Wat leer jij straks in deze cursus?
Werk jij in de kinderopvang, VVE, peuterspeelzaal of BSO en wil je leren hoe je jouw collega’s kunt coachen als pedagogisch coach of pedagogisch beleidsmedewerker? Dan is deze branche-erkende scholing voor coaching iets voor jou. Dankzij jouw coaching kunnen pedagogisch medewerkers straks het beste uit zichzelf én de kinderen halen en kan je mede vorm geven aan het pedagogisch beleid. De basiscursus Pedagogisch Coach wordt geaccepteerd door de GGD, mits je daarnaast voldoet aan de kwalificatie-eis. De cursus vindt plaats op onze locatie in Zwolle en kan tevens incompany op locatie worden aangeboden.
Wat ga je doen?
7 bijeenkomsten van 4 uur
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Door de ervaringsgerichte opzet van de cursus leer je al doende om de ander te laten groeien vanuit het talent dat er is. Je wordt opgeleid in het krachtgericht- en oplossingsgericht coachen, in de ander in staat te stellen om zelf oplossingen te bedenken, om zelf verantwoordelijkheid te nemen én om te gaan vertrouwen op eigen kracht en talent. Dit heeft een krachtig en positief effect op het individu en op het hele team met als resultaat dat er op een positieve manier wordt bijgedragen aan de professionele ontwikkeling van medewerkers en aan deskundigheids- en kwaliteitsbevordering.
Inhoud
We starten met het verhelderen van verwachtingen en het afstemmen van de inhoud, want jouw leerdoelen en praktijksituatie staan centraal. De scholing is gebaseerd op ervaringsleren, activerende didactiek en samenwerkend leren (leren met en van elkaar). We oefenen met de basiscompetenties van gespreksvoering en coaching. Door te oefenen tijdens de groepsbijeenkomsten en door daarna de praktijkopdrachten uit te voeren, pas je het geleerde meteen toe. Je gaat er op je eigen werk meteen concreet mee aan de slag door collega’s te coachen, deze gesprekken op te nemen, terug te kijken en te analyseren met behulp van kijkwijzers.
Leerdoelen
De branche-erkende basiscursus Pedagogisch Coach omvat de volgende leerdoelen:
- Je kent en beheerst verschillende gesprekstechnieken
- Je bent in staat tot het herkennen en erkennen van verschillende leerstijlen bij medewerkers
- Je hebt kennis van en hanteert feedbackregels
- Je kunt ontwikkelingsgerichte feedback geven aan medewerkers
- Je bent in staat een vertrouwensband met medewerkers op te bouwen en te onderhouden
- Je zet mogelijkheden en kwaliteiten van medewerkers zo optimaal mogelijk in
- Je kunt confronteren - een spiegel voorhouden
- Je bent in staat op transparante wijze medewerkers te coachen binnen een hiërarchische organisatie
- Je kunt knelpunten en/of hiaten in werkzaamheden, kennis en vaardigheden van pedagogisch medewerkers signaleren en kunt coachingbehoeften achterhalen
- Je kunt individueel en een groepsgericht coachingsplan opstellen
- Je weet de kwaliteit van het functioneren van medewerkers te bewaken en dit te bespreken met de leidinggevende
Praktische informatie
De scholing bestaat uit 7 activerende en gevarieerde bijeenkomsten van 4 uur in een periode van ongeveer 7 maanden. Je krijgt les in kleine groepen (8 tot maximaal 12 personen) met veel persoonlijke feedback tijdens de bijeenkomsten en op de ingeleverde opdrachten. We werken volgens het principe van blended leren in een elo. Daarnaast krijg je twee keer 30 minuten coaching van de trainer.
Off campus werk je individueel aan praktijkopdrachten, coach je collega’s, analyseer je de opgenomen gesprekken m.b.v. kijkwijzers en lees je literatuur. Na bijeenkomst 3 krijg je feedback en feedforward op een opgenomen gesprek en als eindopdracht lever je na bijeenkomst 6 ook een coachgesprek in waar je uitgebreid ontwikkelingsgerichte feedback op krijgt. De studiebelasting bedraagt 150 uur in 7 maanden (25 uur per maand, 8 uur per week).
Benodigdheden
Je voert in de praktijk coachgesprekken. Om deze later te kunnen bespreken, vragen we je om gesprekken op te nemen. Daarvoor dien je in het bezit zijn van een videocamera of mobiele telefoon met goede camera. Voor de theoretische onderbouwing gebruiken we literatuur, deze boeken schaf je zelf voorafgaand aan de cursus aan.
Wat levert het op?
De opleiding is een branche-erkende scholing voor Coaching en leidt op voor de functies pedagogisch coach, pedagogisch beleidsmedewerker en pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Bij het voldoen van alle opdrachten en 100% aanwezigheid ontvang je een Windesheim certificaat Pedagogisch Coach (basiscursus). Op dit certificaat staan de opdrachten, de studiebelasting en de behaalde doelen vermeld. Het certificaat is erkend door de Advies Commissie van de CAO Kinderopvang en staat vermeld als branche-erkende Scholing voor Pedagogisch beleidsmedewerker/coach op de site van kinderopvang-werkt.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Waarmee ga je aan de slag?
Je gaat tijdens de basiscursus Pedagogisch Coach aan de slag met:
- Verhelderen van verwachtingen
- Basiscompetenties van gespreksvoering en coaching, actief luisteren
- Helderheid als instrument
- Coachen met een leeg hoofd
- Communicatiestijlen herkennen en toepassen
- Ontwikkelingsgerichte feedback geven en ontvangen
- Leerbehoefte signaleren
- Leerdoelen SMART formuleren
- Confronteren, spiegelen: het luisteren open zetten en open houden
- Oplossingsgerichte gespreksvoering
- Reflectie op leerproces als coach
- Self assessments en peer-assessments
- Formele en informele intake, coachplan, evaluatie
- De coach in een hiërarchische relatie: transparant en vertrouwensband
- Schaalvragen, oplossingsgerichte technieken
- Weerstand herkennen en ermee omgaan
- Waardengericht werken (transformationeel/triple-loop learning)
- Reflectie
- Vertaling naar de praktijk
Je hebt tijdens de basiscursus Pedagogisch Coachen 25 uur thuisstudie per bijeenkomst. Dit komt neer op ongeveer 8 uur per week voor het uitvoeren van opdrachten, het voeren van coachgesprekken, het analyseren van gesprekken m.b.v. kijkwijzers, en het lezen van literatuur.
Theorie
- Heldeweg, B., Grunsven, van B. (2009). Waarom begrijp je me niet? Van Duuren Management.
- Kat, N. (2008). Coachen met een leeg hoofd. Van Duuren Management.
Praktijkopdracht 1: coachvaardigheden
- Basiscompetenties gespreksvoering en coaching
- Knelpunten en leerbehoeften signaleren en bespreken
- Oplossingsgericht gefaseerd gesprek en andere gesprekstechnieken
- Verslagen van intake, coachplan en evaluatie
- 4 video-opnames met reflectie met behulp van kijkwijzers
- Eindopdracht: Video coachgesprek (15 minuten) als bewijsvoering van het beheersen van de leerdoelen
Praktijkopdracht 2: Houding en reflectie
- Persoonlijk ontwikkelingsplan
- Self-assessments en peer-assessments
- Systemisch feedback verzamelen
- Communicatie- en leerstijlen (h)erkennen en toepassen
- Eindopdracht: Reflectie op coaching en transparantie in de hiërarchische relatie
- Eindopdracht: Leerprocesverslag en borging in een portfolio middels bewijzen en video
-
Is deze cursus iets voor jou?
Je bent of wordt werkzaam als pedagogisch coach of als pedagogisch beleidsmedewerker in diverse soorten opvang, zoals kinderdagverblijven, buiten-, tussen-, en/of naschoolse opvang, gastouderopvang en peuteropvang/peuterspeelzalen en kinderopvang.
Je hebt minimaal een mbo 4 vooropleiding en deze voldoet aan de kwalificatie-eis (PDF)(opent in nieuw tabblad).
We vragen verder dat je:
- Affiniteit hebt met de begeleiding van anderen en je hierin wilt professionaliseren.
- Bereid bent om kritisch en constructief te kijken naar je eigen leerproces.
- In het bezit bent van een camera of telefoon waarmee je gesprekken op kunt nemen en terug kunt kijken.
Voorwaarde voor deelname is het kunnen coachen van minimaal twee collega’s en het kunnen opnemen en afspelen van de gesprekken op video. Hierbij wordt het formulier toestemming gebruik beelden door de coachee(s) vooraf ondertekend.
Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK)
In 2017 hebben BOinK, Brancheorganisatie Kinderopvang, CNV, FNV, Sociaal Werk Nederland en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gezamenlijk een akkoord bereikt over het verbeteren van de kwaliteit in de kinderopvang. Het akkoord 'Innovatie Kwaliteit Kinderopvang' (IKK) is gebaseerd op 4 pijlers, waarvan de pijler 'Kinderopvang is een vak' er specifiek op gericht is om de professionaliteit van de kinderopvang en de medewerkers te verbeteren. Vanaf 1 januari 2018 geldt dus dat een erkende scholing verplicht is om formatieve taken uit te mogen voeren binnen een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Daarnaast krijgen alle beroepskrachten in de kinderopvang recht op 'coaching on the job' door een pedagogische coach of beleidsmedewerker.
De cao-partijen hebben nieuwe functiebeschrijvingen gemaakt die zijn opgenomen in het functieboek van de cao Kinderopvang en van de cao Sociaal Werk. Om tegemoet te komen aan de verschillende organisatievormen kan de functie gesplitst worden in de functie pedagogisch beleidsmedewerker en de functie pedagogisch coach. Ook kunnen organisaties kiezen voor één functie: een medewerker die zowel pedagogisch beleidsmedewerker als pedagogisch coach is. Het doel van de functie van pedagogisch coach is het coachen van medewerkers vanuit het pedagogisch beleid ten behoeve van het mede verbeteren van de kwaliteit van werkzaamheden. In het functieboek (PDF)(opent in nieuw tabblad) zijn alle functiebeschrijvingen omschreven.
-
Op welke dagen heb je les?
Lesdata en -tijden
Voorjaar 2024
Lestijd dinsdagavond 17:30 - 21:30
- bijeenkomst 1: 2 april 2024
- bijeenkomst 2: 23 april 2024
- bijeenkomst 3: 28 mei 2024
- bijeenkomst 4: 25 juni 2024
- bijeenkomst 5: 17 september 2024
- bijeenkomst 6: 8 oktober 2024
- bijeenkomst 7: 10 december 2024
Najaar 2024
Lestijd vrijdagochtend 9:00-13:00
- bijeenkomst 1: 11 oktober 2024
- bijeenkomst 2: 15 november 2024
- bijeenkomst 3: 13 december 2024
- bijeenkomst 4: 24 januari 2025
- bijeenkomst 5: 14 februari 2025
- bijeenkomst 6: 14 maart 2025
- bijeenkomst 7: 16 mei 2025
Winter 2025
Lestijd dinsdagavond 17:30 - 21:30
- Bijeenkomst 1: 14 januari 2025
- Bijeenkomst 2: 11 februari 2025
- Bijeenkomst 3: 18 maart 2025
- Bijeenkomst 4: 15 april 2025
- Bijeenkomst 5: 13 mei 2025
- Bijeenkomst 6: 17 juni 2025
- Bijeenkomst 7: 23 september 2025
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na de cursus kun je aan het werk als pedagogisch coach of pedagogisch beleidsmedewerker. Je bent in staat om collega’s en medewerkers met behulp van verschillende gespreks- en communicatietechnieken zo te coachen dat zij vanuit helderheid naar zichzelf en hun gedrag leren kijken, hun successen, sterke kanten en kwaliteiten gaan zien en bereid zijn om zich verder te ontwikkelen en zo kunnen groeien in hun professionele kwaliteit.
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 2.030,- voor de hele cursus.
Wist je dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal voor jou mogelijk is.
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan vanaf 10 deelnemers! Bel of mail Jannie Lensen, accountmanager Educatie via het Windesheim Informatiecentrum.
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
Studeren bij Windesheim Hulp bij studiekeuze FAQ
Heb je nog vragen?
Stel ze! Stuur ons een appje, bel of mail ons
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur