Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Terugkijken met een tablet

  •   Bewegen, school en sport
  •   1 januari 2020 - 31 december 2023

Bewegingsonderwijzers maken steeds vaker gebruik van digitale videovoorbeelden (of: modellen). Leerlingen gebruiken bijvoorbeeld een iPad met allerlei voorbeeld hoe ze een activiteit het beste uit kunnen voeren. Het gebruik van deze videovoorbeelden roept allerlei vragen op. 

  • Lectoraat Bewegen, School en Sport
  • Betrokken onderzoekers: John van der Kamp, Ivo van Hilvoorde en Joop Duivenvoorden
  •  
  • Partners: Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam, Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) in Enschede, OSG Northgo in Noordwijk, Van der Cappelen Scholengemeenschap in Zwolle, Greijdanus Scholen Gemeenschap in Zwolle en het Carolus Clusius College in Zwolle.
  • Financiering: Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) in het programma Kortlopend onderwijsonderzoek, 2015, subsidienummer 405-15-506.

Onderzoeksvragen

In dit project kwamen er twee aan bod. Ten eerste, als er gebruiktgemaakt wordt van videovoorbeelden, wie moet dan het voorbeeld zijn: een klasgenoot met hetzelfde niveau of een sporter met een hoger niveau? En zijn er extra aanwijzingen in het videovoorbeeld nodig, zodat alle leerlingen daadwerkelijk de benodigde informatie uit de beelden kunnen halen? Ook bekeek het onderzoek wanneer – in een lessenreeks van drie – de videovoorbeelden het best gebruikt kunnen worden.

Conclusie

Het onderzoek liet zien dat een sporter met een hoger niveau van uitvoering (een zogenoemd ‘master’-model) tot een beter leerresultaat leidde. De leerlingen waren redelijk goed in staat om te zien in de videovoorbeelden wat belangrijk is, maar ze waren zeker niet foutloos. Extra aanwijzingen in de vorm van markeringen verbeterden de waarneming van de leerlingen niet. In welke les van een lessenreeks de videovoorbeelden gebruikt werden beïnvloedde het leren niet.

Meer weten? 

Neem contact op met: John van der Kamp (onderzoeker), Ivo van Hilvoorde (lector) of Joop Duivenvoorden (onderzoeker).
E-mail: gj.van.der.kamp@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)im.van.hilvoorde@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)of 
j.duivenvoorden@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)