Wat leer jij straks in deze cursus?
Ben jij casemanager of zorgtrajectbegeleider en heb jij in je werk te maken met jonge mensen met dementie? Wil jij je met andere casemanagers verder ontwikkelen op dit thema en passende zorg bieden voor jonge mensen met dementie en hun gezinsleden? In deze cursus, die op onze locatie in Zwolle wordt aangeboden, bouw jij je kennis en kunde verder uit en ga je ook meteen aan de slag om de zorg in jouw directe werkomgeving te verbeteren.
Wat ga je doen?
6 cursusdagen
Op onze locatie in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
De vraagstukken waar jij als casemanager mee te maken hebt zijn vaak complex, dynamisch en divers. Met de juiste kennis en vaardigheden pak je deze vraagstukken aan, zodat jij het verschil kunt maken.
Dementie bij jonge mensen
Volgens Alzheimer Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen jonger dan 65 jaar dementie. De vraagstukken die dat met zich meebrengt zijn uitdagend, aangezien deze mensen vaak nog middenin de maatschappij staan. In deze cursus volgen we het beloop van de ziekte en de specifieke vraagstukken en thema's in de begeleiding voor jonge mensen met dementie. We staan onder andere stil bij:
- Psychosociale begeleiding van jonge mensen met dementie
- Begeleiding van cliëntsystemen
- Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag
- Organisatie van de zorg en samenwerkingsverbanden
- (Vroegtijdige) zorgplanning
- De impact van de ziekte op het leven van jonge mensen met dementie
- Verschillende ziektebeelden
Studiebelasting
Je volgt 6 lesdagen van 6 uur.
Tijdens deze cursus bouw je samen met andere casemanagers of zorgtrajectbegeleiders aan je kennis en vaardigheden. Vervolgens kun je meteen in je eigen praktijk aan de slag om de zorg te verbeteren.
Naast de bijeenkomsten bereid je thuis lessen voor, ben je actief betrokken in de online leeromgeving en werk je aan een portfolio. Het maximaal aantal deelnemers aan deze cursus is 18. Zo is er voldoende ruimte voor eigen inbreng en om te leren van én met elkaar.
Certificaat en kwaliteitsregister
Bij voldoende aanwezigheid en een voldoende beoordeling van al de toetsopdrachten ontvang je aan het eind van de cursus een certificaat.
De cursus is geaccrediteerd bij onderstaande beroepsregisters:
- Kwaliteitsregister V&V (opent in nieuw tabblad)
- Registerplein, beroepsregister voor Sociaal professionals (opent in nieuw tabblad)
Startmoment en lesdag
- Oktober 2023, lesdag vrijdag 9:30 - 16:30 uur
6 oktober (start), 3 november, 8 december 2023,
12 januari, 9 februari, 8 maart 2024 (laatste lesdag)
-
Waarmee ga je aan de slag?
De cursus Casemanagement dementie op jonge leeftijd bestaat uit 6 bijeenkomsten. Voor en na elke bijeenkomst krijg je een specifieke opdracht die je via een online leeromgeving kunt inzien. Behalve de opdrachten die je uitvoert, werk je ook in je eigen praktijk aan het verbeteren van de zorg. Zo gaan theorie en praktijk hand in hand.
Bijeenkomsten
Tijdens de bijeenkomsten gaan we aan de slag met het vergaren van kennis en volgen we het beloop van de ziekte. Het studieprogramma ziet er als volgt uit:
- Dag 1: kennismaken met dementie op jonge leeftijd
- Dag 2: start van het zorgproces
- Dag 3: achteruitgang van het zorgproces
- Dag 4: laatste fase van het zorgproces
- Dag 5: multidisciplinaire samenwerking en intervisie
- Dag 6: presentatie van de projecten en afsluiting
Daarnaast staan we stil bij ervaringsverhalen vanuit het perspectief van de cliënt. We oefenen met nieuwe methodieken en analyseren deze samen. Er komen gastdocenten die hun expertise met ons delen én we werken aan intervisie en een interprofessionele uitwisseling.
Portfolio
In je eigen praktijk ga je aan de slag met het verbeteren van de zorg. De kennis die jij opdoet tijdens de bijeenkomsten en via de online leeromgeving, kun je gelijk inzetten in jouw praktijk. De voortgang houd je bij in een portfolio. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteer jij jouw resultaten aan de docent en je medecursisten. Zo leer je van en met elkaar.
Ontwikkeling scholing
De scholing is ontwikkeld door Loesan Peters van Animi Vivere in opdracht van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg / Radboudumc en het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. De ontwikkeling heeft plaatsgevonden in het kader van het UNICITY-project wat mogelijk is gemaakt met een subsidie vanuit het programma langdurige zorg van ZonMw. Bij de ontwikkeling van de opleiding is o.a. samengewerkt Freek Gillissen (verpleegkundig consulent VUmc Amsterdam) Caroline Muthert (GZ psycholoog Amsta Amsterdam) Christian Bakker (GZ Psycholoog, Groenhuysen/Radboudumc) Jurgen Claassen (geriater Alzheimer Poli Radboudumc) en verschillende ervaringsdeskundigen.
Praktijk
De kennis die je opdoet tijdens de bijeenkomsten verwerk je meteen in je eigen praktijk. Zo ga je aan de slag met het verbeteren van de zorg in jouw directe omgeving. Tijdens de bijeenkomsten is er vervolgens ruimte voor intervisie en interprofessionele uitwisseling, zodat jij van en met je medecursisten kunt leren. Voorafgaand en na afloop van elke bijeenkomst ontvang je een specifieke opdracht die via de online leeromgeving wordt aangeboden. Die voer je uit en verwerk je in een portfolio. Tijdens de laatste les presenteer jij je resultaten aan de docent en je medecursisten.
-
Is deze cursus wat voor jou?
Ben jij een casemanager dementie of zorgtrajectbegeleider en heb jij in je werk te maken met jonge mensen met dementie? En voldoe je aan het volgende?
- Je hebt een erkend diploma Casemanagement dementie
- Hbo Verpleegkunde of Social Work (sociaal pedagogisch, sociaal of maatschappelijk werk) óf je werkt al minimaal 5 jaar met de doelgroep en je bent geregistreerd in het register Dementieverpleegkundigen (Kwaliteitsregister V&V) of Casemanagement Dementie (BPSW)
- Je hebt minimaal 2 jaar ervaring in de zorg voor jonge mensen met dementie (<65 jaar) en je werkt minstens 2 dagen per week met deze doelgroep (caseload van minimaal 10 mensen).
Dan is deze cursus geschikt voor jou. Wij geven je handvatten om passende zorg te bieden en om verbeteringen in je eigen praktijk aan te brengen.
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze cursus past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen, neem dan contact met ons op via onze collega’s van de bedrijfsvoering mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na de cursus Casemanagement dementie op jonge leeftijd weet jij hoe je passende zorg kunt bieden aan zowel jonge mensen met dementie als aan hun gezinsleden. Je kent het beloop van de ziekte en hebt stappen gemaakt in het verbeteren van de zorg in jouw praktijk. Je kunt:
- Jonge mensen met dementie psychosociale begeleiding bieden
- Het cliëntsysteem begeleiden
- Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag
- Zorg organiseren
- Een zorgplanning maken
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 6 oktober 2023 | Aanmelden |
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 2.100,- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Maatwerk en Incompany voor je organisatie
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.