van Windesheim vindt onderzoek plaats naar zorg & ondersteuning, werk & ondernemerschap én onderwijs & opvoeding. Het kenniscentrum wil een bijdrage leveren aan een ecologisch, sociaal en economisch duurzame toekomst van de regio. Met kennis en expertise die nodig is om antwoorden te geven op de uitdagingen die de regio straks te wachten staan. Een van de focuspunten van het kenniscentrum is het nieuwe programma Urban Innovation, van waaruit het initiatief is genomen tot deze hackathon.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

‘Lezen moet iets leuk zijn en niet iets dat moet’

19 juni 2024
Teaser image

Samenwerking met KWF voor professionaliseren ervaringsdeskundigheid

18 juni 2024
Teaser image

Nieuwe cursus leidt op tot bruggenbouwer in kunst en cultuur

13 juni 2024
Teaser image

Meer kansen voor Flevolandse jongeren in onderwijs en opvoeding

6 juni 2024
Teaser image

‘Ik hoop op mijn tachtigste mijn propedeuse te halen’

30 mei 2024