Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Freshbrainsweek

  • 15 mei 2024
Banner image

Meer fietsen en wandelen, minder autorijden? 

Almere is een groene stad, met veel ruimte. Toch wordt er meer auto gereden dan in andere delen van Nederland. Hoe komt dat? En is het mogelijk om Almeerders enthousiast te maken voor fietsen en wandelen in plaats van autorijden? 

Freshbrainsweek

Van zondag 2 t/m vrijdag 7 juni is het Freshbrainsweek. In deze internationale projectweek gaan studenten uit Nederland, Duitsland en Zwitserland aan de slag om het centrum van Almere Buiten samen met de bewoners leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Is de Polderdreef om te vormen van een autogerichte naar een meer mensgerichte woonstraat? Hoe maak je de omgeving van scholen beter bereikbaar en zorg je dat meer mensen komen fietsen en lopen?
De studenten doen onderzoek en interviewen mensen uit de wijk. Op maandag 3 juni vindt een 'fietszwerm' plaats en op woensdag 5 juni is er een ludieke actie in het centrum van Almere Buiten. 

Fietszwerm op Wereld Fiets Dag

Hoe maak je fietsen populairder? Door te laten zien hoe leuk fietsen is, natuurlijk! Daarom is er op maandag 3 juni een ‘fietszwerm’. 3 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Fiets Dag. 

Vijftig Nederlandse, Duitse en Zwitserse studenten fietsen dan een route door (hopelijk) zonnig Almere. Vanaf Windesheim in Almere (Hospitaaldreef 5) wordt gefietst naar het centrum van Almere Buiten. Onderweg wordt kort gestopt bij het Lumièrestrand, het Spoorbaanpad en de Evenaar.  

Wil je ook meefietsen? Iedereen is welkom! De start is om 15.00 uur bij hogeschool Windesheim, Hospitaaldreef 5 in Almere (verzamelen bij de fietsenstalling aan de Hospitaaldreef, neem je eigen fiets mee). De fietszwerm eindigt daar ook weer om 17.00 uur. Meedoen? Meld je aan via dit formulier(opent in nieuw tabblad)

Wat doen we aan de Evenaar? 

De Evenaar is een centrale weg en groenstrook in Almere Buiten. Hoe kan de verkeersveiligheid hier verbeterd worden? Hoe zorg je ervoor dat de weg makkelijker over te steken wordt? En hoe vergroot je de algemene leefbaarheid, hoe kunnen meer mensen genieten van de groenstrook? Daarover denken de studenten van de projectweek na. Op woensdag 5 juni verzamelen ze 13.00 uur op de Evenaar, ter hoogte van het Ranonkelpad om hun oplossingen te laten zien. Wat ze gaan doen weten we natuurlijk nog niet. Maar denk bijvoorbeeld aan kunstwerken van stoepkrijt (zodat auto's afremmen), een tijdelijk zebrapad of als superheld verklede klaarovers... alles kan! Kom je ook kijken? 

15 minuten stad

In de Freshbrainsweek komen studenten uit Breda, Wuppertal en Bern naar Almere om samen met de studenten van de opleiding Mobiliteit van hogeschool Windesheim in Almere oplossingen te bedenken voor leefbaarheidsvraagstukken in Almere Buiten. Deze week wordt georganiseerd door het lectoraat Urban Innovation van Windesheim in Almere in het kader van het onderzoek ‘Almere Buiten als 15 minuten stad’. Het idee achter een ’15 minuten stad’ is, dat als alle voorzieningen zoals winkels, scholen, gezondheidszorg en werk binnen 15 fiets- of wandelminuten liggen, mensen minder autokilometers zullen maken en meer gaan lopen of fietsen. 

Voor de studenten is de Freshbrainsweek een mooie manier om buitenlandervaring op te doen en te leren omgaan met cultuurverschillen. Het lectoraat Urban Innovation vergroot door deze week de kennisuitwisseling met partners en biedt internationale studenten de kans om mee te werken aan praktijkgericht onderzoek. 

De FreshBrainsweek wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Almeerse Wind, Nautica Experience en de gemeente Almere (fietszwerm en straatinitiatief).

Meer weten? Mail Nienke de Leeuw(opent in nieuw tabblad) of Kas van 't Loo(opent in nieuw tabblad).
 

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

‘De kern van de Eigen leerroute? Als student zelf de regie voeren’

9 juli 2024
Teaser image

Slimme oplossingen op Innovation day

5 juli 2024
Teaser image

Keuzemodule familiebedrijven beschikbaar voor mbo-studenten

1 juli 2024
Teaser image

‘Lezen moet iets leuk zijn en niet iets dat moet’

19 juni 2024
Teaser image

Samenwerking met KWF voor professionaliseren ervaringsdeskundigheid

18 juni 2024