Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Social Work studenten spelen digitaliseringsgame

    17 februari 2023
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Social Work studenten spelen digitaliseringsgame

Hoe kan digitale technologie helpen om het zorg- en hulpverleningsproces te ondersteunen? Met deze vraag zijn onze studenten Social Work aan de slag gegaan tijdens twee workshops. 

“Wat interessant om te bedenken hoe je een hulpverleningsproces kan verbeteren. Dat voelt als echt helpen!” (student Anouk) 

De game

Uitgangspunt was een (fictieve) casus over een kwetsbaar gezin met meervoudige problematiek. Er waren diverse hulpverleners betrokken bij het gezin die niet altijd goed samenwerken. 

studenten spelen een spelElke student vertegenwoordigde het perspectief van een van de hulpverleners. In groepjes speelden ze een game met diverse tipkaarten. Zo bepaalden de studenten wat de beste insteek was om tot een betere samenwerking tussen de verschillende hulpverleners te komen en hoe digitale hulpmiddelen hierbij kunnen worden ingezet.

Daarbij moesten ze rekening houden met ontwikkelingen die spelen in de zorg- en hulpverlening. Bijvoorbeeld dat er steeds meer cliënten en steeds minder hulpverleners zijn, de problematiek steeds ingewikkelder wordt en er vaak meerdere zorg- en hulpverleners bij een cliënt betrokken zijn.

Tijdens het spel waren twee ervaringsdeskundigen aanwezig, die door de groepjes bevraagd mochten worden naar hun mening en ideeën vanuit het cliëntperspectief. Aan het einde van de workshops presenteerden de studenten hun plan voor verbetering van de hulpverlening m.b.v. digitalisering. De ervaringsdeskundigen kozen de winnaars die een voucher wonnen voor een Virtual Reality Escape Room. 

Onderzoeksproject "Logt u even in?"

De workshops zijn opgezet vanuit het onderzoeksproject “Logt u even in?”. Dit project onderzoekt hoe digitale communicatieplatforms kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van mensen die langer thuis willen wonen. Dat doen ze samen met zorgprofessionals, softwareontwikkelaars en onderzoekers van meerdere hogescholen. 

Het doel van de workshop was studenten aan het denken te zetten over hun toekomstige rol als beginnend professional, waarbij digitale communicatietechnologie steeds meer gebruikt gaat worden in het sociaal domein. De workshop was dan ook een mooie manier om de studenten Social Work kennis te laten maken met praktijkcases en hoe digitalisering de hulpverlening zou kunnen verbeteren.

Meer informatie? Mail Anne Thijssen(opent in nieuw tabblad).  

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Windesheim en Saxion helpen gemeenten op weg in hun rol als circulaire transitiemakelaar

20 september 2023
Teaser image

'Zonder ervaringskennis slaat beleid vaak de plank mis'

19 september 2023
Teaser image

Festivals als podium voor rubberrecycling

27 juli 2023
Teaser image

Opleiding Logopedie en Connect maken zich samen sterk voor een mooi maar ondergewaardeerd vak

13 juli 2023
Teaser image

Lector Sui Lin Goei wordt boegbeeld van de Nationale Wetenschapsagenda

11 juli 2023