Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Green IT: de sleutel tot duurzame technologische innovatie

In de praktijk Minor Green IT
Banner image

Blog uit de serie 'In de praktijk', met Bertrand Weegenaar.

In een wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt, is het van cruciaal belang om duurzaamheid te integreren in alle aspecten van de IT-sector. De minor ‘Green IT’ biedt studenten de mogelijkheid om zich te verdiepen in dit boeiende vakgebied, waar ze leren hoe ze technische innovatie kunnen combineren met duurzame oplossingen. Bertrand Weegenaar, Docent HBO-ICT, neemt je mee in de wereld van Green IT en belicht het belang ervan voor een duurzame toekomst.

De kracht van Green IT

Deelnemers aan de minor Green IT beseffen al snel de kracht die technologie heeft in het bevorderen van duurzaamheid. Ze ontdekken dat door duurzame principes toe te passen in de ontwikkeling, implementatie en het gebruik van IT-systemen, ze een significante positieve impact kunnen hebben op het milieu. Green IT biedt onder meer de mogelijkheid om energie-efficiënte oplossingen te creëren, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en natuurlijke hulpbronnen te besparen. Maar ook om onderwerpen als klimaatadaptatie aan te spreken, of technologisch oplossingen te bieden voor één of meerdere SDG-doelstellingen.

De rol van interdisciplinariteit

“Een van de belangrijkste aspecten van deze minor, is de interdisciplinaire aanpak", vertelt Bertrand. Studenten uit verschillende studierichtingen, zoals IT, milieu wetenschappen en bedrijfskunde, komen samen om te werken aan duurzame IT-projecten. Ze leren elkaars perspectieven kennen en begrijpen hoe ze samen kunnen werken om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Door de combinatie van technische kennis, milieubewustzijn en zakelijk inzicht kunnen ze de synergie creëren en de transitie naar een duurzamere samenleving versnellen.

Het belang van duurzame innovatie

Tijdens de minor ligt de nadruk op het ontwikkelen van duurzame innovatievaardigheden. “Studenten worden gestimuleerd om out-of-the-box te denken en creatieve oplossingen te bedenken die zowel technologisch geavanceerd als duurzaam zijn”. Ze leren dat duurzaamheid en technologische vooruitgang hand in hand gaan en dat ze de verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Door deze mindset te stimuleren, worden ze de verandermakers van morgen.

Toepassing in de praktijk

Bertrand vertelt ons dat deze minor studenten de mogelijkheid biedt om hun kennis toe te passen in real-world scenario’s. Ze werken aan projecten waarbij ze duurzame IT-oplossingen ontwikkelen voor bedrijven en organisaties. Dit stelt hen in staat om te ervaren hoe hun technologische innovaties daadwerkelijk bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van duurzaamheid op de lange termijn.

Naar een duurzame technologische toekomst

In een tijdperk waarin technologie een steeds grotere rol speelt, is het van vitaal belang om duurzaamheid centraal te stellen. De minor 'Green IT' biedt studenten de kans om zich te specialiseren in een vakgebied dat duurzaamheid en technologie integreert. Door de interdisciplinaire benadering en de focus op duurzame innovatie, worden studenten voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. Ze zijn straks in staat om te werken aan technologische oplossingen die niet alleen effectief zijn, maar ook bijdragen aan een groenere en duurzamere wereld.

Groene IT-pioniers

De HBO-ICT minor 'Green IT' speelt een cruciale rol in het creëren van een duurzame toekomst. Door studenten op te leiden in de principes van duurzaamheid en technologie, worden ze agents of change die de IT-sector kunnen transformeren. Met de kennis en vaardigheden die ze opdoen, zullen ze bijdragen aan de ontwikkeling van groene en innovatieve oplossingen die een positieve impact hebben op de aarde en de samenleving als geheel. Ze worden zoals wij het zien wijze techneuten.

Meer weten over de minor?

Klik op onderstaande button voor meer informatie.

Minor Green IT(opent in nieuw tabblad)

Deze blog delen via:

Lees ook onze andere blogs

Sustainability goals (SDG’s) tastbaar maken in de projecten van jouw studenten? Gebruik de SDG Swiper! Deze handige tool helpt het gesprek op gang te brengen over de impact die een project heeft op één of meer van de zeventien SDG’s. Bijvoorbeeld op het klimaat, de gezondheid van mensen, het bestrijden van armoede of de positie van mannen en vrouwen. Projectleider Claudia Tempels stond aan de wieg van de SDG Swiper. Ze vertelt graag over de tool, die eigenlijk een bijvangst was van een andere opdracht die ze ICT-studenten gaf, maar toch echt een eigen spotlight verdient!  

Casper Bebelaar is docent Civiele Techniek en werkte daarvoor twintig jaar in de aannemerij. Daar zag hij de laatste jaren een enorme trend in de aanvraag van projecten; duurzaamheid staat meer en meer centraal. Besparen van energie, beperken van uitstoot van gevaarlijke stoffen, het zijn allemaal zaken waar de markt behoefte aan heeft. En de vraagstukken vanuit de maatschappij, daar moeten de engineers van de toekomst volgens Casper op in kunnen spelen. Volgens hem kan het thema duurzaamheid dan ook niet ontbreken binnen het domein techniek van hogeschool Windesheim.

Hoe kan het dat techneuten binnen één organisatie niet altijd dezelfde kant op kijken terwijl ze werken aan één project met hetzelfde einddoel? Dat vroeg Mirjam Selhorst-Koekkoek, docent bouwtechniek en bouwmanagement op hogeschool Windesheim, zich af. Met een door haar ontwikkeld onderwijsontwerp raamwerk zet zij zich in voor multidisciplinair onderwijs binnen het Domein Techniek.