Basiscursus Hoogbegaafdheid
Wat leer jij straks bij in deze cursus?
Je werkt in het onderwijs en wilt breder kijken naar kinderen. Je wilt leren om kritisch te kijken en te luisteren naar vraagstukken en uitdagingen rondom hoogbegaafdheid. In de basiscursus hoogbegaafdheid, die aangeboden wordt op onze locatie in Zwolle, ga jij aan de slag met je eigen praktijkvoorbeelden, zodat jij nieuwe inzichten direct kunt inzetten in je eigen praktijk.
Wat ga je doen?
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
We starten de basiscursus hoogbegaafdheid met de basiskennis over hoogbegaafdheid. Waar praten we eigenlijk over? Ook gaan we direct aan de slag met jouw eigen casus. De cursus wordt gegeven door een basisdocent en gastdocenten ondersteunen bij de specifiekere onderwerpen.
Je leert vanuit de nieuwste theoretische inzichten objectief naar een hulpvraag te kijken. Dat doe je door te kijken en luisteren naar de signalen uit de praktijk en die te toetsen aan de theorie. Omdat je met je eigen casus werkt, groeit je inzicht in de aanpak die nodig is. Je leert direct toepasbare werkvormen en gereedschappen.
-
Waarmee ga je aan de slag?
De basiscursus hoogbegaafdheid bestaat uit vijf bijeenkomsten. Thuis bereid je de bijeenkomsten voor door je te verdiepen in literatuur. Je leest uit het boek ‘Werken met begaafde leerlingen in de klas’, A. Bakx, E. de Boer, M. van den Brand en T. van Houtert 2016.
Tijdens bijeenkomsten gaan we dieper op bepaalde onderwerpen in. Denk aan:
- Signalen die kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong/hoogbegaafdheid
- Communicatie en begeleiding
- Ondersteuning en aanpassingen in het leren op school
- Ondersteuning in het opvoeden
-
Dit doe je in de praktijk
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van elk 3 uur. Maar omdat je je vaardigheden het best leert in de praktijk en omdat we voor sommige bijeenkomsten voorbereiding vragen, ga je ook thuis en in de werkpraktijk aan de slag.
Praktijkcasus
Je neemt een praktijkcasus mee naar de bijeenkomsten. Deze casus vormt het uitgangspunt van jouw leerproces. Vanuit deze casus kunnen je kennis en vaardigheden groeien. Je werkt praktijkopdrachten thuis of in de werksituatie uit. Voor de praktijkopdrachten, de groeicasus en de literatuur heb je per bijeenkomst ongeveer 2 uur voorbereidingstijd nodig.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Sta je voor de klas, ben je intern begeleider, stagebegeleider of leidinggevende in het primair of voortgezet onderwijs? Wil je graag leren de hoogbegaafde leerling beter te begrijpen en begeleiden in het leren? Of ben je benieuwd wat hoogbegaafdheid voor de inrichting van onderwijs aan kinderen en volwassenen betekent? Dan is deze basiscursus hoogbegaafdheid iets voor jou!
Er zijn geen speciale bevoegdheden nodig om deze basiscursus te volgen.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Aan het eind van de basiscursus hoogbegaafdheid:
- Ben je op de hoogte van de nieuwste theoretische inzichten op het gebied van hoogbegaafdheid;
- Kun je objectief gegevens analyseren en de juiste vragen stellen om zodoende tot een goede aanpak te komen;
- Kun je de juiste communicatiestrategie inzetten om je doel te bereiken.
Met de basiscursus hoogbegaafdheid heb je een goede opstap naar de post-hbo Hoogbegaafdheidsspecialist.
Wanneer kun je starten?
Wat kost de cursus?
Je betaalt €800,- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert óf teruggave via de Belastingdienst. Of is er een beurs die je voor deze cursus kunt aanvragen? Check wat er zoal mogelijk is.
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Jannie Lensen, accountmanager Expertisecentrum Hoogbegaafdheid en cursussen voor educatie.
Heb je nog vragen?
Stel ze! Stuur ons een appje, bel of mail ons
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur