Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Lerarenopleiding Scheikunde in Zwolle (voltijd)

 • Voltijd
 • Bachelor
 • September
 • Zwolle
 • 4 jaar

Het mooie van het vak scheikunde is dat je het overal om je heen herkent. Waarom stinken oksels? Waarom wordt de accu van je smartphone steeds duurder?

Scheikunde gaat over stoffen en materialen om ons heen. Leer je klas waarnemen, redeneren en concluderen en zich verbazen over hoe de natuur in elkaar steekt. Tijdens de Lerarenopleiding Scheikunde in Zwolle krijg je natuurlijk ook les in vakdidactiek, zodat jij weet hoe je jouw kennis overbrengt aan leerlingen. 

Proefles en meelopen        Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)    Open dag

Studieprogramma

Studieprogramma Lerarenopleiding Scheikunde

Waarom reageert natrium zo heftig met water en hoe steekt dit precies in elkaar? Wil jij het antwoord weten op deze vraag en nog belangrijker: wil jij ‘m straks zelf stellen? In én voor een klas vol jongeren? Dan steekt er in jou een leraar scheikunde.

Highlights opleiding

 • Je loopt stages, gaat op excursie naar chemische bedrijven en doet volop proeven en experimenten; Scheikunde is een vak dat je leert door te doen!  
 • Het eerste jaar volg je samen met natuurkundestudenten, met een 50/50-verdeling natuurkunde- en scheikundevakken. Zo kun je straks ook het vak nask geven.
 • Bepaal je eigen richting. Specialiseer je bijvoorbeeld in het vmbo/mbo of de onderbouw van havo/vwo. Of gebruik de vrije ruimte om je natuurkundebevoegdheid halen.
 • Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
 • De Lerarenopleiding Scheikunde is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2023).
Toelating en aanmelden
Na je studie

Beroepen

Als leraar heb jij straks een beroep waarin je écht iets voor mensen betekent, een beroep met volop doorgroeimogelijkheden dus. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen. Dat biedt voor jou kansen als:

 • Leraar scheikunde in het vmbo
 • Leraar scheikunde in de onderbouw van havo en vwo
 • Leraar scheikunde in het mbo
 • Leraar scheikunde in het volwassenenonderwijs

Werkveld

Op het hbo word je opgeleid tot tweedegraadsleraar (aan de universiteit tot eerstegraads). Je mag dan lesgeven in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo, het mbo en het volwassenenonderwijs.

Binnen het voortgezet onderwijs kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor of zelfs directeur van een school. Wil je na verloop van tijd toch iets anders? De vaardigheden die je ontwikkelt kun je ook prima inzetten in andere functies waarin jouw vakkennis of communicatieve vaardigheden als leraar van pas komen.

Doorstuderen

De smaak te pakken na het afronden van de Lerarenopleiding Scheikunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

Baankansen zijn

goed

voor deze studie

Startsalaris

€ 2.865,-

Volgens Rijksoverheid.nl

Praktische informatie

Collegegeld

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.

Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, studiemateriaal, excursies in je eerste jaar en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).

Bekijk wat studeren je kost

Startdatum


4 september 2023

Introductie


Van 28 tot en met 30 augustus 2023 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!

Check de introductie

Ervaringen

Ervaringen van onze studenten

Niets is eerlijker dan de mening van kinderen

Bo en Zara

derdejaars, Lerarenopleiding Basisonderwijs

Ik ben nieuwsgierig naar het verschil tussen lesgeven in de gymzaal en lesgeven in de klas

Birgit Strijker

Alo-Pabo

De kinderen haalden meer plezier uit rekenen

Mickey en Wessel

studenten, Lerarenopleiding Basisonderwijs

Alleen naar Frankrijk gaan vond ik spannend, maar ik had de tijd van mijn leven

Julianne van de Biezen

vierdejaars, Lerarenopleiding Frans

Maak kennis met...

Windesheim én de studentenstad Zwolle! Van gezellige terrasjes tot leuke kroegen: het bruist in Zwolle. En al helemaal tijdens de Bruisweek, de jaarlijkse introductieweek. Tijdens deze week leer je de opleiding, de stad en je toekomstige studie- en stadsgenoten kennen. Bekijk de video waarin we je in vogelvlucht meenemen over de campus. Zie jij jezelf hier al rondlopen? In gebouw A worden de lessen van de lerarenopleiding Scheikunde gegeven.

Studeren in Zwolle    Ontdek gebouw A   Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)

Toch nog even verder kijken?

Lerarenopleiding Natuurkunde in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Lerarenopleiding Biologie in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Lerarenopleiding Scheikunde in Zwolle (afstandsleren)

Deeltijd, Bachelor in Zwolle