Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Overijssel beweegt voor gezondheid

Overijssel beweegt voor gezondheid

  •   Bewegen, school en sport
  •   1 april 2024 - 31 december 2025

Het project richt zich op het verhogen van de sport- en beweegparticipatie bij mensen in een kwetsbare sociaaleconomische positie. In twee wijken gaan de projectpartners binnen living labs sámen met wijkbewoners aan de slag met het ontwikkelen van een lokaal passend sport- en beweegaanbod.

  • Lectoraat: Bewegen, School en Sport 
  • Betrokken onderzoekers: Liselot van Harmsel-Nieuwenhuis, Ivo van Hilvoorde, lector  
  • Partners: Saxion Hogeschool (lectoraat Smart Health), Sportnetwerk Overijssel, gemeente Zwartewaterland en gemeente Deventer. 
  • Subsidieverstrekker: Provincie Overijssel

Waarom dit onderzoek?

In Nederland zijn er grote gezondheidsverschillen (levensverwachting, aantal gezonde jaren en ervaren gezondheid) tussen groepen mensen op basis van hun sociaal economische positie (SEP). In vergelijking met hoogopgeleiden is de levensverwachting van mensen met een lagere opleiding gemiddeld ruim 4 jaar korter en ervaren ze hun gezondheid 14 jaar eerder als slecht. Ook zien we dat de sport- en beweegparticipatie gemiddeld lager ligt bij mensen in een kwetsbare SEP, in vergelijking met mensen in een sterke SEP. Vanuit landelijk beleid wordt steeds meer ingezet op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Een middel hiervoor kan zijn sport en bewegen. Uit onderzoek blijkt dat sport en bewegen een positieve invloed heeft op de gezondheid, bijvoorbeeld in het tegengaan van overgewicht en in het voorkomen en behandelen van (chronische) aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Door meer mensen die nu nog niet (voldoende) sporten en bewegen in beweging te brengen, valt er dus nog veel gezondheidswinst te behalen.   

Doel en uitvoering

Doel van dit onderzoeksproject is om inzicht te krijgen in hoe de sport- en beweegparticipatie bij mensen in een kwetsbare SEP kan worden verhoogd.  Daarbij wordt gekeken naar de wensen, behoeften en drijfveren van mensen in een kwetsbare SEP rondom een sport- of beweegprogramma. Ook worden eventuele belemmerende en bevorderende factoren die de doelgroep ervaren in het huidige aanbod meegenomen en wordt gekeken naar factoren zoals aanbod, taalgebruik en betaalbaarheid.

In een tweetal wijken, waar relatief veel mensen wonen in een kwetsbare SEP, gaan we aan de slag met living labs. In ieder living lab wordt op basis van en wensen- en behoeften inventarisatie samen met de inwoners een lokaal passend  sport- en beweegaanbod ontwikkeld en geïmplementeerd.  Door dit proces te monitoren, worden er kennis en inzichten opgedaan over hoe we inwoners in een kwetsbare SEP kunnen bereiken, binden én behouden bij een sport- en beweegprogramma. 

Tevens is het delen van de opgedane kennis en inzichten een belangrijk doel binnen dit project.  Door de opgedane inzichten provincie-breed te verspreiden, krijgen sport- en beweegprofessionals in heel Overijssel handvaten aangereikt hoe zij een passend sport- en beweegaanbod voor mensen in een kwetsbare positie kunnen ontwikkelen en implementeren in een wijk. 

Meer weten? 

Neem contact op met: Liselot ter Harmsel-Nieuwenhuis, onderzoeker 
E-mail: hl.ter.harmsel@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)