Supply Chain Finance slaat handen ineen met Duits onderzoeksinstituut
Het lectoraat Supply Chain Finance gaat een internationale wetenschappelijke samenwerking aan op het gebied van blockchain met het Europese Blockchain Instituut van het Duitse Fraunhoferinstituut in Dortmund.
Het lectoraat Supply Chain Finance van hogeschool Windesheim is als onderzoekspartner toegetreden tot het Europese Blockchain Instituut(opent in nieuw tabblad) van het Duitse Fraunhoferinstituut in Dortmund. Hierdoor gaat het Windesheimlectoraat deel uitmaken van een Europees blockchainnetwerk, dat allerlei veelbelovende toepassingen rondom deze nieuwe technologie in de toekomst verder wil gaan ontwikkelen.
Blockchain Europe is een onderdeel van het Fraunhofer-Institut (vestiging Dortmund): een wereldwijde organisatie op het vlak van toegepast onderzoek met vestigingen in Duitsland en daarbuiten. De focus ligt op onderzoek naar innovatieve sleuteltechnologieën en hun rol én effectiviteit in economie en industrie. Blockchain is een soort database, waarin je transacties opslaat: van betalingen met een digitale munt tot gegevens die partijen uitwisselen, zoals contracten. Blockchain ziet men soms als de grootste uitvinding na het internet en meer en meer bedrijven verkennen de kansen die dit biedt om transacties en data efficiënt en veilig op te slaan. Blockchain Europe doet hier onderzoek naar, onder meer in Noordrijn-Westfalen. Economisch gezien voor Nederland dé belangrijkste Duitse deelstaat.
Grensoverschrijdend onderzoek
Het lectoraat Supply Chain Finance is dan ook verheugd met de nieuwe samenwerking met collega’s in een voor de Nederlandse economie zo belangrijke regio, om zo in Europees perspectief de kansen van blockchain verder te onderzoeken, samen met collega’s van het Fraunhofer-Institut en de Technische Universität Dortmund. Onderwerpen die op het programma staan zijn onder andere het afhandelen van invoerrechten en gevaarlijke goederen, die via de blockchaintechnologie minder fraudegevoelig kunnen plaatsvinden. Hiervoor zijn grensoverschrijdende data nodig – uit Nederland en Duitsland bijvoorbeeld – om zo de grensoverschrijdende kansen van zulke nieuwe technologieën goed te kunnen verkennen.
Blockchain in Europees verband
Professor Michael Henke, instituutsleider bij Fraunhofer in Dortmund: “Wij zijn blij dat we het lectoraat Supply Chain Finance van hogeschool Windesheim als onderzoekspartner mogen verwelkomen. Alleen door continue uitwisseling op Europees niveau kunnen we de blockchaintechnologie binnen de grenzen van Europa effectief implementeren én individuele vraagstukken en uitdagingen meenemen en -wegen, die in afzonderlijke landen spelen.” Ook Michiel Steeman, lector Supply Chain Finance bij Windesheim, benadrukt het belang van zo’n internationale samenwerking op het gebied van blockchaintechnologie: “Blockchain stimuleert het samenwerken tussen diverse partijen, door uitwisseling van allerlei gegevens en documenten veilig te laten plaatsvinden. Nationaal, maar zeker op internationaal niveau biedt dit tal van kansen. Dan is onderzoek vanuit internationaal, grensoverschrijdend perspectief van groot belang.”
Supply Chain Management: van aardappel tot friet
Gezamenlijk willen de betrokken onderzoekers het Europese blockchainnetwerk verder uitbouwen, met zogenaamde blockchain-netwerkknooppunten op meerdere locaties. Een opensource-databank moet toegang geven tot kennis uit Duitse en Nederlandse projecten en onderzoekers werken verder aan allerlei toepassingsgebieden die geschikt zijn voor blockchaintechnologie. De focus ligt daarbij op Supply Chain Management: “We kunnen met behulp van blockchain de weg volgen die een product aflegt, bijvoorbeeld van aardappel tot friet. Zo kunnen we controleren of onder meer de koelketen gedurende die route goed heeft gefunctioneerd”, zo licht Maximilian Austerjost, projectleider Blockchain Europe, een en ander toe.
Opstap naar een uitgebreid Europees netwerk
Door middel van de samenwerking kunnen alle betrokken partijen hun eigen netwerk in Europa verder uitbouwen. Doordat het lectoraat Supply Chain Finance meewerkt aan het project ‘Spark! Living Lab’ beschikt het bijvoorbeeld al over een uitgebreid netwerk binnen Nederland – van onderzoekspartners tot bedrijven met veel interesse in blockchaintechnologie. Daar kunnen de Duitse partners, Fraunhofer in Dortmund en twee leerstoelen van de Technische Universität Dortmund, weer van profiteren. Blockchain Europe wordt gefinancierd door het ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en ontving van dit ministerie een bedrag van circa 7,7 miljoen euro.
Lees meer over het lectoraat Supply Chain Finance en het project ‘Spark! Living Lab’
Lees meer over het Fraunhofer-Institut en de vestiging in Dortmund: Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik IML(opent in nieuw tabblad)
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)