Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Nominatie Logopedie Innovatieprijs voor betere behandeling van een onzichtbare kwaal

  • 22 november 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Nominatie Logopedie Innovatieprijs voor betere behandeling van een onzichtbare kwaal

Studenten Logopedie Anna en Lucienne zijn genomineerd voor de Logopedie Innovatieprijs 2022. Ze bedachten een manier om een kwaal genaamd Aerofagie, beter te behandelen onder meer door een digitaal platform voor zowel patiënten als behandelaars.

Aerofagie is een onzichtbare aandoening waar mensen veel last van kunnen hebben. Patiënten slikken ongemerkt lucht in en krijgen daardoor zeer pijnlijke en ‘winderige’ klachten. Meestal krijgt de patiënt via de huisarts een verwijzing naar de Maag-, Darm en Leverarts waarmee een medisch traject start met dure en ingrijpende onderzoeken. Uit die onderzoeken komt meestal weinig voort, omdat er geen afwijkingen zijn. Het probleem is immers ‘gewoon’ lucht en het probleem daarmee onzichtbaar.

Handleiding en online platform

Anne en Lucienne vroegen zich af hoe ze de behandeling van Aerofagie konden verbeteren. ‘Op basis van onderzoek hebben we een handleiding geschreven die logopedisten handvatten kan bieden voor het logopedisch traject. Het materiaal is visueel en betreft de anamnese (ziektegeschiedenis), het onderzoek en de behandeling.

Daarnaast willen we graag een online platform oprichten. Enerzijds om meer bekendheid te geven aan aerofagie, maar ook om een betere doorverwijzing mogelijk te maken. Via het platform kan een patiënt sneller bij de juiste hulpverlener terechtkomen die hem effectief en evidence-based kan behandelen. Voor de logopedisten is het platform heel handig om actuele informatie, animaties, onderzoeken en behandelmateriaal te plaatsen en vinden.’

NVLF Jaarcongres

Op vrijdag 25 november 2022 tijdens het jaarcongres van de NVLF (Nederlandse vereniging voor Logopedie en Foniatrie) mogen de drie genomineerde studententeams hun project presenteren en wordt een winnaar uitgeroepen.

Meer informatie over de prijs: Logopedie Innovatieprijs 2022 - NVLF(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024
Teaser image

Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

5 april 2024