Wil je als schoolteam leerlingen uitdagen met inspirerend en toekomstgericht onderwijs? In het maatwerktraject Wetenschap en technologie coördinator ontwikkel je de vaardigheden om wetenschap en techniek duurzaam in het onderwijs te verankeren. Je leert hoe je onderzoekend en ontwerpend leren effectief inzet en hoe je collega’s begeleidt bij deze didactiek. Met dit traject zorg je ervoor dat wetenschap en techniek een vanzelfsprekend onderdeel worden van jullie onderwijspraktijk.
Weten of deze post-hbo bij je past?
Studieprogramma Wetenschap en technologie coördinator
-
-
Inhoud opleiding
Jouw school leert hoe je een schoolbreed plan opstelt voor wetenschap en techniek en hoe je deze vakken effectief integreert met andere leergebieden, zoals taal en cultuureducatie. Ook leer je hoe je collega's inspireert en begeleidt bij deze ontwikkeling. De opleiding wordt volledig afgestemd op de behoeften van de school. Na een intakegesprek maken we een studieprogramma op maat, passend bij de visie en doelen van de organisatie.
Onderzoekend en ontwerpend leren
In dit maatwerktraject staan de twee didactische aanpakken van onderzoekend en ontwerpend leren centraal. Je leert:
- Onderwijs ontwerpen en verzorgen vanuit onderzoekend en ontwerpend leren (OOL)
- Leerlingen coachen. Je helpt leerlingen om onderzoeksvragen te stellen en begeleidt ze in hun onderzoek
- Teams inspireren tot en helpen bij het toepassen van OOL-onderwijs in de klas
- De school begeleiden met het opzetten van een ontwikkeltraject. Daarin nemen je de visie en de doelen van eigen organisatie mee.
Programma
De opleiding bestaat uit vier blokken:
Blok 1: Onderzoekend en ontwerpend leren in de klas
Breng jouw beginsituatie in kaart. Voor zowel jezelf als voor jouw school. Deze context vormt het startpunt van de opleiding. Ook maak je kennis met twee belangrijke didactische aanpakken: onderzoekend leren en ontwerpend leren. Je verkent de stappen van deze cycli en de bijbehorende onderzoeks- en ontwerpvaardigheden. Aan het eind van het blok kun jij een onderwijsontwerp maken volgens de didactiek van het onderzoekend en ontwerpend leren.
Blok 2: Verdieping W&T / coach binnen de school
Je gaat aan de slag met vakinhoudelijke en vakdidactische kennis. Over natuurkundige en technische thema’s. En je leert hoe je die kennis over kunt brengen aan je leerlingen door middel onderzoekend en ontwerpend leren. Je leert (mis)concepten bij kinderen te herkennen. En onderzoek in de klas vorm te geven en te begeleiden. Daarnaast leer je hoe je binnen jouw team als coach je collega’s kunt inspireren en ondersteunen.
Blok 3: Implementeren in eigen school
Je leert kansen te zien en te benutten om de 21ste-eeuwse vaardigheden te integreren in het bestaande onderwijs. Je wordt bedreven in het stimuleren van een onderzoekende houding van je leerlingen. Bij taal, rekenen, zaakvakken en de beeldende vakken. En je signaleert hoe je doelen en inhoud van verschillende vakken slim kunt combineren. Daarnaast staat het vormgeven van W&T en OOL onderwijs met je eigen schoolteam centraal.
Blok 4: Schoolontwikkeling voor de komende jaren
Wat is er nodig om W&T en OOL onderwijs op een duurzame manier te implementeren in jullie onderwijs? Waar staat de school op dit moment? Wat is de visie en wat zijn de doelen voor de komende jaren? Waar liggen de leerbehoeften van je collega’s? Op basis hiervan zet je een schoolontwikkelingstraject uit. In samenwerking met de directie en het team.
Cursus Wetenschap en technologie
Naast het maatwerktraject bieden we ook een kortere cursus aan, met een laagdrempeliger insteek. Deze cursus richt zich op praktische toepassingen en is bedoeld voor scholen die een eerste stap willen zetten in wetenschap- en techniekonderwijs. De cursus biedt inspiratie en concrete handvatten om direct in de klas mee aan de slag te gaan.
Maatwerk
Dit traject is uitsluitend beschikbaar als maatwerk voor schoolorganisaties. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!
Wetenschap en technologie in het basisonderwijs
In Nederland zijn basisscholen verplicht om lessen over wetenschap en techniek aan te bieden. Dit is vastgelegd in de kerndoelen van het onderwijs. Tegelijkertijd is er een tekort aan technici, en de overheid stimuleert daarom extra aandacht voor deze vakken. Een goede invulling van wetenschap- en techniekonderwijs helpt leerlingen bij het ontwikkelen van essentiële vaardigheden zoals kritisch denken, samenwerken en probleemoplossend vermogen.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Studieduur en lesdagen
De opleiding bestaat uit 16 bijeenkomsten en heeft een totale tijdsbesteding van 240 uur. De duur van het traject wordt in overleg bepaald en afgestemd op de wensen en behoeften van de school. De bijeenkomsten kunnen zowel fysiek als online plaatsvinden.
-
Toelating
De focus van de post-hbo Wetenschap en technologie coördinator ligt op het basisonderwijs. Deze post-hbo heeft ook meerwaarde als je in de onderbouw van het vmbo werkzaam bent. Je bent in elk geval werkzaam als leraar of docent. En hebt ervaring en affiniteit met techniekonderwijs.
-
Wanneer kunnen jullie starten?
Is jouw onderwijsorganisatie geïnteresseerd in de post-hbo Wetenschap en technologie coördinator? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Je kunt eventuele wensen voor het opleidingsprogramma of de locatie doorgeven in de aanvraag.
Basisvaardigheden bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van basisvaardigheden. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Wil je deze post-hbo als bedrijf of instelling incompany aanbieden? Dat kan! Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op.
contactformulier(opent in nieuw tabblad)
Liever bellen? We staan je graag te woord via 0900-8899(opent in nieuw tabblad)
Na je opleiding Wetenschap en technologie coördinator
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na afronding van de post-hbo Wetenschap en technologie coördinator heeft jouw school de kennis en vaardigheden om wetenschap en techniek structureel en toekomstbestendig in het curriculum te verankeren. Deelnemers ontvangen een erkend certificaat als bewijs van hun deskundigheid op dit gebied.
-
Kosten
De opleiding kost € 4.185,-. Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat
Meer informatie
Hulp bij studiekeuze Studentbegeleiding Nieuwsbrief voor professionals(opent in nieuw tabblad) Nieuwsbrief Educatie(opent in nieuw tabblad) Download folder(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)