Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Lerarenopleiding Natuurkunde in Zwolle (voltijd)

 • Voltijd
 • Bachelor
 • September
 • Zwolle
 • 4 jaar

Open dag

Dinsdag 11 april (online) en vrijdag 14 april (Campus 2 in Zwolle)

Experimenteren, verklaren én bewijzen. Dat is het terrein van de natuurkunde. Waarom gaat niets sneller dan het licht? En waarom valt volgens Newton je smartphone op de grond als je ‘m loslaat?

In de Lerarenopleiding Natuurkunde in Zwolle verdiep je je in alle wetten van de natuur. Wat is natuurkunde moeilijk, hoor je vaak. Maar jij weet het hoe en wat haarfijn uit te leggen. Want in deze opleiding doe jij het gereedschap op om je kennis en enthousiasme over te brengen op jouw leerlingen. En je leert hoe je een klas moet runnen.

Proefles en meelopen    Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)    Open dag

Studieprogramma

Studieprogramma Lerarenopleiding Natuurkunde

Hoe steekt de zwaartekracht in elkaar? Wil jij het antwoord weten op deze vraag en nog belangrijker: wil jij ‘m straks zelf stellen? In én voor een klas vol jongeren? Dan steekt er in jou een leraar natuurkunde.

Highlights opleiding

 • Je loopt stages, gaat op excursie en doet volop proeven en experimenten; Natuurkunde is een vak dat je leert door te doen!  
 • Het eerste jaar volg je samen met scheikundestudenten, met een 50/50-verdeling natuurkunde- en scheikundevakken. Zo kun je straks ook het vak nask geven.
 • Bepaal je eigen richting. Ga je voor het vmbo en mbo of voor de onderbouw van havo/vwo? En welke specialisatie kies je? Je kunt in deze vrije ruimte bijvoorbeeld  je scheikundebevoegdheid halen.
 • Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
 • De Lerarenopleiding Natuurkunde is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2023).
Toelating en aanmelden
Na je studie

Beroepen

Als leraar heb jij straks een beroep waarin je echt iets voor mensen betekent. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen én er is een groot tekort aan natuurkundeleraren. Dat biedt voor jou volop kansen als:

 • Leraar natuurkunde in het vmbo
 • Leraar natuurkunde in de onderbouw van havo en vwo
 • Leraar natuurkunde in het mbo
 • Leraar natuurkunde in het volwassenenonderwijs

Werkveld

Op het hbo word je opgeleid tot tweedegraadsleraar (aan de universiteit tot eerstegraads). Je mag dan lesgeven in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo, het mbo en het volwassenenonderwijs.

Binnen het voortgezet onderwijs kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor of zelfs directeur van een school. Wil je na verloop van tijd toch iets anders? De vaardigheden die je ontwikkelt kun je ook prima inzetten in andere functies waarin jouw vakkennis of communicatieve vaardigheden als leraar van pas komen.

Doorstuderen

De smaak te pakken na het afronden van de Lerarenopleiding Natuurkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

 • Master tot eerstegraadsleraar
 • Master Educational Needs
 • Master Onderwijskunde
 • Master Pedagogiek

Baankansen zijn

goed

voor deze studie

Startsalaris

€ 2.865,-

Volgens Rijksoverheid.nl

Praktische informatie

Collegegeld

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.

Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, studiemateriaal, excursies in het eerste jaar en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).  

Bekijk wat studeren je kost

Startdatum

4 september 2023

Introductie

Van 28 tot en met 30 augustus is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!

Check de introductie

Ervaringen

Ervaringen van onze studenten

Niets is eerlijker dan de mening van kinderen

Bo en Zara

derdejaars, Lerarenopleiding Basisonderwijs

Ik ben nieuwsgierig naar het verschil tussen lesgeven in de gymzaal en lesgeven in de klas

Birgit Strijker

Alo-Pabo

De kinderen haalden meer plezier uit rekenen

Mickey en Wessel

studenten, Lerarenopleiding Basisonderwijs

Alleen naar Frankrijk gaan vond ik spannend, maar ik had de tijd van mijn leven

Julianne van de Biezen

vierdejaars, Lerarenopleiding Frans

We mochten zelf onze stad van de toekomst ontwerpen

Studenten Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit

vertellen over hun opleiding

Maak kennis met...

Windesheim én de studentenstad Zwolle! Van gezellige terrasjes tot leuke kroegen: het bruist in Zwolle. En al helemaal tijdens de Bruisweek, de jaarlijkse introductieweek. Tijdens deze week leer je de opleiding, de stad en je toekomstige studie- en stadsgenoten kennen. Bekijk de video waarin we je in vogelvlucht meenemen over de campus. Zie jij jezelf hier al rondlopen? In gebouw A worden de lessen van de lerarenopleiding Natuurkunde gegeven.

Studeren in Zwolle    Ontdek gebouw A   Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)

Toch nog even verder kijken?

Lerarenopleiding Scheikunde in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Lerarenopleiding Natuurkunde in Zwolle (afstandsleren)

Deeltijd, Bachelor in Zwolle